Ekstremt interessant komet oppdaget

En ny komet er oppdaget mens den farer innover i Solsystemet. Kometen passerer svært nær Solen i slutten av november 2013 og har da potensiale til å bli et virkelig spektakulært objekt!

Komet ISON er markert med røde streker på dette bildet som ble tatt 22. september 2012.  Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes

Komet ISON er markert med røde streker på dette bildet som ble tatt 22. september 2012. Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes

Kometer er klumper av skitten snø, is frosne gasser, stein og støv som kommer fra de ytre, iskalde delene av Solsystemet. Klumpene er gjerne noen kilometer store. På innover mot solvarmen begynner stoff å fordampe, legger seg som en tåkesky (kalt koma) rundt kometkjernen og deretter blåser stråling og solvind stoffet utover. Dermed oppstår den karakteristiske komethalen.

I dette tilfellet er det snakk om en såkalt solstupende komet som har svært avlang bane og kommer ekstremt nær Solen (0,012 AE = 1,8 millioner kilometer) den 29. november 2013. Deretter passerer den Jorden på 60 millioner kilometers avstand i januar 2014. Kometen kan bli synlig med det blotte øya fra november 2013 til januar 2014 og i en kort periode kan den bli usedvanlig lyssterk.

Hva skjer?

Det er veldig vanskelig å forutsi hvordan kometer skal oppføre seg. Noen ganger skuffer de stort og blir mye svakere enn ventet, andre ganger kan de gå helt i oppløsning før de når frem til de innerste delene av Solsystemet der de normalt vil være mest lyssterke og i noen tilfeller blir kometene mye kraftigere enn ventet.

Det nyoppdagede objektet befinner seg 940 millioner kilometer (6,25 AE, fjernere enn Jupiter) fra Solen og er for øyeblikket altfor svakt til å kunne oppdages med små teleskoper. Forskerne mistenker at objektet kommer direkte fra Oorts sky aller ytterst i Solsystemet og trolig ikke har besøkt solnære områder tidligere. Først i løpet av noen uker vil oppfølgende observasjoner gir mer informasjon om hvor lyssterk kometen kan bli neste år.

Ferske objekter fra Oorts sky inneholder store mengder med frosne gasser og is som kan fordampe og blir derfor gjerne meget lyssterke – dersom de overlever inn mot Solen.

ISON vil bli best synlig fra den nordlige halvkule.

Navn og oppdagelse

Kometen har fått navnet C/2012 S1 (ISON) og ble oppdaget av en hviterussisk og en russisk astronom. ISON er forkortelse for the International Scientific Optical Network (ISON) nær Kislovodsk, Russland. ISON vil bli fulgt nøye av astronomer over hele verden den kommende tiden og dersom vi er heldige kan kometen bli et virkelig bemerkelsesverdig objekt før jul neste år. Man har registrert at ISONs bane ligner på banen til Den store kometen i 1680.

Den store kometen i 1680 over Rotterdam.  Maleri av Verschuler.

Den store kometen i 1680 over Rotterdam. Maleri av Verschuler.

Alle disse omstendighetene gjør ISON til en ekstremt interessant komet.

Kometen vil bli fulgt på www.astroevents.no frem til den ikke lenger er synlig eller til den eventuelt fisler ut.

Dette innlegget ble publisert i komet. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Ekstremt interessant komet oppdaget

  1. Inger Bjørhovde sier:

    kva er det som eg såg østlig fra klokka 2300, i forrige månad der lyste sterkare enn venus på himmelen her på Nordfjordeid i oktober månad? -mvh-oss på Lysbakken.

Det er stengt for kommentarer.