Under to uker til viktigste himmelbegivenhet i vår tid

Om to uker inntreffer den siste Venus-passasjen på 105,5 år. For siste gang i vårt århundre kan vi da se Venus som en svart flekk mot solskiven og oppleve fenomenet som var avgjørende for astronomiens utvikling på 1700-tallet. Vi får også demonstrert hvordan liv kan bli oppdaget rundt andre stjerner. Her får du en guide til begivenheten.

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni.  Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni. Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Fire minutter over midnatt onsdag 6. juni er et historisk øyeblikk. For 7. gang i historien kan menneskene da se Venus skli inn over solskiven. Venus og Jorden har hver sine baner rundt Solen og disse ligger litt på skrå i forhold til hverandre. Derfor «treffer» Venus solskiven bare en veldig sjelden gang. Som regel passerer Venus over eller under.

Venus-passasjer opptrer i par og den siste inntraff i 2004. Da hadde det ikke vært noen Venus-passasjer siden 1882. Den neste vil inntreffe i desember 2117 og igjen i desember 2125. Så det er virkelig nå eller aldri!

På 1700-tallet ble Venus-passasjene brukt for å måle avstandene i rommet. De viktigste ekspedisjonene gikk til Vardø i Norge og Tahiti i Stillehavet.  Mer om de enestående, historiske ekspedisjonene.

Også i våre dager skal skoler over hele verden bruke Venus-passasjen til å måle avstandene i rommet.  Skoleaktivitetene

Det blir et stort, nasjonalt arrangement i Tromsø.

I tillegg blir det en lang rekke lokale arrangementer, se liste over noen av disse her.

www.astroevents.no blir det en omfattende webcast og streaming av begivenheten.

Hvordan observere?

Venus er den siste planeten på 105,5 år som vi kan se passere over solskiven. For å kunne gjøre det kan man benytte solformørkelsesbriller (tilgjengelig hos Brilleland, vitensentre m.m., se liste her. )

Alle ungdomsskolene i Nord-Norge er tildelt briller og informasjonmateriell.

Se denne artikkelen for flere tips om observasjoner.

NB! Se aldri på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse! Solbriller, farget glass etc. holder ikke på noen måte.

Norge ligger svært gunstig til for å oppleve begivenheten på grunn av de lange, lyse sommernettene og midnattssolen i Nord-Norge. Passasjen kan observeres i sin helhet fra Nord-Norge og i Sør-Norge fra Solen står opp. Starten er kl. 00.04, slutten kl. 06.54. En Venus-passasje på midnattssol er et ganske eksklusivt fenomen!

Oversikt over lokale forhold og tider.

Leting etter livsformer

Menneskene har i uminnelige tider lurt på om vi er alene eller om det finnes liv andre steder i verdensrommet. Venus-passasjen kan ikke gi oss svaret, men den gir en unik demonstrasjon av metoden som er mest lovende for å finne bevis.

Når Venus sklir over solskiven, passerer litt sollys gjennom atmosfæren. Da kan vi bruke spesielle instrumenter for å undersøke «fingeravtrykkene» som stoffene i Venus-atmosfæren setter i lyset. Den samme metoden kan gi oss bevis for oksygen eller ozon i atmosfæren til kloder rundt fjerne stjerner. Større mengder av slike stoffer vil være bevis for livsformer siden oksygen!

Romobservatoriet Kepler har de siste tre årene lett etter jordlignende planeter rundt andre stjerner og mange av funnene vil bli undersøkt nøye akkurat i år. Da passer det fint at vi får en historisk demonstrasjon av metoden som alle kan følge!

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Solen, Venus. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Under to uker til viktigste himmelbegivenhet i vår tid

  1. Ønsker alle lykke til med værforhold infor Venus-passasjen!

    Begivenheten kommer å følges av undertegnede fra Vesterålen på: http://www.northernlightsphotography.no

Det er stengt for kommentarer.