Se på Jupiter!

I natt er Jupiter nærmere Jorden enn den vil være på 9 år. Samtidig står planeten flott til og er et skikkelig blikkfang på nattehimmelen.

Jupiter fotografert med romteleskopet Hubble. Legg merke til de fargerike skybåndene. Foto: STScI/NASA

Jupiter fotografert med romteleskopet Hubble. Legg merke til de fargerike skybåndene. Foto: STScI/NASA

Jupiter er Solsystemets største planet og kunne rommet 1300 jordkloder. Selv om planeten i kveld er uvanlig nær Jorden, er avstanden likevel 608,8 millioner kilometer. Dersom du har lurt på hva den intenst klare «stjernen» på nattehimmelen har vært i høst og i vinter: Det er Jupiter!

Med en liten kikkert kan vi se inntil fire av Jupiters store måner som fra natt til natt flytter seg i forhold til hverandre og i forhold til planeten.

Dersom forholdene er gode, kan vi også se skybeltene på planeten med en kikkert. Jupiter kommer opp i øst tidlig på kvelden og er flott synlig hele natten. Selv om Jupiter er nærmest oss akkurat i natt, vil planeten være et solid blikkfang det meste av vinteren og har allerede i lang tid vært meget synlig.

Jupiter er nest etter Månen det mest lyssterke objektet på nattehimmelen. Planeten består hovedsakelig av gass og er innhyllet i tette skyer som drives av uhyre kraftige vinder. Store flekker – enorme orkaner – farer rundt gasskjempen og størst av dem alle er Den store røde flekken som i minst 400 år har vært et dominerende trekk på Jupiter. Denne flekken er dobbelt så stor som Jorden i utstrekning!

Dersom man har et større teleskop og solide porsjoner med tålmodighet og flaks, kan man være så heldig å se en asteroide eller en komet som treffer den tette atmosfæren rundt gassplaneten:

Les for eksempel om nedslaget i juni 2010

Slik kosmisk dramatikk har blitt observert flere ganger de siste årene og har vist seg å være vanligere enn forskerne hadde trodd.

Dette innlegget ble publisert i Jupiter. Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Se på Jupiter!

 1. Erik Pedersen sier:

  Jeg trodde faktisk at Venus var mest lyssterk om natten, nest etter månen…

 2. Gunnar sier:

  Jupiter er en gassplanet, men finnes det ikke noen fast kjerne der inne?
  Planeten bombarderes jo av asteroider, og i løpet av de milliardene av år Jupiter har eksistert, må jo dette utgjøre en formidabel masse.

 3. annegsan sier:

  Hei.
  Dette var interessant. Jeg trodde Venus var nest mest lyssterke objektet på nattehimmelen, og at det er Venus jeg har «et forhold til», stemmer ikke dette?

 4. Tomas sier:

  «Jupiter er nest etter Månen det mest lyssterke objektet på nattehimmelen.»
  Jeg trodde at Venus var nest etter Månen?
  Magnitude Venus -4.9 til -3.8
  Magnitude Jupiter -1.6 til -2.94

 5. Are Stray sier:

  Knut, hvor på nettet kan jeg finne en grafisk fremstilling av hvordan jorden står i forhold til solen og de andre planetene akkurat nå ?

 6. Frode sier:

  Var et litt artig fenomen for en uke siden (28 nov). For da harvet jo den fulle månen omtrent over jupiter. Hadde vært artig en gang å sett den svarte halvmånen gli over en planet.

 7. Christian sier:

  Ut å se folkens! Selv om forholdene ikke er allverden så kan man fortsatt se en del detaljer. Med et kamera «ser» man enda mer! Her har jeg lagd en animasjon ut av 33 bilder fra 4. des.

  http://home.online.no/~chhauger/jup_ani2.gif

 8. Hei Knut Jørgen.
  Hva med Jupiters passering av månen i natt rundt kl 02? Hadde håpet du ville skrive litt om denne begivenheten. Er det ellers annet vi bør følge med på under stjernehimmelen i vinter? Fin blogg du har forressten. Er ofte inne og finner masse interessant stoff.
  Fortsatt god jul!

  Mvh
  Hege Ness Larsen

 9. silje sier:

  Jeg synes jeg ser en liten rød ring, er dette skydekke over jupiter? og hvor lenge til neste gang er det man får se noe slikt igjen?

Det er stengt for kommentarer.