Solsmell, nordlys og nær Mars

Det er hektisk på himmelen for tiden. Torsdag kveld lyste en kraftig ildkule opp himmelen i Sør-Norge, i dag er Mars nærmere enn på to år og i dag tidlig kl. 05.13 inntraff en temmelig kraftig eksplosjon på Solen. Den og et tidligere utbrudd ventes å gi nordlys over store deler av Norge de kommende dagene.

Det hvite lysglimtet på solskiven er en kraftig, såkalt X1-eksplosjon. Foto: SDO/NASA

Det hvite lysglimtet på solskiven er en kraftig, såkalt X1-eksplosjon. Foto: SDO/NASA

Oppdatering 06.03.12 kl. 07.20: Nye analyser tyder på at utbruddet fra X1-smellet på Solen vil bomme på Jorden. M2-utbruddet er fortsatt ventet å treffe Jorden i dag, aktiviteten er fortsatt lav. Det er fortsatt stor mulighet for nye, kraftige utbrudd i dagene som kommer.

En virkelig stor flekk har dukket opp på Solen. Det er et område som er svært magnetisk og som hindrer varmen fra Solens indre i å nå overflaten. Da kjølner overflaten og stråler mindre enn resten av solskiven – det har oppstått en solflekk! Magnetfeltet i slike flekker kan være ustabilt og utløse kraftige eksplosjoner.

Det har skjedd flere smell de siste dagene og aller kraftigst var eksplosjonen kl. 05.13 norsk tid mandag morgen (klassifisert som X1). En gigantisk sky av superhet gass ble slynget ut i rommet og deler av denne kan treffe Jorden. Sammen med skyen fra ut tidligere utbrudd (styrke M2) kan den gi kraftig og flott nordlys over Norge de kommende nettene. M2-utbruddet er estimert å treffe Norge 05.30 norsk tid i morgen, men det kan komme både tidligere og senere.

Det større utbruddet ventes å komme frem senere og sannsynligheten for flere store utbrudd er betydelig. Derfor kan vi vente mye fint nordlys fremover! Flekken er stor nok til å kunne sees med solformørkelsesbriller.

Den digre solflekken oppe til venstre på solskiven kan gi flere kraftige eksplosjoner i dagene som kommer. Foto: SDO/HMI/NASA

Den digre solflekken oppe til venstre på solskiven kan gi flere kraftige eksplosjoner i dagene som kommer. Foto: SDO/HMI/NAS

Se på Den røde planet

I dag er avstanden til Mars den minste i hele 2012. Det er faktisk nesten to år siden sist den var så liten som 101 millioner kilometer. Planeten er synlig som en klar, rød flekk på østhimmelen utpå kvelden og kommer høyere på himmelen, mens den beveger seg mot syd utover natten. Med et teleskop er det mulig å skimte detaljer på planeten nå.

På vesthimmelen er forøvrig fortsatt Jupiter og Venus iøynefallende og de kommer stadig nærmere hverandre. Lavt på vesthimmelen kan Merkur sees etter solnedgang.

Se også Unik planetvår

Venus blir årets mest omtalte planet på grunn av Venus-passasjen 6. juni.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Mars, Merkur, Solen. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Solsmell, nordlys og nær Mars

  1. Christine Gullerud sier:

    Wow! Fantastisk!

  2. Knut Resvoll sier:

    Jeg så her en kveld en ildkule som for over himmelhvelvingen, den måtte ha vært stor for halen var lang. Jeg målte den med pekefingeren og tommelen, og da ble det ca. 7-8 cm.

  3. Olav sier:

    Noen har vel sørget for at man ikke får kjøpe særlig mye hydrogen og oksygen nå…
    Men det er fasinerende med kreftene sola kommer med. Det er jo egentlig ikke noe positivt, men jorda har noe som beskytter oss, og gjør at vil får noe fint å se på….
    Lurer en del på de magnetiske områdene rund jorda, og hvordan partiklene beveger seg mot jorda. Kan man utnytte deres posisjon versus kraft for å bruke dem som motstand men selvfølgelig forsterket men en faktor?
    Vil en partikkel avvike fra en annen grunnet negativitet og dermed gå ned mot jorden i spiraler?
    Kan dere skrive noe om dette?

Det er stengt for kommentarer.