Gigantisk solflekk

En av de største flekkene på flere år har dukket opp på solskiven. Flekken kan sees med solformørkelsesbriller som mange skaffer seg nå for å oppleve Venus-passasjen 6. juni. Siden Solen roterer rundt seg selv på knapt fire uker er det mulig flekken vil være synlig og lage «show» nettopp under Venus-passasjen. Eksplosjonene i flekken kan sende skyer av gass mot Jorden.

Flekkområdet som har dukket opp på solranden er stort nok til å romme flere titalls jordkloder. Foto: SDO/NASA

Flekkområdet som har dukket opp på solranden er stort nok til å romme flere titalls jordkloder. Foto: SDO/NASA

De siste to årene har det dukket opp stadig flere flekker på Solen. Årsaken er at solaktiviteten varierer over en periode på omkring 11 år og maksimum ventes neste år eller i 2014. Flekkene er svært magnetiske områder der gassen kjølner et par tusen grader i forhold til resten av soloverflaten. Magnetfeltet kan «kortslutte» og utløse enorme energiutladninger som slynger skyer av superhete gasser ut i rommet med flere millioner kilometer i timen. Dersom de når frem til Jorden, kan de forårsake nordlys og forstyrrelser i radiosamband.

Nærbilde av flekkene. Foto: SDO/NASA

Nærbilde av flekkene. Foto: SDO/NASA

Gruppen av flekker som nå har dukket opp ved solranden er stor nok til å romme flere titalls jordkloder og er ganske eksplosiv. I løpet av kort tid vil solrotasjonen føre flekken så langt inn på solskiven at utbrudd vil gå rett mot Jorden. Det kan medføre nordlys der hvor himmelen er mørk nok til å se slikt og kanskje også forstyrrelser på radiokommunikasjon m.m.

Flekkene er store nok til å kunne sees med solformørkelsesbriller som mange er i ferd med å skaffe seg på grunn av Venus-passasjen 6. juni. (jeg har nettopp vært ute og sett den selv med slike briller!) I dagene som kommer ventes flekkene å bli enda lettere å se. Lengden på flekkområdet er over 100 000 kilometer!

Solen roterer på 27-28 døgn og dersom flekkene overlever, kan disse sette sitt preg på den solskiven vi skal se på under den historiske Venus-passasjen 6. juni. Med de spesialkameraene som skal benyttes vil vi også kunne se gass som løftes opp ved flekkene.

Les mer her og se filmene av flekkene og utbruddene – det «koker» nå!

Den første gass-skyen fra et utbrudd i flekkområdet er på vei mot Jorden og ventes å nå frem på ettermiddagen 9. mai. Nye og sterkere utbrudd ventes. Sjansen er 75 % for et såkalt M-utbrudd det neste døgnet og 10 % for de kraftigste utbruddene av type X.

Fotografert i ultrafiolett lys ser vi de hete gassene over flekkene. Hvite blaff er eksplosjoner som slynger stoff ut i rommet. Foto: SDO/NASA

Fotografert i ultrafiolett lys ser vi de hete gassene over flekkene. Hvite blaff er eksplosjoner som slynger stoff ut i rommet. Foto: SDO/NAS

Dette innlegget ble publisert i Solen. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Gigantisk solflekk

 1. Jaran sier:

  Kanskje det er litt frekt å stille et off-topic spørsmål under et slikt blog-innlegg, men jeg prøver likevel. Det var nemlig noe jeg lå og lurte på før jeg sovnet her forleden, og som jeg tenkte på at du var den rette til å spørre om dette..

  Jeg har hørt at stjernene i vårt solsystem har en avstand til hverandre som relativt sett er litt mindre enn avstanden mellom molekylene i vann. Dersom vi tar dette som utgangspunkt, hvor mange centiliter evt deciliter vann ville det kjente univers være (solsystem omregnet igjen til atomer i vannmolekyler altså)?

  Spørsmålet er jo ganske keitete formulert, men jeg håper at du forstår det.

 2. Eli Sæther sier:

  2 strømbrudd idag i Gjemnes kommune ca. kl. 14 og 22. Årsak ukjent, iflg. nettleverandøren. Kan det være solstormene?

 3. Kim Gulbrandsen sier:

  Hei, natt til idag kl 02.15-02.40 satt kjæresten min og jeg ute på verandaen og tok en røyk. Og plutselig så dama mi et pulserende lys i en sky, litt senere så startet det først en lang skrå lys stråle deretter kom det enda en lys stråle, men den var kortere og gikk mer rett opp. Har dette noe med den gigantiske solflekken u skriver om eller er det noe helt annet?
  Vi er veldig nysgjerrige og håper at du kan gi oss et svar på hva vi så..

  Mvh.
  Therese & Kim

Det er stengt for kommentarer.