Ett år til viktigste himmelbegivenhet i vårt århundre

Onsdag 6. juni 2012 kan vi med solformørkelsesbriller se en sort flekk som sakte sklir over solskiven. Det er planeten Venus som for siste gang på langt over 100 år kan sees i silhuett mot Solen. Fenomenet gjorde astronomi til en vitenskap og demonstrerer metoden som antagelig vil gjøre at vi oppdager liv andre steder i verdensrommet.

Venus er ytterst på solskiven under Venus-passasjen 8. juni 2004. Passasjene i 2004 og 2012 er de eneste vi kommer til å få oppleve i vår tid. Dette bildet ble tatt i hydrogen-alfa-lys fra Kanonmuseet på Møvig Fort utenfor Kristiansand.  Foto: Trond Hugo Hermansen

Venus er ytterst på solskiven under Venus-passasjen 8. juni 2004. Passasjene i 2004 og 2012 er de eneste vi kommer til å få oppleve i vår tid. Dette bildet ble tatt i hydrogen-alfa-lys fra Kanonmuseet på Møvig Fort utenfor Kristiansand. Foto: Trond Hugo Hermansen

Som det fremgår av nedtellingsuret på www.astroevents.no er det i natt bare ett år til den historiske begivenheten.

I 1769 reiste forskere verden rundt, blant annet til Tahiti og til Vardø, for å måle avstandene i verdensrommet. Oppdraget ble betraktet som svært viktig for hele menneskeheten og en britisk ekspedisjon ble fredet tross krigstid. Forskerne lyktes og gjorde astronomi til en vitenskap der himmellegemenes avstander og størrelser ble konkrete, kjente størrelser.

I våre dager kan vi nyte et virkelig sjeldent, vakkert og eksotisk fenomen. Dette er siste gang noen nålevende mennesker på Jorden kan regne med å få oppleve å se vår søsterplanet passere over solskiven.

Samtidig demonstrerer Venus-passasjen hvordan stjernelys passerer gjennom atmosfæren til en jordlignende planet som passerer foran moderstjernen sin. Det er denne metoden som trolig vil gi oss bevis for livsformer andre steder i verdensrommet. Venuspassasjen 6. juni 2012 blir den siste anledningen vår til å få demonstrert for våre egne øyne hvordan metoden fungerer.

Skoler og allmenhet i Norge og resten av verden vil, som under den forrige Venus-passasjen i 2004, bli invitert til å måle avstandene i rommet.

I Sør-Norge vil den siste halvdelen av begivenheten være synlig. Nord-Norge vil oppleve hele fenomenet – på midnattssol!

Alle bør få med seg dette virkelig enestående fenomenet og om mulig kan det være greit allerede nå å merke datoen i kalenderen og planlegge for å oppleve noe av det viktigste som skjer på himmelen i det 21. århundret.

For mer informasjon, se www.astroevents.no

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Ett år til viktigste himmelbegivenhet i vårt århundre

  1. Monica Elizabeth sier:

    Hei!
    Leste avisen om den meteroitten som forsvant. Kanskje jeg kan spørre noen som ikke syns jeg bynner bli tullet. Kl 03 på natten den 19042011 fikk jeg se noe som jeg aldrig sett førr, jeg holdt på gjete reinflokken før vi sku begynne med vårflyttingen på morgenen. Det va klar himmel, altså skyfritt, så i horisonten så kommer det ner et stort lys ligner på et stjerneskudd, MYE større enn et vanlig stjerneskudd. Ljus grønnt lys med litt rødt i «svansen», stoppet litt opp (noen få sekunder) så falt det ned i horisonten igjen, det va et veldig starkt lys så gikk ikke å unngå. Jeg satt på skutern så vet ikke hvis det har vært noen lyd av noe slags. Kan si at jeg ble veldig redd eller det er vanskelig å forklare følelsen men det va helt utover det vanlige, helt utrolig. Kan dette godt ha vært en meteroit?! Det va så rart før den virket så nær på en måte i og med størrelsen! Dumt at jeg ikke rakk å ta bilde. Har gått å tenkt på det hver dag å tenkt hvis jeg bare hadde vært snar nok til å ta opp mobilen å fotografere det så jeg fikk hvise det før noen…. M

Det er stengt for kommentarer.