Praktfullt nordlys og ekstremt nærgående asteroide

Sist natt var det kraftig nordlys også i Sør-Norge. Dette skyldes sterk solvind som forårsaket en geomagnetisk storm.  Temmelig sterkt nordlys bølget over himmelen selv sett fra sørlige deler av Sør-Norge. Det har vært ventet nordlys fordi Jorden i disse dager passerer gjennom en spesielt sterk utstrømning av stoff fra Solen, et såkalt koronahull, men det ser ut til at nordlyset ble sterkere enn ventet.

Partiklene i solvinden treffer Jordens magnetfelt og blir styrt ned mot atmosfæren i områdene rundt de magnetiske polene. Der får partiklene de øverste delene av atmosfæren til å gløde. Fra bakken ser vi det som nordlys

Nordlyset fotografert fra Jevnaker nord for Oslo rundt midnatt. Foto: Trym Norman Sannes

Nordlyset fotografert fra Jevnaker nord for Oslo rundt midnatt. Foto: Trym Norman Sannes

Fredag ble det oppdaget en bitteliten asteroide som fredag kveld passerte rekordnær Jorden. På det nærmeste var avstanden kun 5480 kilometer. Objektet med betegnelsen 2011 CQ1 var bare en meter stor og passerte nærmest Jorden kl. 20.40 norsk tid. Det var hele tiden klart at det ikke var noen fare for at asteroiden ville treffe Jorden, men asteroiden passerte mye nærmere enn geostasjonære satellitter (TV-satellitter), deres høyde er 36 000 kilometer.

Nærpasseringen fant sted over Stillehavet, deler av Sør-Amerika og de sydligste delene av Atlanterhavet. Dette er den nærmeste passeringen som er registrert av noe objekt som ikke har truffet Jorden. 2011 CQ1 ble oppdaget av overvåkningsteleskoper som brukes for å finne nettopp objekter som kan komme svært nær Jorden. Men dette objektet er så lite at det ikke ville vært noen trussel selv om det hadde truffet Jorden.

Nordlyset fotografert fra Jevnaker nord for Oslo. Foto: Trym Norman Sannes

Nordlyset fotografert fra Jevnaker nord for Oslo. Foto: Trym Norman Sannes

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Praktfullt nordlys og ekstremt nærgående asteroide

 1. Hei. Flott blogg. Jeg lurte på, er det mulig å på noen måte «varsle» nordlys, eller kommer dette for fort eller er det for vanskelig å si noe om?

 2. Steen Hansen sier:

  Side nordlys er av interesse for radioamatører er solflekker og varsling en viktig del.
  denne siden syntes jeg er bra:

  http://www.solarcycle24.com/

 3. Stjerne sier:

  Hei. En flott kilde til kunnskap om atmosfæriske fenomen er det
  engelske nettstedet Atmospheric Optics. Se linker.

  Nordlys
  http://www.atoptics.co.uk/highsky/auror1.htm

  Atmosfæriske fenomen
  http://www.atoptics.co.uk/

 4. Kjetilab sier:

  Storm.no har et ganske oversiktlig varsel om nordlys.
  http://www.storm.no/nordlys/

 5. hettykooiman5 februar 2011 sier:

  Hei,jeg tror det er murket na. Det nordlys er fantastisk.Jeg ha ikke se tidligere.
  ogsa tror jeg denne siden syntes jeg er bra.

 6. Dmitry Savin sier:

  Kjære Petter.

  Jeg er riktignok ikke fra NRK. men jeg kan si at solflares og følgende høyenergihendelser på Jorden slike som nordlys kan varsles med noen dagers, kansje timers forvarsel. Da lys fra hendlesen går raskere enn de saktere partiklene, som da utgjør en viss fare for kretsende fartøy og Jorden selv. Det er dermed mulig å forutsi nordlys. Selvfølgelig ikke med sekunders,minutters, eller til og med timers npøyaktighet. Og styrken blir da mer gjetting, men det er absolutt mulig. Det er da også flere andre ting som spiller inn, f.eks hvilket side av Solen er det hendelsen skjer på. Kan anbefale http://www.spaceweather.com for videre lesing. Der finnes flere grafer og nyhetsartikler om asteroider og solhendelser m.fl.

  Vennlig hilsen
  Dmitry

 7. Tilbaketråkk: Profetier for 2011

 8. Louise Karlberg sier:

  Hei, min venninne ringte meg akkurat fra Vellset, hedmark (søn 6 jan 2011 1930) og kunne fortelle at i tillegg til det fantastiske nordlyset igår hadde hun 2 måner og det har hun i kveld også. Hva er dette???

  MVH

  Louise

 9. Louise Karlberg sier:

  Vallset skulle det være, sorry…

Det er stengt for kommentarer.