Opplev den flotte formørkelsen!

Nå er det ikke lenge til den store måneformørkelsen begynner i Nord-Norge og fra 15-tiden kan fenomenet også sees i Sør-Norge.  Det kan virkelig lønne seg å benytte anledningen til å oppleve dette flotte naturfenomenet – det er 4 år til neste anledning og tiden på døgnet og uken gjør denne formørkelsen ekstremt lett tilgjengelig, også for barn!

Oppdatering 16.07: Månen begynner å komme inn i solskinnet igjen. Et helt rått skue! Ut og kikk mot nordøst om dere ikke alt har gjort det!

Oppdatering 17.04: Formørkelsen nærmer seg slutten. Bilder fra webcast kan sees på astro.viten.no. I kveld blir det også lagt ut flere høykvalitetsbilder på www.astroevents.no.

Men det er snart mer å glede seg til:

Allerede tirsdag kveld kommer en av årets sterkeste meteorsvermer, Geminidene. Les mer om denne her.

Deretter roer det seg frem mot den virkelig historiske, internasjonale begivenheten 6. juni neste år: Venus-passasjen!

Totale måneformørkelser er ofte vakkert røde. Foto: Arne Danielsen

Totale måneformørkelser er ofte vakkert røde. Foto: Arne Danielsen

I Nord-Norge kan den innledende, delvise fasen sees fra kl. 13.45. De fleste steder i Sør-Norge som har god horisont mot nordøst kan se innledningen på totalfasen fra 15.06. Formørkelsen er total frem til til 15.57 og da begynner en ny, spektakulær delvis fase. Denne slutter kl. 17.18.

Observasjonsguide, med spesielle råd for de store byene i Sør-Norge finner du her.

Mer informasjon om formørkelsen, inkludert forklaringen på hvorfor den inntreffer finner du her.

Webcast av begivenheten kan du følge på astro.viten.no.

Under de delvise fasene kan vi spesielt legge merke til at skyggen fra Jorden er krum. Måneformørkelser er de eneste anledningene vi har til å observere at vår planet er rund!

Sett fra Månen er dette en total solformørkelse og Jordens atmosfære sees som en tynn, lysende ring. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Sett fra Månen er dette en total solformørkelse og Jordens atmosfære sees som en tynn, lysende ring. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, Månen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Opplev den flotte formørkelsen!

  1. Hei på deg Knut Jørgen Røed Ødegaarden,.

    -Jeg lurer på en ting bare. Nå som jeg er midt i England 2-3 timer neden for Aberdeen så lurer jeg på når kan jeg eventuelt se denne «spektakulære» måne formørkelsen hvor jordens egen skygge vil skyggelegge månen slik at jeg ser det her jeg er for øyeblikket i Durham, Newcastele med tatt i betraktning den forskjellen på en times tid tilbake ?!

    Med vennelig hilsen Paul Smith ha en Riktig God jul

  2. Alan sier:

    Hei – i Kategorier synes jeg at dere har glemt Uranus – det kan sees akkurat nå med kikkert f. eks 7 x 50.

Det er stengt for kommentarer.