Nedtelling til stor total måneformørkelse

Onsdag 15. juni er det Sør-Norges tur! For en uke siden opplevde Nord-Norge en fantastisk midnattssolformørkelse. Onsdag inntreffer en stor total måneformørkelse som kan bli usedvanlig flott og imponerende. Mer informasjon finnes under og på www.astroevents.no. På dette nettstedet blir det også en webcast av formørkelsen.

Totale måneformørkelser kan være meget vakre!  Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Totale måneformørkelser kan være meget vakre! Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Denne gangen er Månen under horisonten nord for Polarsirkelen. Hvor mye vi får se av totaliteten avhenger av hvor vi befinner oss.

Månen står opp i sørøst etter at formørkelsen har begynt og det er viktig å ha god sikt i den retningen for å få med seg mest mulig av formørkelsen. Siden Månen står lavt på himmelen under formørkelsen, forventes fargene og opplevelsen å bli uvanlig flotte. Dette kan bli litt av et skue!

Under en total måneformørkelse passerer sollyset gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen mens denne befinner seg inne i helskyggen fra Jorden. Dersom vi hadde stått på Månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsorte nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned.

Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang! Forholdene i Jordens atmosfære bestemmer hvor lys eller mørk Månen blir under formørkelsen og dessuten hvilken farge Månen får. Dersom det er mye forurensning i atmosfæren (for eksempel fra branner eller vulkanutbrudd) eller det er mye skyer der hvor Solen står opp eller går ned, blir formørkelsen mørk og grå. Er atmosfæren ren, blir formørkelsen gjerne flott burgunderrød. En vakker, rustrød måneoppgang kan derfor forventes på kvelden 15. juni.

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Illustrasjon: Morten Strandhus

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Illustrasjon: Morten Strandhus

Tider for denne formørkelsen (norsk sommertid):

Start halvskyggefase: 19.24
Start delvis formørkelse: 20.22
Start totalitet: 21.22
Slutt totalitet: 23.02
Slutt delvis fase: 00.02
Slutt halvskyggefase: 01.00

Formørkelsen blir synlig fra det tidspunktet da Månen står opp (men på steder med svært god horisont kan deler av den formørkede Månen bli synlig litt tidligere). Dette er kl. 22.31 i Oslo, 22.24 i Fredrikstad, 22.36 i Hønefoss, 22.46 i Lillehammer, 22.26 i Sandefjord, 22.25 i Arendal, 22.25 i Kristiansand, 22.42 i Stavanger, 22.59 i Bergen, 23.08 i Førde, 23.02 på Røros, 23.26 i Kristiansund, 23.20 i Trondheim, 23.36 i Namsos og 00.27 i Mo i Rana.

Lenger nord er ikke formørkelsen synlig fordi Månen ikke er oppe. De sydøstligste delene av Sør-Norge får se mest av formørkelsen.

Se mer informasjon og webcast (under formørkelsen) på www.astroevents.no.

Der finnes også flere illustrasjoner og en multimediaforklaring på måneformørkelser fra Naturfagsenteret.

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Nedtelling til stor total måneformørkelse

  1. Audun sier:

    Har skrevet det ned i kalenderen min. Så nå kommer det en påmindelse på å se ut kl. 22.31 🙂 Et tips er å lage en «kalenderstream» sånn at man automatisk blir påmindt om astronomiske fenomener. I så fall kommer jeg til å abbonere 🙂

Det er stengt for kommentarer.