Meteorsverm i helgen

I helgen kan vi se at støv fra Halleys komet brenner opp i atmosfæren! Meteorsvermen Orionidene har maksimum søndag morgen og kan gi opptil 25 stjerneskudd i timen. Svermen er synlig fra hele landet, inkludert Spitsbergen.

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.  Foto: Lorenzo Lovato

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Stjerneskudd skyldes støv- eller sandkorn som kommer inn i atmosfæren fra verdensrommet med en kolossal hastighet og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Fra bakken ser vi dette som stjerneskudd – lysende prikker som farer over himmelen og slukner. De har ofte en hale etter seg som også slukner i løpet av et par sekunder.

Som navnet antyder, ser Orionide-meteorene ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Orion som på morgenen står på sydhimmelen.

For å få se fleste mulig av meteorene, lønner det seg å stå på et mørkest mulig sted, lengst mulig unna kunstig belysning og spesielt lengst mulig unna byer. I tillegg er det lurt å være ute såpass lenge at man får godt nattsyn og det er viktig både å være tålmodig og å kikke opp på en størst mulig del av himmelen samtidig.

I disse dager passerer Jorden gjennom et tynt støvbånd som den berømte Halleys komet har etterlatt seg. Dette skjer hvert år og dermed kan vi rundt 21. oktober oppleve ekstra mange stjerneskudd. Ingen av partiklene når ned til bakken – alle brenner opp høyt oppe i atmosfæren.

Disse stjerneskuddene er spesielt raske. Partiklene kommer inn i atmosfæren med hele 238 000 kilometer i timen. Den farten svarer til å reise fra Lindesnes til Nordkapp på omtrent 26 sekunder! Siden partiklene beveger seg så fort, har de en tendens til å eksplodere i atmosfæren og forårsake flotte lysfenomener.

Dette er en morgensverm og det er fleste stjerneskudd etter midnatt og frem til det såvidt begynner å lysne på himmelen. Maksimum forventes i år å finne sted søndag morgen, men det er flere stjerneskudd enn normalt både i dagene før og i dagene etter.

Området på himmelen som stjerneskuddene farer ut fra, er preget både av det flotte stjernebildet Orion og andre lyssterke objekter.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Meteorsverm i helgen

  1. Wenche - Elisabeth Kristoffersen sier:

    Så det var kanskje kometstøv fra Halley jeg så lørdag kveld?
    Utrolig spennende uansett! Så to relativt store stjerneskudd, hvorpå det første hadde en så kraftig glød og lang(varig) blå hale, at jeg først trodde jeg så en komet. Lyset brant kraftig, nesten hvitt, som en sveiseflamme – bare noen få sekunder, og så var det borte. Det andre stjerneskuddet glødet mer enn det brant, og det også bare en svært kort stund, og etterlot seg en lang, lillablå hale som raskt løste seg opp og ble borte.

  2. Mats Tolcsiner sier:

    Jeg synes det er spennende å se etter stjerneskudd. På hytta der det er mye mørkere enn i byen, ser vi ofte stjerneskudd:-)

  3. Ørjan sier:

    Hei, jeg er livredd etter hendelsen i Russland og fikk høre av en person at hvis Norge blir rammet av meteor vil vi få 15 minutters varsel. Er dette sant? Og i så fall, hvorfor? Min mening er ihværtfall at det er en svært umenneskelig ting å gjøre, tenk deg å få vite at(kommer an på størrelsen) du har 15 minutter å leve på. Jeg tenker nok at mesteparten av grunnen er at de tenker at folk kommer til å bli gale og løpe rundt og gjøre forferdelige ting som de aldri har kunnet gjøre. Men hvis vi får varsel lenge før har vi en sjanse til å kanskje flykte eller gjøre oss klare psykisk, kanskje gå til dem som står oss nærmest og bruke vår tid på dem. Og DESSUTEN hvis folk får en sjanse til å gjøre forferdelige ting(får vite om det lenge før) så dør vi uansett ellers blir de nok stilt for retten.

Det er stengt for kommentarer.