Hjelp oss å finne steiner fra rommet!

Rett før midnatt natt til i dag for en ekstremt kraftig ildkule over himmelen i Sør-Norge. Den var synlig fra meget store områder og i et større område blant annet i Gudbrandsdalen kunne drønn høres. Høyst sannsynlig falt det ned meteoritter. Vi trenger hjelp av øyenvitner for å finne ut hvor dette har skjedd og til å finne meteorittene!

Kraftig ildkule fotografert av Arne Danielsen i 1998. Nattens ildkule var enda mye sterkere. Foto: Arne Danielsen

Kraftig ildkule fotografert av Arne Danielsen i 1998. Nattens ildkule var enda mye sterkere. Foto: Arne Danielsen

Vi er veldig interessert i observasjoner. Her kan du lese mer om hva vi trenger å vite og hvordan det rapporteres.

Lysstyrken til ildkulen må ha vært ganske formidabel, for mange steder meldes det at det ble nærmest dagslys ute.

Årsaken til ildkulen var en en stein som kom inn i atmosfæren med kolossal hastighet og begynte å fordampe på grunn av luftmotstanden. Den ble kraftig bremset opp og biter, meteoritter, kan ha falt ned på bakken.

Meteoritter er uvurderlige for forskerne. Et fantastisk eksempel er Mosse-meteoritten som falt i 2006. Den er unik og eldre enn Jorden og resten av Solsystemet!

Hva kan vi lete etter på bakken?

Eventuelle meteoritter vil som regel være helt svarte på hele eller deler av overflaten. De kan ha gått i stykker i luften eller da de traff bakken og vil da flater som ikke er sorte. Dersom du har funnet steiner som er sorte og/eller ikke ser ut til å høre hjemme der de ligger, er det fint om du kontakter oss på epost knutjo@astro.uio.no. Vi vil være interessert i å se bilder av steinen og dessuten vite om den er magnetisk. Dette kan sjekkes med en magnet, en kjøleskapsmagnet eller et kompass.

Vær oppmerksom på steiner på tak, i hager og ellers i terrenget og steiner som skiller seg ut fra de vanlige i området.

Les mer og oppdatert informasjon på bangirommet.no

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer, meteoritter. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Hjelp oss å finne steiner fra rommet!

 1. Erik Nordbye sier:

  Så lyset fra den nord vest laft over horisonten. Hårte også et svakt smell.

  Har tidligere sett et slikt fenomen da jeg bodde iÅseral den kom inn 154 grader asimuth og det var litt av et skue. Men jeg hørte ingen lyd.

 2. christoffer bruenech sier:

  Hei KJØ.

  Jeg lurer på noe ifht. meteoritt. Jeg har gått i Jotunheimen vest et par ganger på vei opp til Fanaråken fra Turtagrø, så ble jeg av en kjentman vist et angivelig meteoritt nedslag. Vi fant blant steinene oppi ura mange mindre helt svarte, ganske lette (forkullede?) steiner. Størrelsen var slik at man kunne holde 3-4 stykker inne i hånden.. -jeg tok med et par hjem.
  Så spm nr. to. Charles F. Bolden i Nasa gikk ut med en varsel til ansatte om «nødprosedyre» ved katastrofe. -Hva tror du det skyldes at denne avdelingen (Nasa) gikk ut med dette, og ikke forsvaret, eller Presidenten?? var det litt merkelig.
  Ha en fin dag m:-)

Det er stengt for kommentarer.