Superstor fullmåne og supersterk Venus

Søndag morgen opplever vi årets største fullmåne. Årsaken er at Månen er spesielt nær Jorden samtidig som den er full. På kveldene er planeten Venus imponerende kraftig. Lysstyrken er faktisk så stor at den kan sees midt på lyse dagen.

Fullmånen lyser spesielt sterkt når Månen er nær oss. Foto: Trym Norman Sannes

Fullmånen lyser spesielt sterkt når Månen er nær oss. Foto: Trym Norman Sannes

Månen går i en forholdsvis avlang bane rundt Jorden og avstanden varierer fra 356 000 til 406 000 kilometer. Det gjør at Månen noen ganger virker spesielt stor og imponerende. Denne helgen inntreffer en slik episode og Månen er 14 % større og 30 % mer lyssterk enn vanlig.

Dette blir den største og mest imponerende fullmånen vi får se i 2012. Aller nærmest er Månen søndag morgen kl. 05.34 norsk tid og bare et minutt senere er Månen helt full.

Avstanden til fullmånen kl. 05.34 søndag morgen er 356 954 kilometer. Årets minste fullmåne inntreffer 28. november da avstanden er 406 349 kilometer.

En stor illusjon

Når Månen står lavt på himmelen og så vidt titter over åskammer, lures hjernene våre til å tro at Månen er enda større enn den faktisk er. Dette gjør at helgens supermåne virker enda større ved måneoppgang og –nedgang. Prøv å se etter fenomenet! Den tilsvarende hendelsen 19. mars i 2011 var virkelig imponerende!

Sammenligning av stor og liten fullmåne. Når Månen er nærmest oss virker den større på himmelen. Foto: Fourmilab, John Walker

Sammenligning av stor og liten fullmåne. Når Månen er nærmest oss virker den større på himmelen. Foto: Fourmilab, John Walker

Venus dag og kveld

Planeten Venus er på sitt aller klareste for øyeblikket og lysstyrken er så stor at planeten til og med kan sees midt på lyse dagen. Den er ikke lett å finne på en helt lys himmel, men dersom man først klarer å lokalisere den, er den lett å se. Med en liten kikkert er det mye enklere å finne Venus. Den befinner seg et stykke (omtrent 4 knyttnevebredder på strak arm) til venstre for Solen og noe høyere på himmelen. Dersom du bruker kikkert, må du være veldig påpasselig så Solen aldri kommer i synsfeltet!

Etter solnedgang viser Venus seg virkelig frem og lyser intenst på nordvesthimmelen. Med en kikkert kan vi se at den har fase og blir nå smalere for hver dag som går. Om bare en måned kommer Venus, Solen og Jorden til å stå på linje gjennom rommet og vi får oppleve en såkalt Venus-passasje. Dette ekstremt sjeldne fenomenet inntreffer for siste gang på 105,5 år!

Fasen til Venus er nå under halv. Utover i mai blir Venus stadig slankere, men samtidig bredere. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Fasen til Venus er nå under halv. Utover i mai blir Venus stadig slankere, men samtidig bredere. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Avstanden til fullmånene.

19. mars 2011: Se opp for kjempestor fullmåne – og supertynn nymåne!

Pressemelding fra NASA

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Månen, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Superstor fullmåne og supersterk Venus

 1. Dette er visst en årviss nyhet at noe blir større jo nærmere det er. Da Aftenposten brakte nyheten forrige gang kunne jeg ikke dy meg for å finne ut hvor stor en «enorm» måne var sammenlignet med en liten måne, og for å illustrere det laget jeg en modell som jeg tok bilde av for å illustrere det. Og størrelsen er jo tydelig forskjellig når man ser månene ved siden av hverandre, slik også bildet som illustrer denne artikkelen viser. Så får det være opp til leserne om forskjellen er så stor at den kvalifiserer til superlativet «superstor».

 2. Kamilla med C sier:

  I hvilken himmelretning må man se når månen går ned bak horisonten? Må planlegge et bra fotosted på Østlandet.

 3. Nicolai sier:

  Hei, jeg lurer på hvorfor venus lyser så utrolig sterkt for tiden?

 4. Willy sier:

  Det sies at ingen spørsmål er for dumme;
  Går månen alltid ned i vest om morgenen? Jeg ser ofte månen også på dagtid, og da har jeg ikke merket at den er i fast himmelretning i forhold til klokka.

 5. Johan sier:

  Er det noe sted jeg kan få bra bilder av fenomenet på nettet? Vanskelig å få det selv 😛

 6. For alle som liker å titte opp på stjernehimmelen og er interessert i astronomi, så anbefaler jeg et gratis program som du kan laste ned her:
  http://www.stellarium.org/
  Ellers så kan du følge Realfagslærer Bjørn på denne siden:
  https://www.facebook.com/Realfagside
  Ha en flott astronomisk helg og vår/sommer 🙂

 7. Tor sier:

  Hei Knut. Har to spørsmål.
  Jeg antar det, men har månen større påvirkning på bl.a. tidevannet nå enn ellers?

  Vet at planeter påvirker hver andre. Spådommene rundt 21.12.2012 skal jeg ikke gå noe vidre inn på annet enn å spørre om det er tilfelle at planetene rundt Solen vil stå på rett linje denne datoen, – og vidre om det er gjort utregninger på hvordan eller hva planetenes påvirkning på hverandre vil bli?

  • Hei,

   det var høyere tidevann enn normalt under fullmånen. 21. 12 står ikke planetene på linje og om de hadde det gjort det ville det ikke hatt merkbare effekter. Noe slikt har skjedd millioner av ganger opp gjennom Jordens historie.

   Knut Jørgen

Det er stengt for kommentarer.