Fredag «snur» Solen

Jorden går ikke under, men det går snart mot lysere tider! Fredag 21. desember kl. 12.12 står Solen så langt syd på himmelen som den kan og denne dagen er årets mørkeste. På den nordlige halvkule står Solen så lavt på himmelen som den kommer og dagene er meget korte. Nord for Polarsirkelen kommer ikke Solen over horisonten i det hele tatt.

Soloverflaten dagen før vintersolverv. Foto: SDO/HMI

Soloverflaten dagen før vintersolverv. Foto: SDO/HMI

Men nå går det altså langsomt mot lysere tider!

Den 21. desember har Solen sin sydligste posisjon på himmelen. I Oslo kommer Solen denne dagen bare 6,5 grader over horisonten og dagen er nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni. Ved Polarsirkelen står Solen i horisonten og lenger nord er det mørketid. Etter vintersolverv kryper området med mørketid nordover, men først 15. januar kan Solen igjen sees fra Tromsø-området. På grunn av fjellene tar det enda lengre tid i selve byen.

Daglengden øker bare meget langsomt den første tiden etter vintersolverv. I Oslo blir dagen 9 minutter lenger og i Trondheim 12 minutter lenger frem til årsskiftet.

Årsaken til de korte dagene er jordaksens helning. På denne tiden av året vender den nordlige halvkule vekk fra Solen. Om et halvt år vender vår halvkule mest mulig mot Solen og vi får sommer med lange dager og stor solhøyde.

Et eventuelt snødekke vil ha langt større innvirkning på hvor mørkt det er ute.

I år inntreffer altså vintersolverv 21.12.12 kl. 12.12 i Norge og resten av Europa som tilhører samme tidssone som oss. Noen kilder opererer med tidspunktet 12.11. Det er vanskelig å angi tidspunktet helt eksakt og avrunding gjør også at det kan være en variasjon på et minutt. Uansett er ikke dette tidspunktet noe vi kan merke eller måle med «ordinære» instrumenter.

Mer informasjon om Jordens skrå akse, årstidene og endringer over lang tid (for eksempel polarsirkelens forflytning).

På samme link finnes også filmsnutter som viser hvordan solhøyden endrer seg fra 15. oktober til 1. mars sett fra Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Vi har forøvrig mye astronomisk å glede oss til også i 2013!

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Solen. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Fredag «snur» Solen

  1. Sissa sier:

    Hei 🙂 vi så noe rart på himmelen i går kveld. Klokken var ca 2000 og vi var i Tønsberg. Det var noe som passerte raskere enn ett fly, ganske høyt på himmelen,fra sør mot nord. Det var gul- orange som flammer, samtidig som vi så at objektet var mye større enn «flammen» vi så.(svart omriss syntes bak flammen) det brukte ca ett minutt på å passere før det forsvant bak noen skyer. Vi lurer veldig på hva det var, for vi finner ikke noe lignende beskrevet på nettet. Kan det være en meteoritt?

  2. Marihj sier:

    På himmelen ikveld (23.01.2013), austlig retning, skin er klar stjerne. Ikveld blinker den i rødt, grønt og gult. Kva er det som gjer dette?

  3. paul sier:

    heyy hva er mailen din har et interesant bilde du kan se på ser ut som en slaks ufo med tentakler som jeg tok i dag har snakket med deg før på tlf btw 😀

Det er stengt for kommentarer.