Gratulerer med dagen, Neptun!

Tirsdag 12. juli er en merkedag i Solsystemet. Denne dagen har den siste av de kjente planetene fullført omløpet sitt siden den ble oppdaget. Neptun ble oppdaget natten mellom 23. og 24. september 1846 og planeten bruker lengst tid av alle planetene i Solsystemet på et omløp rundt Solen, 165 år.

Neptun - den virkelig blå planeten. Foto: NASA

Neptun - den virkelig blå planeten. Foto: NASA

Neptun er oppkalt etter havets gud i romersk mytologi og det passer godt med den dype, blå fargen som vi i dag vet at planeten har. Fra oldtiden var planetene Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn kjent. Etter hvert innså man også at vi lever på en planet, Jorden. Etter at teleskopet ble oppfunnet i 1609 ble det mulig å finne mer lyssvake objekter og i mars 1781 ble Uranus oppdaget 2,9 milliarder kilometer fra Solen.

Etter hvert viste det seg at banen til Uranus ikke stemte med Newtons lover. Den eneste forklaringen måtte være at en til da ukjent planet måtte befinne seg lenger ute i Solsystemet og at denne påvirket Uranus med sine tyngdekrefter. Astronomene Adams og Le Verrier beregnet posisjonen til denne ukjente planeten utifra posisjonene til Jupiter, Saturn og Uranus og jakten kunne begynne.

Natt til 24. september 1846 oppdaget Galle og D’Arrest planeten som etter hvert fikk navnet Neptun. I 1930 ble Pluto oppdaget. Den ble regnet som en planet fra 1930 og frem til 2006 da den mistet planetstatusen. Neptun er derfor igjen den ytterste kjente planeten i Solsystemet.

De andre planetene i Solsystemet har mye kortere omløpstider rundt Solen og har vært kjent i lengre tid enn Neptun som derfor er den siste planeten som fullfører ett observert omløp. Denne merkedagen finner sted tirsdag 12. juli 2011.

Neptun går i bane 4,5 milliarder kilometer fra Solen (mer enn 30 ganger lenger unna enn Jorden) og den 49 500 kilometer brede planeten er fullstendig innhyllet i tette, virvlende skyer. Med vindhastigheter på opptil 2100 km/t (17 ganger orkan) leder planeten Solsystemets stormstatistikk. Planeten mottar bare litt over en promille av solvarmen vi på Jorden kan nyte og er derfor et av de kaldeste stedene i Solsystemet. Temperaturen i skytoppene er ca. 218 minusgrader.

Lenger inn i planeten er temperatur og trykk høyere og dens indre består antagelig av blandinger av væsker, is og stein av ulike sammensetninger.

Neptun har 13 kjente måner og et ringsystem. Nærbilder ble tatt da romsonden Voyager 2 passerte i august 1989, men planeten har ellers blitt overvåket med romteleskopet Hubble.

Om Neptun på De åtte planetene

Mer om sammensetning og oppbygning

Dette innlegget ble publisert i Neptun. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Gratulerer med dagen, Neptun!

 1. Kenneth sier:

  Det er vel viden kjent at Mayaene i det sørlige Mexico hadde nedtegnet alle våre planeter for over 1500 år siden.

 2. Nora Elisabeth Gåseide sier:

  Hei.
  Jeg lurte på om du kunne fortelle meg hvor Neptun ligger i Melkeveien?

  Håper på svar 🙂
  Fra Nora.

Det er stengt for kommentarer.