Se opp for rekordstor fullmåne!

Lørdag får vi den største og flotteste fullmånen på nesten 20 år. Årsaken er at Månen er uvanlig nær Jorden mens den er full. Dette skjer to uker etter at vi opplevde den tynneste nymånen som er fotografert fra Norge.

Fullmåner virker spesielt store når avstanden til Månen er mindre enn vanlig. Når fullmånen står lavt over horisonten lures vi til å tro at fullmånen er enda mer imponerende. Foto: Trym Norman Sannes

Fullmåner virker spesielt store når avstanden til Månen er mindre enn vanlig. Når fullmånen står lavt over horisonten lures vi til å tro at fullmånen er enda mer imponerende. Foto: Trym Norman Sannes

Månen går i en forholdsvis avlang bane rundt Jorden og avstanden varierer derfor mellom 356 000 kilometer og 406 000 kilometer. Når Månen er nær Jorden virker den større enn vanlig, og motsatt virker den mer beskjeden nå avstanden er større enn vanlig.

Når fullmånen står lavt på himmelen lures hjernene våre til å tro at Månen er enda større enn den er. Det anbefales derfor å se på Månen når den står opp lørdag kveld – Månen vil virke enda mer gedigen enn den virkelig er!

19. januar var avstanden 366 159 km, 18. februar var den 359 108 km og 19. mars blir avstanden 356 577 km.

Fullmånen 19. mars blir den største siden mars 1993 og vi må vente til 14. november 2016 for å få en fullmåne som er hårfint større (avstanden er da 356 523 km – ingen vil merke forskjellen fra i år).

Her kan du lese mer om fullmånen, andre fullmåner og den rekordtynne nymånen 5. mars.

Sammenligning av stor og liten fullmåne. Når Månen er nærmest oss virker den større på himmelen. Foto: Fourmilab, John Walker

Sammenligning av stor og liten fullmåne. Når Månen er nærmest oss virker den større på himmelen. Foto: Fourmilab, John Walker

På søndag er det forøvrig akkurat fire år til den totale solformørkelsen på Svalbard. Natt til mandag inntreffer vårjevndøgn og dag og natt er like lange over hele kloden. På Nordpolen kommer Solen til syne etter et halv års vintermørke og på Sydpolen går Solen ned etter å ha vært oppe i et halvt år.

Forøvrig kommer Månen til å være sentral i de fleste himmelbegivenhetene fremover, slik som midnattssolformørkelsen 1. juni og måneformørkelsen 15. juni.

Dette innlegget ble publisert i Månen. Bokmerk permalenken.

16 kommentarer til Se opp for rekordstor fullmåne!

  1. Monique sier:

    Kunne ønske en konkretisering av tider. Jeg gikk nemlig skuffende glipp av den tynne månesigden forleden, fordi det varte så kort før månen gikk ned igjen.

  2. Herman sier:

    Skulle også likt å vite når månen står opp i kveld 😀

  3. Monique sier:

    Som man roper ut i skogen får man svar…
    Har nettopp funnet svar i Dagsavisen, vedr. foregående kommentarer her.
    Tider for dagens «måneoppstandelse» skal være: opp 20.30 og ned 05.49

  4. Johanne sier:

    Tror nok Dagsavisen tar litt feil. Månen er på sitt fulleste 19:50 og står opp forskjellige tider i Norge (kommer selvfølgelig også an på landskapet). På http://astrologen.vgb.no/2011/03/19/fullmane-supermane-19-mars-2011/# står måneoppgangens spesifiserte tider:
    Tromsø: 18.27
    Trondheim: 18.51
    Oslo: 18.45

    Selvfølgelig er tidene bare veiledende, for resten av landet utenfor de store byene kommer jo mye an på landskapet (her ved havet feks kommer den sannsynligvis tidligere).

    Håper dette var oppklarende!

  5. lill sier:

    hei , hvordan kan det ha seg at månen flytter seg unna jorden , men ser ut til å komme nermere og nermere hvert 18 til 20 år ? og hvor langt unna er månen jordens atmosfære ? hva skjer om månen kommer får nær jorden ? vil den da ikke brenne opp slik som andre ting ? er det mulig å flytte månen ? altså med rakkettter eller noe slikt . kan livet på jorden fungere uten månen ?

  6. lill sier:

    ja flere spørsmål da , sitter det fålk og følger med på slike ting hele tiden ? og blir fålk varsla om noe skulle oppstå ? i tilfelle hvordan ?

  7. Monique sier:

    Lurer på hvilken klode Dagsavisens kilde sitter på… Johannes opplysende kommentar her fant jeg for sent, dessverre. Dagsavisen og dens kilde var ikke pålitelig, trodde den tok omtrentlig utgangspunkt i Oslo-tider. Stooor skuffelse!

  8. lill sier:

    jeg syns personlig at astronomer og fålk som virkelig fårstår seg på universet skulle stå på og gi vanlige fålk en forklaring da tullprat på nettet skaper frykt hos fålk

  9. lill sier:

    jeg bare må spørre en gang til , hvor nærme kan månen være jorden før den risikere å treffe roche grensen og hva vil da skje i tilfelle ? kan man leve på jorden uten måne ? kan man flytte månen unna jorden

  10. Tommy sier:

    @Lill: Jeg er ikke astronom, men skal prøve å svare så godt jeg kan. Veldig enig i at det er mye ‘terrorisme’ på nettet i form av utrolige påstander som kun tjener til å skremme folk
    -Vi kan nok ikke flytte månen pga at det vil kreve enorme mengder energi, og vi har ikke teknologi til å fremstille dette,
    -Vi kan leve på jorden uten måne…en liten stund i alle fall. Men uten månen til å stabilisere jordens vinkel i forhold til solen ville vi f.eks. sannsynligvis ikke lenger ha årstider som nå, noe som ville ført til store omveltninger for biologisk liv etc. Men mye av dette er spekulasjoner, siden vi aldri har sett eksempler på dette i andre himmellegemer. Men særlig gunstig hadde det ikke vært!
    -Med Roche grensen regner jeg med du mener punktet der gravitasjonen mellom to legemer er lik(roche grensen blir vanligvis brukt i forbindelse med gravitasjon og sentrifugalkrefter mellom to eller flere stjerner i samme stjernesystem) Siden jorden er mye større enn månen ligger dette punktet(forresten kalt Langranges punkt 2, L2) nært jorden, ca 60000km om jeg husker riktig. Om månen hadde passert dette punktet ville en kollisjon vært u-unngåelig. Men dette vil ikke skje, så ta det med ro! 😉
    -Vi vet at månen fjerner seg fra jorden fordi astronautene som landet på månen satt fra seg reflektorer som vi kan peke lasere på fra jorden og dermed få svært nøyaktige målinger på avstanden mellom oss. Ut ifra flere tiår med målinger ser vi nå at månen flytter seg fra oss med litt under 4 cm pr år. Det vil si at den vil fortsatt være i bane rundt jorden når solen har brukt opp sitt drivstoff og gjennomgår forvandlingen først til en rød kjempe, så til en hvit dverg. Dette skjer om 7 milliarder år så vi trenger ikke bkymre oss med det første..

    Håper dette var litt til hjelp for deg og andre som lurer på slikt!

    Flere spørsmål om astronomi/kosmologi? Noen websider verdt å sjekke ut:
    astronomi.no – portal for Norsk Astronomisk Selskap
    astronomycafe.net/qadir/qanda.html – over 2000 spørsmål og svar(engelsk)
    astronomy.net/forums – samling av forum der du får svar på det meste

  11. lill sier:

    HEI HEI ALLE SAMMEN , HVORFOR I ALL VERDEN DRIVER KNUT JØRGEN RØED EN SLIK BLOGG NÅR HAN HAR BLIDT ARESTERT FOR SVINDEL , OG FAIKA MANGE BEGIVENHETER ,BLAND ANNET VENUD PASSASJEN PÅKKER AT DU IKKE KAN GI F I Å DRIVE PÅ SLIK ALTSÅ

  12. Tomas Wendelborg sier:

    Det er vanskelig å ta deg seriøst Lill. Litt kilder til dine klovnete uttalelser hadde ikke skadet.

  13. snuppi sier:

    Denne, Kanskje? 😀

  14. Tomas Wendelborg sier:

    Denne spøken ligger under morrosidene til NRK’s underholdningsportal. Forstår ikke leseren at dette dreier seg om en spøk ( den er førøvrig ca 7 år gammel ), sier jo det det meste om leseren sin intelektuelle kapasitet ( eller snarere mangel på sådan).

    mvh Tomas

  15. benny sier:

    Tommy ..det hadde ikke vært liv på jorda uten månen! pga den tar unna alle store nedslag av meteorer og asteroider ,tror det hadde vært en helt annen graviditasjon her også, omtrent som på Mars hadde det vært,.

Det er stengt for kommentarer.