Opplev flott måneformørkelse på sommerhimmelen

I kveld fra kl. 22.24 kan den største totale måneformørkelsen på Jorden på 11 år oppleves i Sør-Norge. Under formørkelsen kan vi sjekke tilstanden i Jordens atmosfære, se summen av alle Jordens soloppgangen og -nedganger og se med egne øyne at Jorden er rund. Det blir også en webcast av begivenheten.

Blir kveldens formørkelse lysere eller mørkere, rød eller grå? Foto: Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Blir kveldens formørkelse lysere eller mørkere, rød eller grå? Foto: Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

I kveld står Solen, Jorden og Månen på rekke gjennom rommet. Månen passerer inn i skyggen bak Jorden og blir formørket. Litt sollys passerer gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen selv under totaliteten. Tilstanden i Jordens atmosfære bestemmer hvor mye lys som når Månen og hvilken farge det blir på den formørkede Månen. Det har vært store vulkanutbrudd, blant i Chile, som kan påvirke farge og lysstyrke.

Det er forholdene i atmosfæren der hvor det er soloppgang og solnedgang på Jorden som bestemmer hvordan formørkelsen blir. I kveld kan vi derfor se summen av alle Jordens soloppganger og solnedganger på Månen. De siste årene har forøvrig atmosfæren vært uvanlig klar og det er antydet at dette har medvirket med 0,2 grader Celsius til den globale oppvarmingen.

Kl. 23.02 slutter totaliteten. Mens Månen den neste timen sklir ut av jordskyggen kan vi se at skyggen, og dermed Jorden er rund! Dette er en sjelden anledning til å se at vi lever på en (nesten) rund planet. Kl. 00.02 slutter den delvise fasen.

Mer informasjon om formørkelsen, samt forklaring på den.

Guide til hvordan formørkelsen kan oppleves (inkl. lokale tips)

Webcast og andre bilder av begivenheten

Det mest spesielle med formørkelsen i Norge er at Månen står lavt på en flott sommerhimmel. Dette vil gjøre fenomenet enda mer imponerende og vakkert enn vanlig for måneformørkelser.

Flere begivenheter som kommer i Norge.

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, himmelfenomen. Bokmerk permalenken.