Supersterk Venus på kvelden

Mange har lagt merke til et veldig lyssterkt objekt på kveldshimmelen den siste tiden. Dette er planeten Venus som er på vei mote et historisk stevnemøte med Solen.

Venus er nå under halv. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus er nå under halv fase. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Utover vinteren og våren har Venus blitt stadig flottere samtidig som planeten har kommet nærmere oss. Fordi Venus er nærmere Solen enn oss, har planeten faser. Dette kan sees med en kikkert. I vinter var planeten nesten full, nå er den under halv fase. Avstanden er i kveld 81 millioner kilometer, men fremover kommer Venus raskt nærmere og den 6. juni er den bare 43,2 millioner kilometer fra oss. Ingen planeter kan komme nærmere oss enn dette. Samtidig blir Venus en stadig tynnere sigd!

Akkurat 6. juni står Solen, Venus og Jorden på linje i verdensrommet slik at Venus passerer over solskiven sett fra oss. Dermed får vi en såkalt Venus-passasje. Fenomenet er så spesielt at forskere tidligere reiste Jorden rundt for å få oppleve det. Les mer om dette historiske stevnemøtet her.

I mellomtiden kan vi nyte Venus som et fantastisk flott kveldsobjekt. Den kan også være fin å ta bilder av, les om fotokonkurransene.

To planeter til er synlige på kveldene nå. Mars er en tydelig rød prikk på sydhimmelen og i sørøstlig retning kan Saturn sees fra sent på kvelden. I Nord-Norge begynner himmeln å bli for lys til å se særlig mange objekter på nattehimmelen, men planetene er synlig lengst fremover på grunn av lysstyrken sin.

Dette innlegget ble publisert i Venus. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Supersterk Venus på kvelden

 1. Ta en tur til Vardø der fenomenet ble dokumentert på 1700-tallet. Og en minneplate er satt opp på rådhusveggen.
  Hva som påståes om at himmelen i Nord-Norge begynner å bli for mørk til å se objekter på natthimmelen……………….selvfølgelig er det en «skrivefeil»…natthimmelen begynner å bli så LYS at det snart ikke er mulig å se stjernene på himmelen. =MIDNATTSOL snart!!!! +Mackøl og måsegg!! Det er vår i lufta!!

 2. Nils sier:

  Venus passasjen vil inntreffe på natten her i Norge, vil den ikke da være vanskelig å se?

 3. Nordnorsking sier:

  «I Nord-Norge begynner himmeln å bli for mørk til å se særlig mange objekter på nattehimmelen.»

  Her i nord er det faktisk lettest å se stjerner og planeter når himmelen er mørk, men det er kanskje annerledes ellers i verden 🙂

 4. Tore Wilken Nitter Walaker sier:

  I Nord-Norge byrjar himmelen å bli for lys, ikkje for mørk, meiner du vel?

 5. Biko sier:

  «I Nord-Norge begynner himmeln å bli for mørk til å se særlig mange objekter på nattehimmelen»

  Regner med at det skal være «lys», ikke «mørk» 🙂

 6. Einar sier:

  Takk og lov! Trodde det var Melancholia på vei hit 🙂

 7. Gunnar sier:

  Jeg vil anta at i Nord-Norge begynner himmelen å bli for _lys_ til å se særlig mange objekter på nattehimmelen…
  Det har nok oppstått en liten skrivefeil.

 8. kverr sier:

  «I Nord-Norge begynner himmeln å bli for mørk til å se særlig mange objekter på nattehimmelen, men planetene er synlig lengst fremover på grunn av lysstyrken sin.»

  Du mener vel lys og ikke mørk?

 9. Hei
  Du skriver «Fordi Venus er nærmere Solen enn oss, har planeten faser». Men det har da f.eks. Saturn også, og den er mye lenger ute i verdensrommet !

Det er stengt for kommentarer.