Meteorittfall i Sør-Norge nå i kveld

I kveld ca. kl 20.39 gikk det en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Undertegnede og familie observerte den fra Hadeland. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett og biter drysset ned mens de sluknet.

Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er fotografert. Foto: Arne Danielsen

Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er fotografert. Foto: Arne Danielsen

Ildkulen var så lyssterk at terrenget ble helt opplyst og antagelig har mange mennesker i Sør-Norge registrert hendelsen. Det kommer en lang rekke observasjoner og vi trenger flere!

Omkring halvannet minutt senere kom det et markant smell. Vi ber alle som har sett eller hørt dette om å sende sine observasjoner til knutjo@astro.uio.no.

Observasjoner gjort fra flere ulike steder vil gjøre det mulig å bestemme et sannsynlig nedfallsområde.

Se http://www.bangirommet.no/pages/news/ildkule12.html

for hvilke opplysninger vi er interessert i.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteoritter. Bokmerk permalenken.

41 kommentarer til Meteorittfall i Sør-Norge nå i kveld

 1. Morten Stensrud Hansen sier:

  Denne ble sett over Sandefjord i Nord vestlig retning.. Den delte seg også opp i flere objekter.. 😀

 2. Richard H sier:

  Jeg så et lysglimt i lillestrøm på himmelen rundt 20:39, retning vest.

 3. Henning Torp sier:

  Så den klart og tydelig fra Oberst Rodes vei 99 på Nordsrand. Trodde det var noen kids i nabolaget. Den virket meeeget nær, akkurat som en rakett. Grønn med litt gult rundt. Kom gnister når den sluknet, akkurat som ftrverkeri. Varte ca 2sek tipper jeg. Mvh Henning

 4. Roar Østerdahl sier:

  Hei!Jeg og mine kone så ildkulen når vi satt i bilen på vei fra Bøler til Oppsal. Klokken var da 18:50. Vi så den over taket til Ulsrud Videregående skole.

 5. ann cathrin karlsson sier:

  Hei!
  Jeg og ei jeg satt ute med i kveld opplevde denne ildkulen.. Jeg har aldri sett noe sånt, og jeg ble veldig fasinert!

  Vi befant oss på Tynset da dette skjedde, og jeg er fortsatt helt lamslått!

  Hørte aldri noe smell, men…

  Nei, jeg har ikke ord!

  Hilsen ei som synes dette er kjempespennende! 🙂

 6. Pia Didriksen sier:

  Da jeg var på vei ned til Sandeford sentrum i kveld la jeg plutselig merke til ildkulen på himmelen. Jeg var rett ved jotun på Hystadveien da ildkulen «fløy» mot venstre på himmelen. Den var såpass nærme at jeg kunne se den brenne opp. I første øyekast kunne det se ut som en rakett, men forstod raskt at det var noe annet. Jeg synes den virket veldig nærme og at det virket som at den brente opp ikke langt unna der jeg var. Et fantastisk syn på kveldshimmelen.

 7. Barbara Poutsma sier:

  Eg trur eg har sett denne ildkulen eg òg. Er ikkje heilt sikker om klokkeslettet. Trudde det måtte ha vore litt tidlegare. Me såg den når me satt i bilen og køyrde heim frå Drangedal-sentrum til Vesterdalen i Tørdal. Me hadde akkurat kome forbi Bø i Tørdal, nærme skytebanen og køyrde nord-nord-aust. Såg ildkulen i nordleg rettning. Skulle sagd det var kl. 20.35 når me såg den. Den såg grønaktig ut, litt sånn farge som finst på ein nødrakett, men den hang ikkje stille i lufta som ein nødrakett gjer. Den fauk gjennom lufta i ein vinkel på ca. 35 gradar. Rettningen den fauk i, var frå aust mot vest og då altså frå høg mot låg. Eg syntest at det såg ut som ei grøn kule med, litt lysare grøn, hale bak seg. Når den hadde nådd ca. 20 grader i høgde, fall den i små biter frå kvarandre, litt som fyrverkeri. Eg veit ikkje om den slukna eller om den då forsvant bak trea og at eg derfor ikkje såg den lenger. Eg har ikkje høyrd kva som helst lyd, men me satt jo i bilen….
  Håpar det bidrar litt, det eg har skrive.
  Med venleg helsing, Barbara

 8. Veda drakopoulos sier:

  Jeg så også det !!den ble observert på Kolbotn ca litt over halv ni i kveld.den hadde blå hale,den falt retning sør.

 9. Per-Christian Aas-Haug sier:

  Samme ildkule observert ved Trosterud i Oslo. Retning fra øst mot vest og varighet ca 5-7 sekunder før det gikk. Oppløsning. Registrerte ikke noe nedslag.

 10. Jeg satt på kjøkkenet og kikket ut da denne digre ildkulen passerte himmelen fra sør mot nord (ca) på Mosby i retning Vennelsa. Hørte ikke noe smell. Men jeg sprang til et annet vindu for å se om det kunne være et fly som styrtet. Det var svære greier! 🙂

 11. Marius Grøtvedt sier:

  Lysglimt og smell ble også observert i skauen i Maridalen, Oslo.
  Selve nedslaget så vi dessverre ikke.
  Smellet var ganske kraftig 🙂
  Spennende saker!

 12. Ida Karoline sier:

  KUULI!! Jeg gikk inn hit for å sende inn spørsmål til deg om hva det kunne være, for jeg har ikke sett noe lignende før, også har du jo allerede skrevet om det! 😀
  Men jeg hørte ikke noe smell, da. Kanskje fordi jeg så på film da det skjedde 😛

 13. Heidi Solheim sier:

  Jeg så grønnlig kule som så ut til å brenne opp før den falt mot sjøisen. Observert over rødsfjorden ca 1 mil fra Risør by. Det så ut som om den kom fra øst. Tror klokka var ca 20:45

 14. Tobias Dahle sier:

  Så meteoritten fra oslo’s østkant, rundt Oppsal område. Den bevegde seg rett ned fra min synsvinkel. Tror den var rundt 70 grader oppover mot vest. Jeg satt inne når jeg så den, så hørte ingenting. Den delte seg opp i biter før alle bitene ble helt oppløst og borte.

 15. Jon Albert Risahagen sier:

  Jeg så ildkulen, og tidspunktet dere opererer med stemmer. Jeg observerte den sammen med noen barn fra toppen av Sloreåsen slalåmbakke, innerst i Sloreåsen, 1257 Oslo. Vi så den da i retning nordøst og den oppløste seg i småbiter akkurat det bittelille sekundet vi så den, og ble omtrent som en nyttårsrakett. Den kom inn fra mer nordlig eller østlig retning og hadde retning vestover. Det kunne for oss se ut som den skulle lande i Bærum eller Oslo vest.

 16. espen sier:

  Sto ned Veste Hoppefjell,Skien,Telemark etter en fin dag på ski opp til til Elg-Johansens huler. Flotteste jeg har sett nord-vest over.. Var det en meteor ??
  Espen

 17. Beate Sommer sier:

  Hei Knut Jørgen
  Parkerte og gikk ut av bilen ganske nøyaktig kl 20.40 hvor jeg observerte noe som først så ut som et fly. Oppdaget fort at hastigheten var altfor høy og at det måtte være noe annet. Den utviklet seg til å bli kraftigere og få lengre «hale» før den tilslutt gikk i oppløsning som en rakett og jeg så at det falt flere mye mindre biter. Jeg kikket mot nord og ildkulen falt mot vest. Den gikk i oppløsning rett før den tilsynelatende traff tretoppene (var selvfølgelig langt unna det, men det var sånn det så ut som fra den vinkelen og avstanden) Denne observasjonen fant sted på Kurland, Sarpsborg i Østfold. Utrolig kult og jeg må si jeg ble fasinert. Aldri opplevd maken og det blir vel lenge til neste gang. Morsom historie for 11-åringen i huset som faktisk akkurat lærer om dette på skolen 🙂
  Med vennlig hilsen,
  Beate
  mob: 48013334

 18. Tuva Hammerø Ellingvåg sier:

  Vi bor på Skåtøy i Kragerøskjærgården. Jeg var ute og lekte med hundene, og så et fantastisk stjerneskudd, det fineste jeg har sett. Det var cirka halv ni tror jeg. Jeg løp inn og ropte til mamma at jeg hadde sett et kjempefint stjerneskudd, og det var helt blått!

  Tuva Hammerø Ellingvåg, 12 år

 19. Simen Bergh sier:

  Så den fra Krinsjå studentby den fløy i motsatt rettning fra T banen som går til Sognsvann( fra west til Øst linjen). lignet på ett Fly uten de blinkende varsels lysene.

 20. tormod arne lauvålien sier:

  sted: vestre gausdal (forseth) Satt i stua da jeg så et krafti lys fare over himmelen i retning sør vest. meget spesielt!

 21. Aurora Nygaard Ødyn sier:

  Hei Knut Jørgen! Jeg mener jeg så denne meteoritten i kveld, men noe er likevel uforklarlig. Jeg, pappa og søstera mi var utenfor Jordal Amfi i Oslo og så på himmelen noe som så ut som et ganske stort stjerneskudd, som varte lengre også, kanskje 2 sekunder… Helt fantastisk! Det som er rart er at klokka var da bare litt før 19:00 (vi skulle nemlig på hockeykamp som startet klokken 19:00). Så jeg lurer på hva i alle dager det kan være da…. både du og aftenposten skriver at denne meteoritten ble observert litt over 20:30.

 22. Jostein Fyhn sier:

  Så noe som lyste opp himmelen fra stua vår i Nordland, om det var ildkulen vet jeg ikke…

 23. Olaf Nigg sier:

  jeg var på tur med hunden da jeg så ildkulen, og jeg trodde noen hadde skutt opp en signalrakett, men jeg hørte ikke noe smell. stedet jeg oppholt meg er Grinder i Solør og det var i vestlig rettning, ganske nøyaktig, kanskje noen få grader vest nordvest. det så svært nært ut, men som sagt, ikke noe lyd der jeg befandt meg.

 24. Adrian sier:

  jeg så den når jeg gikk tur ca. 20 min utenfor andebu. et meget spektakulært syn.

 25. Marie Hermansen sier:

  observasjon gjort på 1349Rykkinn, i Paal Bergsvei . Min datter så ildkulen på himmelen,og at den drysset ned. Hørte ikke noe smell, da hun sansynlig vis var kommet hjem.

 26. Anders sier:

  Jeg så den. For meg så det ut som den gikk i oppløsning rett over Sylling, men det er mulig den var mye lenger borte enn det virket som. For meg så det ut som den var kanskje 500 meter over bakken da den gikk i oppløsning.

 27. Reiulf Uriansrud sier:

  Jeg så en ildkule mellom Fosser og Bjørkelangen kl var ca 18.45

 28. Vibeke Nes sier:

  Hei!
  I 1989 så jeg en ildkule over New Delhi, India – en fantastisk opplevelse. Jeg så ikke ildkulen kl. 20.39, men jeg så en svakere meteoritt litt tidligere på kvelden retning vest – øst (mye kraftigere enn stjerneskudd). Jeg mener kl. var ca. 18.50. Jeg har ikke lest noe sted at det har vært observert på dette tidspunktet, så jeg tenkte det var greit å fortelle hva jeg så. Jeg kjørte bil på Rotnes, Nittedal da jeg så den, og den hadde lysstyrke omtrent som et fly, men sluknet etter et par sekunder. Den var ganske høyt på himmelen, nordlig retning. Den delte seg ikke.

 29. Bjarne Bjørndalen sier:

  Så en kraftig lysende «ildkule» fra Nærsnes, Oslo på natthimmelen over fjorden
  torsdag kveld.

 30. asgerd vistad sier:

  Var ute og luftet hunden på det aktuelle tidspunkt i går kveld. (På Gulset i Skien). Hørte først et «skudd». Etter en-par minutter treffer jeg en bekjent og vi slår av en prat. Plutselig kom denne lyskulen med hale. «Oj, det var litt av et stjerneskudd» sa vi. Den løste seg opp som en nyttårsrakett og bitene sluknet før de traff bakken. For oss såg det ut som bitene falt ned rett borti skogen i Gulsetmarka (mot Ulvsvann). Kula kom fra retning Siljan (øst mot vest ca.).
  Mvh Asgerd Vistad

 31. Vi tok en «stjernetur» i går kveld fra kl 19.35-20.00, og observerte noe som falt på vest-nord-vesthimmelen, men ikke en lyskule. Vår konklusjon var at dette kanskje var en meteoritt. Observert i Sandefjord.

 32. trond hareide sier:

  Vi så den klart og tydelig i Åmål, Sverige.

 33. Rune Muladal sier:

  Hei

  Jeg sitter på flyplassen i Lakselv og leser på nettavisen på nrk. Jeg leser om metorittfall i Sørnorge. Jeg var i natt på Finnmarksvidda og tok bilder. Det var et fantastisk nordlys og jeg kjørte i gang en timelapse serie for å fange nordlyset. Bildeserien ble startet kl 20.38. Jeg hadde utsikt/kameravinkel mot øst/sør-øst. Stedet heter Jergul ca 3 mil sør for karasjok.

  Mens jeg beskuer himmelen kommer det et svært sterkt stjerneskudd. I mine øyne var det et godt over gjennomsnittet sterkt lys. Det kom i himmelretningen sørøst. Jeg tenke ikke noe vesentlig mer over observasjonen før nå som jeg sitter på flyplassen og leser…

  Har nettopp kastet opp kameraet for å se om jeg har fanget opp lyset. På et bilde som kl 20.38.59 (registrert på mitt kamera) er det et bilde av meteoritten som jeg så. Selv med lukkertid på 4 sekunder er den godt foreviget. Kan det være samme meteoritt som dere omtaler på nett i dag?

  Jeg har ikke mulighet å laste ned bilder fra kameraet her jeg sitter nå. Men jeg kan gjøre det når jeg er tilbake hjemme i Tromsø om et par timer….Er det interessant? Send gjerne sms og eller mail om det er aktuellt..hadde jo vært utrolig kult om det var samme objektet vi så.

  Mvh

  Rune Muladal

  Tlf 41423272

  Tromsø

 34. Jarmo Malmberg sier:

  Hei,
  Jeg såg eldkulen mellom 20.30 og 21.30 på Lørenskog. Den ble observert i nord (på vei i nord-vestlig rettning) fra vårt bosted, og den såg ut som dere beskriver: «en rakett i oppløsning».

  Mvh,
  Jarmo Malmberg

 35. Julie Bjerkan Langemyr sier:

  Observerte lyset gjennom stuevindu. Trodde først det var et helikopter som landet. Det hendte noen dager før. Så løste plusselig lyset seg opp, til små partikler før det ble borte. Trodde da det hadde vert en form for fyrverkeri. Den hadde et grønnskjær.

 36. Runar A sier:

  Hei
  Vi så også denne ildkulen. Jeg og eldste sønnen min på 12 var ute å spaserte da vi så noe som så ut som en stor stjerne passere himmelen i sør-vest før den ble helt borte.
  Sett fra Ålesund.

 37. Knut Heive sier:

  mine to sønner og jeg var ute og spilte badmington på en asfaltert plass med gatelys, da vi så ildkulen passere og detten ed. Vi trodde dette var lokalt ogat kulen falt ned rett bak en ås nære. Vi hørte også en lyd, eller hyl også. Men ikke noe nedslag,
  Vi holder til på Greverud i Oppegård kommune.

 38. HAN-DU-VÆIT sier:

  Meg og noen kompiser så 2 og flere »ildkuler» fra slalombakken her på bortelid…….:)

 39. Andreas Hammer sier:

  Ta det rolig a Gud.. JEG KUNNE FÅTT DEN I ØYET ASSA!!

 40. Aurora sier:

  Så den fra Fredrikstad sentrum rett over halv ni.

 41. Desirèe B.Gjersing sier:

  Hei!
  Jeg måtte sjekke dette på nett for jeg trodde naboen hadde sendt opp en rakett, men da den var lydløs skjønte jeg at det var noe annet. Føltes ut som den var så nærme. Spennende. Jeg bor på Lindeberg i Sørum 😉

Det er stengt for kommentarer.