Spektakulær måneformørkelse

I ettermiddag kunne en spesiell måneformørkelse observeres over de delene av landet som ikke hadde for mye skyer. Spesielt den avsluttende, delvise fasen var et fantastisk skue.

Solen treffer igjen en del av Månen under den delvise fasen. Foto: Arne Danielsen

Solen treffer igjen en del av Månen under den delvise fasen. Foto: Arne Danielse

I Sør-Norge var Månen under horisonten frem til totaliteten begynte og da var himmelen for lys til at det var enkelt å finne den formørkede Månen. Litt lett dis gjorde oppgaven enda vanskeligere. I Nord-Norge stod Månen da mye høyere og på en mørkere himmel.

Flere bilder og film.

Da de første solstreifene nådde den nedre siden av Månen i 16-tiden ble formørkelsen imidlertid en virkelig imponerende skue – mye finere enn bildene kan tyde på. Siden Månen stod lavt på himmelen virket den større og mer imponerende enn vanlig og hele den formørkede delen av Månen kunne skimtes som en nærmest spøkelsesaktig skygge.

Det er 4 år til neste måneformørkelse, men svært mye spennende skal skje lenge før den inntreffer: Allerede tirsdag kveld får vi en av årets flotteste stjerneskuddsvermer, Geminidene.

Samtidig kan vi for alvor begynne å glede oss til og forberede oss til Venus-passasjen 6. juni neste år. Det blir en av de viktigste og sjeldneste himmelbegivenhetene i vår tid!

Du kan lese mer om himmelbegivenhetene frem til 2015 på www.astroevents.no og finne ut hvordan du kan forberede deg på disse og få oppleve de på best mulig måte. Der kommer det også flere bilder fra måneformørkelsen i løpet av kvelden.

Første del av den delvise fasen. Foto: Arne Danielsen

Første del av den delvise fasen. Foto: Arne Danielsen

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, Månen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Spektakulær måneformørkelse

  1. Geir O Pedersen sier:

    På Hadeland var det bortimot perfekte forhold for å beskue måneformørkelsen. HVis du befant deg litt høyt oppe på «Veståsen» – pga frostrøyk nede i Viggadalen – kunne man ved 1600-tiden se nær total måneformørkelse. MOt øst og nordøst var det skyfritt – se link til bilde: https://www.facebook.com/#!/geirr.o.pedersen

  2. Forholdene i Oslo var også ganske bra. Fikk tatt en liten time-lapse video.

Det er stengt for kommentarer.