Spektakulær og historisk Venus-passasje

Millioner av mennesker rundt omkring på kloden rettet 6. juni blikket mot Solen for å se en liten prikk. I løpet at 7 timer skled Venus over solskiven for siste gang på 105,5 år. Et unikt billedmateriale er bevart for de kommende generasjoner.

Venus-passasjen fotografert med SDO-observatoriet i rommet.  Foto: NASA, HMI / SDO

Venus-passasjen fotografert med SDO-observatoriet i rommet. Foto: NASA, HMI / SDO

I Norge var det en lang rekke lokale arrangementer der publikum kunne oppleve Venus-passasjen. I Tromsø var det et stort, nasjonalt arrangement der langt over 1000 fremmøtte kunne oppleve de historiske øyeblikkene da Venus skled inn over solskiven.

Spesielt oppsiktsvekkende var perioden da Venus beveget seg inn på solskiven og en meget tydelig dråpeeffekt kunne sees og tilsvarende periode da Venus forlot solskiven for siste gang på 105,5 år. Da ble det vekslet bilder mellom kameraer på Hawaii og i Norge og parallakseeffekten var svært tydelig.

På Hawaii hadde Venus kommet nærmere randen enn sett fra Tromsø. Bildene ble lagt oppå hverandre og da kunne man se parallakseeffekten live for første gang i historien!

Det er dette Venus-passasjene har handlet om! Bildet er satt sammen av bilder fra Hawaii (høyre Venus-flekk) og Tromsø (venstre Venus-flekk). Fra disse to stedene ble Venus sett i litt ulik retning mot solskiven. Ved å måle avstanden mellom flekkene, kan avstanden til Solen lett regnes ut.  Foto: NASA, Tromsø Astronomiforening, montasje: Trym Norman Sannes

Det er dette Venus-passasjene har handlet om! Bildet er satt sammen av bilder fra Hawaii (høyre Venus-flekk) og Tromsø (venstre Venus-flekk). Fra disse to stedene ble Venus sett i litt ulik retning mot solskiven. Ved å måle avstanden mellom flekkene, kan avstanden til Solen lett regnes ut. Foto: NASA, Tromsø Astronomiforening, montasje: Trym Norman Sannes

Det var denne effekten forskerne på 1700- og 1800-tallet reiste Jorden rundt for å oppleve. De brukte deretter flere år på å samle dataene. Vi kunne gjøre på direkten!

Dette bildet ble tatt fra Trondheim med et spesialfilter kl. 05.18. Det er et usedvanlig skarpt og detaljrikt bilde – det blir 105,5 år til neste mulighet for å gjøre noe lignende!  Foto: Erlend Rønnekleiv, Trondheim Astronomiske Forening

Dette bildet ble tatt fra Trondheim med et spesialfilter kl. 05.18. Det er et usedvanlig skarpt og detaljrikt bilde – det blir 105,5 år til neste mulighet for å gjøre noe lignende! Foto: Erlend Rønnekleiv, Trondheim Astronomiske Forening

Se flere linker, filmer og resultateter på www.astroevents.no.

NB! Finn frem solformørkelsesbrillene igjen! Det har dukket opp en meget stor flekk på Solen som lett sees med slike briller. Men ikke forsøk å se på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse!

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Venus. Bokmerk permalenken.