Kometen overlevde!

Det ser ut til at komet Lovejoy som i natt stupte inn mot et ekstremt nærbesøk hos Solen mot alle odds overlevde den enorme heten! Ihvertfall viser bilder at kometen forsvinner vekk fra Solen igjen.

Kometen har passert. Den blender kameraet (derfor streker) til høyre for Solen. Ned til venstre for Solen ser vi restene av halen som oppstod da kometen nærmet seg Solen.  Foto: SOHO/ESA/NASA

Kometen har passert. Den blender kameraet (derfor streker) til høyre for Solen. Ned til venstre for Solen ser vi restene av halen som oppstod da kometen nærmet seg Solen. Foto: SOHO/ESA/NASA

Komet Lovejoy på vei inn mot Solen. Vi ser den enorme halen av stoffer fra kometkjernen. Hodet og kjernen til kometen er allerede bak skiven som beskytter kameraet mot den intense solstrålingen. Den hvite sirkelen viser hvor Solen befinner seg. Foto: SOHO/ESA/NASA.

Komet Lovejoy på vei inn mot Solen. Vi ser den enorme halen av stoffer fra kometkjernen. Hodet og kjernen til kometen er allerede bak skiven som beskytter kameraet mot den intense solstrålingen. Den hvite sirkelen viser hvor Solen befinner seg. Foto: SOHO/ESA/NASA

Bildet viser kometen rett før den kommer inn mot Solen.

I flere dager har astronomer over hele verden med forbløffelse  og fascinasjon fulgt kometen på dens ferd inn mot det som var ventet å være en sikker undergang. Årsaken er at kometer i praksis er skitne snøballer, fulle av is, frosne gasser, støv og steiner. Den intense heten fra Solen fordampet vekk is og gasser i et forrykende tempo og gjorde at kometen i går, på vei inn mot Solen, var ekstremt lyssterk og vokste i utstrekning til å bli Solsystemets nest største himmellegeme, etter Solen.

Filmer av stupet og turen vekk fra Solen finnes på www.bangirommet.no.

Dette er den største og mest lyssterke kometen på minst 32 år som er observert på vei inn mot Solen.

Dette innlegget ble publisert i komet, Solen. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Kometen overlevde!

  1. Hi. Et spørmål er du snill. Jeglurer på når og hvis Halebob kometen kommer tibake igjen?
    Mvh.Paul

  2. Thor sier:

    hale bobb, kometen vil komme tilbake i år 4385 sånn ca,.

  3. Hahahaha, in your face 😀
    Kometens hevn!

  4. Stian Hoftås sier:

    Husker du når man først viste bilder av «kometen»?
    Da manglet man halen.
    Dette ble påpekt av maaaange

    Så plutselig hadde «kometen» hale i videoen..

    Spaced

  5. Dette var vannvittig stilig! Se kometen og halen sladde rundt sola. Den kom seg forbi – fantastisk!!

    Litt interessant er det jo også – kan noe regne ut hvor høye temperaturer den ble utsatt for og over hvor lang tid? Hvor mye smeltekraft ligger i dette? Var det forventet at den skulle smelte bort – eller at den skulle treffe solen og bli slukt på det viset?
    Hvis en ser på f.eks. http://www.thunderbolts.info kan en finne alternative forklaringsmodeller for kometer som involverer elektrisitet – plasma – ionisering – etc. I denne forståelsen er kometene steiner – men de utsettes for elektrolyse i sin ovale bane og komethalen lyser som et neonly. Interessant.

    • HK sier:

      Godt spørsmål, Anders Olav!
      Jeg skal forsøke å gi et delvis svar på hvor varmt det ble.

      I den forrige bloggposten nevnte KJRØ at minsteavstanden over solas overflate ville være 140.000 km, som er omtrent en femtedel av solas radius på 696.000 km. Hvis dette stemmer, og hvis vi går ut fra at hver kvadratmeter av sola sender ut 63,1 megawatt med stråling, kan en regne ut hvor sterk stråling kometen ble utsatt for.

      Strålingsintensiteten på hver kvadratmeter flate vinkelrett på den innkommende strålingen er omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden målt i solradier, der 1 er på selve overflata, 2 er én solradius over overflata og så videre. Kometens minsteavstand blir da:

      (696.000+140.000)/696 = 1,201
      Kvadratet av 1,201 = 1,442
      Ettersom strålingsintensiteten er omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden blir det:

      1/1,442 = 0,693 x 63,1 megawatt/m² = 43,7 megawatt/m²

      Selve fordampingen forbruker svært mye varme og vil derfor holde temperaturen nede, men hvis kometen ikke hadde smeltet eller fordampet og vært en såkalt blackbody som absorberte all innkommende stråling, ville temperaturen målt i Kelvin bli følgende:

      4. rota av (43.700.000 / 0,0000000567*) = 5269K = 4996°C

      * Stefan-Boltzmanns konstant

      På det aller nærmeste hadde kometen en hastighet på minst 500 km/s, så den aller mest intense oppvarmingen varte nok bare en times tid eller så.

      Kanskje KJRØ eller noen andre proffer kunne gi et mer presist svar?

  6. Hanna sier:

    Hei. Jeg lurer på en ting. Bak alle solsystemer vi vet om finnes det sikker mange andre solsystemer. Men hva finnes bak der igjen? Skjønner ikke hvordan det kan være mulig at universet er uendelig. Det må jo stoppe ett sted. Men hva er bak der igjen??

Det er stengt for kommentarer.