Kraftig nordlys ventes tirsdag kveld

I helgen var det flott nordlys over hele landet som følge av en utblåsning på Solen. Mandag kl. 04.59 inntraff et vesentlig kraftigere utbrudd på Solen og dette ventes å gi kraftig nordlys fra tirsdag ettermiddag. Det første utbruddet har lagt til rette for et virkelig nordlysshow når den nye gass-skyen når frem til oss.

Film av utbruddet som vil treffe Jorden tirsdag kveld. Foto: SOHO/ESA/NASA

Film av utbruddet som vil treffe Jorden tirsdag kveld. Klikk på bildet for å starte filmen dersom den ikke starter automatisk. Foto: SOHO/ESA/NASA

Aktiviteten på Solen varierer over en periode på omkring 11 år. Etter en meget rolig periode har Solen de siste to årene blitt stadig mer aktiv. Det har blitt flere solflekker og stadig hyppigere og kraftigere utbrudd. Eksplosjoner på Solen kan slynge gass-skyer ut i rommet med flere millioner km/t. Dersom disse treffer Jorden, vil magnetfeltet til planeten vår styre solgassene mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Sett fra bakken blir det et vakkert nordlys.

Som regel holder nordlyset seg lengst nord, men kraftigere utbrudd kan trykke nordlyset sydover slik at Sør-Norge og til og med Mellom-Europa får oppleve fenomenet.

Torsdag var det et utbrudd som traff Jorden i helgen og utløste ganske flott nordlys selv i Sør-Norge.

Det hvite blaffet oppe til høyre på solskiven er et M9-utbrudd som tirsdag kveld kan gi et virkelig flott nordlys i Norge. Foto: SDO/NASA

Det hvite blaffet oppe til høyre på solskiven er et M9-utbrudd som tirsdag kveld kan gi et virkelig flott nordlys i Norge. Foto: SDO/NASA

Et nytt og vesentlig kraftigere utbrudd fant sted mandag kl. 04.59. Det ble karakterisert som M9 og dermed nesten et X-smell – den kraftigste typen. Med hele 2200 km/s, 7,9 millioner km/t, ble en enorm sky av superhet gass slynget mot Jorden. Den ventes å treffer tirsdag 24.01 kl. 15.18 +/- 7 timer  norsk tid. Den formidable hastigheten og energien til skyen ventes å kunne gi virkelig kraftig nordlys i hele Norge og muligens lenger syd tirsdag kveld.

Det kan hende at satellitter blir påvirket og kraftige geomagnetiske stormer er mulig. I natt har det vært den kraftigste strålestormen rundt Jorden på 6 år!

Nordlys observeres best fra mørkest mulig steder, langt unna kunstig belysning.

NB! Denne saken blir oppdatert etter hva som skjer det neste døgnet, se også www.bangirommet.no.

Det foregår nå også veldig mye annet spennende, se f.eks.

Se om de epokegjørende oppdagelsene av exoplaneter her.

Les om den kommende Venus-passasjen – en av de viktigste himmelbegivenhetene i vårt århundre.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Kraftig nordlys ventes tirsdag kveld

 1. karoline sier:

  hei knut jørgen røed ødegaard! jeg har to spørsmål. hvor i norge er det best å se på stjerner, og hvor i verden er det best å se på stjerner?
  vennlig hilsen karoline

 2. Svein G Fjellestad sier:

  Hei.

  Brian Cox forteller at lysets hastighet er nærmere 300 millioner km pr sek, og at lyset tar ca åtte min fra Sola til Jorden, avstanden blir da ca 144 milliarder km, er det riktig?
  Og bryte lydmuren lager torden lignende lyd, men fins der noen teorier om der ville skje noe hvis man brøt lys (muren) ?

  Mvh Svein.

Det er stengt for kommentarer.