Det hagler steiner

De siste to dagene er det observert to kraftige ildkuler over Sør-Norge. Den ene ble observert mandag kveld i 21-tiden, den andre i dag (onsdag) tidlig litt over kl. 07. Vi trenger flest mulig observasjoner for å kunne kartlegge hvor eventuelle steiner fra rommet kan ha falt. Saken blir oppdatert utover dagen!

Ildkule fotografert av Arne Danielsen i 1998. Foto: Arne Danielsen

Ildkule fotografert av Arne Danielsen i 1998. Foto: Arne Danielsen

Den sistnevnte ble observert så langt nord som Dovre, et stykke inn i Sverige og til og med syd for København. Vi har fått en lang rekke meldinger fra Østfold, Vestfold og Akershus, men også Oppland, Bergen Sørlandet og Møre og Romsdal. For å kunne krysspeile for å finne eventuelle meteoritter på bakken trenger vi flest mulig observasjoner fra et størst mulig område.

Tidligere i dag tydet de første observasjonene på nedfall på svensk side av grensen, nå ser det ut til at nordlige deler av Østlandet er sannsynlig område og vi ønsker flere observasjoner, særlig fra dette området. Dersom det i morges skulle vært hørt lyder i tilknytning til lysfenomenet (gjerne 2- minutter etter lyset), er vi spesielt interesserte! Hva vi ønsker:

 • Ditt observasjonssted, mest mulig nøyaktig angitt
 • Himmelretning som du observerte ildkulen i (øst, vest, nord, sør)
 • Hvilken retning ildkulen beveget seg i (altså hvilken retning den beveget seg mot).
 • Ildkulens høyde på himmelen. På en armlengdes avstand (strak arm), vil en knyttneve være omtrent 10 grader høy.
 • Farge og form. Delte den seg? Falt det av biter?
 • Hvordan forsvant ildkulen? Sluknet den? Forsvant den bak noe (hus/trær/åser)? I tilfelle omtrent hvor høyt på himmelen var den da du mistet den av syne?
 • Hørte du/dere noen lyder etterpå? I tilfelle hvor lenge etterpå?
 • Ditt navn, epost og telefonnummer. Verken disse eller andre personlige opplysninger blir naturligvis gitt til andre.

NB! Rapporten sendes til knutjo@astro.uio.no

NB! Det er IKKE nødvendig å svare på alle spørsmålene over – ta bare de du kan fortelle noe på.

Se også her for mer om ildkulen i oktober. Denne er krysspeilet og sannsynlig nedfallsområde er i Valdresflya et stykke syd for Bessheim.

Spektakulær utforskning i Mars i vente

Den 25. november skal det svært avanserte laboratoriet Curiosity sendes opp for å undersøke Mars på leting etter spor av livsformer.

Les mer om dette her.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer, meteoritter. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Det hagler steiner

 1. Thor Kristiansen sier:

  Hei. Jeg så en skikkelig ildkule i dag morges da jeg gikk til bussen ca kl 07:10. Jeg bor ved riksvei 110 midt i mellom Fredrikstad og Råde og så meteoren komme inn i retning innflygningen til Rygge, dvs nord nord-øst for meg. Det var spektakulært og kulen vokste og vokste før den ble pulverisert i et gnistregn.

  Mvh

  Thor

 2. arne aase sier:

  Hei
  Kjørte bil i Seljord i Telemark mandag 14/11 kl.21:00 såg mot Bø som blir sør for seljord såg da ei stor ildkule på himmelen den kom fra vest mot øst og så ut som gjekk ned i Bø. Den var utruleg stor, litt forskjellige fargar, men mest raud. Den var like sterk heile tida eg så den.

  Mvh.
  Arne

 3. Ingeline Furuseth sier:

  hallo
  Jeg lurer på når det er metorittstorm i nærmeste framtid. Jeg vil gjerne se en metorittstorm, fordi jeg er bare 12 år og har aldri sett en metorittstorm. Men en gang var jeg veldig heldig å se et veldig stort stjerneskudd som for ganske sakte forbi.

Det er stengt for kommentarer.