Sjekk helsen til Jordens atmosfære

Lørdag ettermiddag kan vi sjekke hvordan forholdene er i Jordens atmosfære. Da passerer Månen inn i skyggen fra Jorden og blir formørket. Sollys som passerer gjennom Jordens atmosfære farger Månen under hendelsen. Dermed kan vi teste forholdene her på Jorden!

Totale måneformørkelser kan være meget vakre!  Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Totale måneformørkelser kan være meget vakre! Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Dersom vi hadde stått på Månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsorte nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!

Sett fra Månen er det under en total måneformørkelse en total solformørkelse! Den røde ringen er Jordens atmosfære som blir opplyst av sollyset. Vi ser alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!  Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Sett fra Månen er det under en total måneformørkelse en total solformørkelse! Den røde ringen er Jordens atmosfære som blir opplyst av sollyset. Vi ser alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang! Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Etter større vulkanutbrudd eller omfattende branner er det mye rusk i atmosfæren og lite lys slipper gjennom til Månen. Formørkelsen blir dermed gjerne grå og mørk. Det samme kan skje dersom det er unormalt mye skyer på de delene av Jorden der det er soloppgang eller solnedgang under formørkelsen. Denne gangen er himmelen over Norge litt med på å bestemme månefargen, men ikke i så stor grad siden Norge er lite i forhold til Jorden.

Under de delvise fasene før og etter totaliteten kan vi forresten se Jordens runde skygge bevege seg over Månen. Måneformørkelser er de eneste anledningene vi har til å se at vi bor på en rund planet!

Værutsiktene er lovende for en stor del av landet og formørkelsen finner sted i en perfekt tid av døgnet og uken for at virkelig mange kan få oppleve den vakre begivenheten!

Mer om formørkelsen, inkludert tider, på www.astroevents.no og her finner du en observasjonsguide.

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, Månen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Sjekk helsen til Jordens atmosfære

  1. Nikolai Dragnes sier:

    Mulig å få noe mer presist klokkeslett enn «ettermiddag» ?

  2. Veronika sier:

    Klikk på linken til astroevents, så står det der…

Det er stengt for kommentarer.