Observatorium har funnet planet i beboelig sone

NASAs romobservatorium Kepler har i 2,5 år blitt brukt til å lete etter jordlignende planeter som befinner seg i beboelig sone rundt sine moderstjerner. I slike tilfeller kan vann være i flytende form o teoretisk gi muligheter for livsformer slik vi kjenner dem. Det første funnet av en slik planet med Kepler er nå bekreftet. Samtidig er det oppdaget en meget lang rekke kandidater.

Vårt solsystem sammenlignet med Kepler-22. I den beboelige sonen kan vann være i flytende form og muliggjøre livsformer. Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech

Vårt solsystem sammenlignet med Kepler-22. I den beboelige sonen kan vann være i flytende form og muliggjøre livsformer. Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech

Planeten med betegnelsen Kepler-22b er omtrent 2,4 ganger større enn Jorden, men man vet ikke om den er en steinplanet, eller om den består av gass eller noe flytende. Likevel er dette er viktig steg videre på letingen etter Jordkloden II.

Den såkalte beboelige sonen rundt en stjerne betegner området der planeter kan gå i bane og ha flytende vann. Kepler-22b befinner seg 600 lysår fra oss og planeten bruker 290 døgn på et omløp rundt en sollignende stjerne av samme type som vår egen. Moderstjernen er bare litt mindre og kjøligere enn Solen.

Siden oppskytningen i mars 2009 har Kepler overvåket mer enn 150 000 stjerner for å se etter planeter som passerer foran dem og skygger for litt av lyset. Når planetkandidater er funnet med Kepler blir teleskoper på bakken og et annet romteleskop brukt til å undersøke kandidatene nærmere.

I februar i år ble det kunngjort at 54 mulige planeter var oppdaget i beboelig sone. Kepler-22b er den første av disse som bekreftes. Under en konferanse som holdes i disse dager er 1094 planetkandidater presentert og totalene r når 2326. Av disse er 207 omtrent på størrelse med Jorden, 680 er såkalte superjordkloder, 1181 er på størrelse med Neptun, 203 på størrelse med Jupiter og 55 er enda større.

Se også NASAs pressemelding

og sak på www.bangirommet.no.

Kepler-22b er en planet som befinner seg godt inne i sin beboelige sone rundt en sollignende stjerne. Den er den minste som hittil er funnet i en beboelig sone.  Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech

Kepler-22b er en planet som befinner seg godt inne i sin beboelige sone rundt en sollignende stjerne. Den er den minste som hittil er funnet i en beboelig sone. Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech

Dette innlegget ble publisert i exoplaneter. Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Observatorium har funnet planet i beboelig sone

  1. Geir Wathne sier:

    Dette er virkelig interessant. Vi vet at vi ikke kan bli boende her og trenger en ny planet innen kort solsystem tid. Vi burde bruke ressurser på dette i stedenfor å gå rundt å «slå hverandre i hodet» og å krangle om hva som er mitt og ditt…
    Dette er ikke sience fiction lenger. Dette har blitt virkelighet. En annen ting som begynner å gå opp for folk er at vi behøver mer mat enn hva som kan produseres på biologisk vis. Kunstig, gen-produsert mat, vil også bli hverdagen vår om en tid. Dette er teknologi vi må lære oss å beherske, selvølgelig med litt prøving og feiling…

  2. Det er bra å vite at det man har tenkt i årevis, nu også kan slås fast av profesjonelle..
    Jeg minner om at astronaut Story Musgrave har sagt; «Det finnes vesener in outer-space som har lært seg å reise fortere enn lyset» – helt klart.

    Hvorfor i alle dager skulle det ikke være andre vesener der ute; og som forhåpenlivis er mer inntelligent enn mye av den enfoldighetskulturen – «Trekant, NRK» – som farsotter menneskene her på jorden.

  3. Ole Marius sier:

    Når tror du vi kan begynne terraforming på Mars? Og tror du første kapittelet i bibelen kan brukes som mal? Sære spørsmål, jeg vet, men kanskje ikke allikevel? Uansett en god nyhet at de har funnet en potensielt beboelig planet som kanskje også er en steinplanet, som vår egen Gaia, «bare» 600 lysår ute 🙂 Og med CERNS siste oppdagelser, kanskje vi kan kommunisere vha. partikler som beveger seg fortere enn lys, og trolig i rommets vakuum, kanskje vi kan oppnå kontakt med en bebodd planet med en fredelig sivilisassjon som er kanskje milliarder år eldre enn vår egen og forhåpentligvis også har teknologi til å reise til oss og redde oss ut av problemene som tårner seg her nede. Drømmer, jeg vet, men drømmer føder masse rart…

  4. Leif B. Hammer sier:

    Gleder meg til James Webber teleskopet er ferdig. Akkurat nå vet di jo desverre ikke om de blir å fortsette produksjonen av det, men senatet i USA vil vel snart avgjøre saken.

  5. Bjorn Haaland sier:

    Det er jo utrolig spennende nyheter. Jeg bare lurer paa en ting og det er utfordringen med gravitasjonen. En stoerre planet enn jorden vil jo ha et sterkere gravitasjonsfelt, en mindre vil ha et svakere. Kroppen vil bli paavirket av dette paa en negativ maate.

    Vet vi noe om hvordan vi eventuelt ville takle denne forskjellen?

  6. Veldig fin artikkel om denne nye planeten Kepler 22B

    Mye fin fakta og fikk publisert en god del om denne planeten på http://www.facebook.com
    har hatt en hyggelig og bra presangtasjon på skolen om dette temaet. : D

  7. Einar Jahr sier:

    Da er det bare å sende ut et kraftig «HALLO» i riktig retning, og så får vi svar om ca. 1200 år. Noe treg samtale, men bedre enn ingenting!
    Om ca. 5 milliarder år må vi flytte herfra uansett, så det er slett ikke bortkastet å lete etter nye hjem. Men vi bør nok være beskjedne i våre forventninger og krav overfor dem som (kanskje) bor der fra før!

  8. Erlend E sier:

    Takk for bra blogg! Til denne artikkelen. Ekstremt spennende forskningsområde, og det publiseres stadig nye resultater. Hvilke nye instrumenter og eller eksperimenter vet du om som vil gi ytterligere fart i vår oppbygging av kunnskap i årene som kommer?

  9. Jone sier:

    Greit nok at det er sinnsykt interessant med universet, planeter, galakser, solsystem osv. Men 600 lysår? Mennesket vil jo aldri få muligheten til å dra dit eller til andre planeter, solsystem eller galakser der det går an å bo. Jeg erger meg over å høre om slike ting som dette, samtidig som det er veldig kjekt å høre om. Men at det finnes liv andre steder enn på jorden, det er jeg meget overbevist om. Sålenge mennesket ikke kan se universets endelse, så bør det være liv en annen plass, selv om det befinner seg flere hundre/tusen/millioner (osv) lysår unna. Lurer sykt på hvordan alt er om 50 år, 100 år eller gjerne 1000 år.

  10. Skeptiker sier:

    2,4 ganger større en Jorda,vel da veier en 2,4 ganger mer også!Noen som vil veie over 200 kg og prøve å utføre fysisk arbeide…neeeeeitakk

  11. Tilbaketråkk: Knut Jørgen Røed Ødegaard: – Dette er en super-jordklode – TV 2 | Norge - iWooho.com

  12. Vil ikke si at det ER liv der. Hvis livet ikke var der fra før av må planeten vært så heldig å få tilført noe utenifra. Sannsynligheten at det er liv der er allikevel svært liten. Men kanskje man kan være så optimistisk å tro at det kan finnes en slags bakterie (som vi ikke vil ha med tilbake til jorda).
    Men forøvrig styrkes star «trek-teorien». Hvis vi må forlate planeten vår engang i fremtiden grunnet vår selvdestruktive væremåte, så har vi en planet å dra til. Vi har vel da oppfunnet «warp x».
    Forøvrig er det veldig trist å se at den nyeste star trek filmen bare har kopiert ideene fra star trek enterprise serien, mens man i serien hadde vett nok til å ikke lage noe tidsreise paradox, annet enn katastrofene de selv poengterte at skjedde men de løste igjen.
    Nyeste star trek filmen er en skandale fra ende til annen. Paradokset ved at yngre spock lever side ved side med den eldre er så stor skandale at filmskaperne kan bare dra til helv*te.
    Begynnelsen var bra (første angrep, selv om størrelsesforholdet var idiotisk), resten kan bare stappes opp i…..

  13. Raymond Johansen sier:

    Når man får slike nyheter, om jordklode-lignende planeter som er blitt oppdaget, så får iallefall jeg et sterkt ønske om at jeg kunne ha levd evig, slik at jeg hadde fått opplevd den dagen da vi på jorden fikk kontakt med andre planeter. Det er litt irriterende at man mest sannsynlig aldri får oppleve den dagen selv, føler ikke du det på samme måte?

    Det som er spennende nå om dagen er jo at vi klarer å oppdage slike planeter, men føler selv det ikke går fort nok. NASA gjør jo selvfølgelig det de får til mtp hvilke ressurser og ikke minst hvor langt vi er kommet med teknologien.

    Ellers vil jeg si at det er spennende og interessant å lese astrobloggen din, godt jobbet!
    Vennlig hilsen Raymond.

  14. Hmm, ventet lenge nå. Ingen kommentarer. NRK er vel ikke så populær når det gjelder sånt.
    bb, hf.

Det er stengt for kommentarer.