Liten midnattssolformørkelse i nord

Til natten inntreffer en liten midnatts-solformørkelse i Nord-Norge og på Spitsbergen, midt i nedtellingen til vår tids største himmelbegivenhet. I deler av Stillehavet og USA blir formørkelsen ringformet.

Illustrasjonen viser hvordan formørkelsen på sitt største kan arte seg fra Longyearbyen. På den andre siden av Nordpolen – over det nordlige Stillehavet – blir formørkelsen ringformet. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Illustrasjonen viser hvordan formørkelsen på sitt største kan arte seg fra Longyearbyen. På den andre siden av Nordpolen – over det nordlige Stillehavet – blir formørkelsen ringformet. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Dette blir den andre midnatts-solformørkelsen på ett år i Nord-Norge (men da var det 11 år siden den forrige). Dette er en ganske liten formørkelse, men den er større jo lenger mot nord man kommer. I vårt område er formørkelsen størst på Spitsbergen. Lokale forhold og tider.

Over nordlige deler av Stillehavet er dette en ringformet formørkelse. Månen passerer rett over solskiven, men er for langt unna til å kunne dekke hele Solen. Dermed blir en lysende solring synlig rundt den kullsorte nattsiden til Månen.

Fordi formørkelsen i Norge inntreffer nattestid er det spesielt på fastlandet nødvendig med god horisont mot nord for å følge begivenheten. Selv om formørkelsen er liten, kan den bli fin å se på fra de nordligste områdene blant annet siden Solen står forholdsvis lavt.

For å kunne oppleve denne formørkelsen er det nødvendig med solformørkelsesbriller eller spesielt utstyr på teleskoper. For de aller fleste vil solformørkelsesbriller være enklest, sikrest og billigst.  Observasjoner av solformørkelser og Venus-passasjen.

Fra Tokyo, over de nordligste delene av Stillehavet og til vestlige deler av USA er denne formørkelsen ringformet. Månen passerer rett foran solskiven, men er så langt unna oss at den ikke klarer å dekke hele Solen. Dermed lyser en solring rundt den kullsorte nattsiden av Månen og vi får en ringformet solformørkelse.

Ringformet solformørkelse. Foto: Wikimedia Commons /Sancho Panza

Ringformet solformørkelse. Foto: Wikimedia Commons /Sancho Panza

Det sydligste punktet i Norge der formørkelsen kan sees er trolig på 67 grader N 46 min. og nær svenskegrensen. Dette vil i praksis antagelig si syd til fjellene rundt Narvik. Men da skal det være perfekt horisont mot NNØ. Lenger nord står Solen høyere på himmelen under formørkelsen og denne er derfor lettere å observere.

Mer informasjon, lokale tider og bilder fra midnattssolformørkelsen i 2011.

Etter denne solformørkelsen går det bare et par uker til vi får den største himmelbegivenheten i vår tid – Venus-passasjen. Hovedside om denne historiske begivenheten.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Solen, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Liten midnattssolformørkelse i nord

 1. raanes sier:

  Så bra!
  Jeg er tilfeldigvis i Longyearbyen på ferie, lurer på om det er noen som skal opp på ett av fjellene for å se på formørkelsen?
  Takk for tipset!
  -h-

 2. Foreløpig svært vansklige værforhold her i nord men håper på bedre vær i natt.

  Flott og informativt innlegg om formørkelsen!

  mvh, Fredrik

 3. Christine sier:

  Jeg lurer på; når – norsk tid er solformørkelsen full? : )

 4. Ivar sier:

  Jeg er i San Francisco nå og så formørkelsen her i ettermiddag. Kjempefin.

Det er stengt for kommentarer.