Vakker og sjelden midnattssolformørkelse i vente: En guide

Årets store himmelbegivenhet i Nord-Norge nærmer seg. Natt til 2. juni inntreffer den første midnattssolformørkelsen i Norge siden år 2000. Dette sjeldne fenomenet kan bli usedvanlig vakkert og imponerende. Bare områder av Jorden nord for Polarsirkelen kan oppleve en ekte solformørkelse midt på natten!

Den 31. juli 2000 stod Solen lavt under en solformørkelse i Nord-Sverige. Denne gangen vil formørkelsen på sitt maksimale være over dobbelt så stor. Foto: Oddleiv Skilbrei

Den 31. juli 2000 stod Solen lavt under en solformørkelse i Nord-Sverige. Denne gangen vil formørkelsen på sitt maksimale være over dobbelt så stor. Foto: Oddleiv Skilbrei

Natt til 2. juni ligger Solen, Månen og Jorden på linje gjennom verdensrommet og Månen skygger for litt av sollyset. Opptil nærmere 60 % av solskiven blir dekket av Månen. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk sommertid og kan oppleves i Nord-Norge, Midt-Norge og Spitsbergen. I Nord-Skandinavia får vi oppleve denne formørkelsen på sitt største.

Noen fakta:

Forrige midnattssolformørkelse i Norge: 31. juli 2000

Forrige midnattssolformørkelse som var større: 20. mai 1985

Neste midnattssolformørkelse som blir større: 3. juli 2084

Størsteparten av verden får aldri oppleve midnattssolformørkelser. Skandinavia er det eneste tett befolkede området i verden der midnattssolformørkelser kan oppleves.

Hvorfor formørkelse?

Formørkelsen inntreffer fordi Solen, Månen og Jorden står på linje gjennom verdensrommet slik at Månen skygger for litt av sollyset. Månen er så liten i forhold til Jorden at bare et mindre område får formørkelse.

Hvordan se den?

Formørkelsen finner sted mens Solen står lavt i nordlig retning. Det er derfor viktig å ha god sikt i den retningen. Det må ikke være åser eller bygninger som ødelegger sikten. Man kan stille seg ved kysten, på høyder eller andre områder med fri sikt i nordlig retning.

Det er dessuten viktig at været er så bra at Solen kan sees. De siste værprognosene er gunstige for deler av Nord-Norge og varsler en oppklarningen mange steder utover onsdag.

Utstyr:

For de fleste er solformørkelsesbriller det enkleste og sikreste hjelpemiddel for å få se denne flotte og sjeldne formørkelsen. De kan skaffes hos Narvesen, Mix og noen bensinstasjoner. Her er en liste over utsalgssteder som vi kjenner til.

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den kan fortone seg fra Bodø. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den kan fortone seg fra Bodø. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Hvorfor så flott?

Dette kan bli en helt usedvanlig vakker formørkelse siden den inntreffer sommerstid med en lav midnattssol. Effektene av rødlig lysstemning i forbindelse med lav sol vil kombineres med effektene av en stor delvis formørkelse. Det er veldig viktig aldri å stirre på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse. Solbriller holder ikke på noen måte. Eksponert film, sotet glass osv. er i beste fall utrygt å bruke.

Se mer informasjon og animasjoner på www.astroevents.no

Der vil det også bli en webcast av begivenheten og det vil komme informasjon om lokale arrangementer.

Lokale forhold i Norge (varierer en god del fra sted til sted)

Starten av formørkelsen kan også sees fra Midt-Norge ved solnedgang. Her fra Ålesund. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Starten av formørkelsen kan også sees fra Midt-Norge ved solnedgang. Her fra Ålesund. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaar


Dette innlegget ble publisert i formørkelser. Bokmerk permalenken.