Tirsdag blir årets himmeldag!

Kommende tirsdag blir den heftigste dagen for himmelfenomener på lange tider. På morgenkvisten får vi maksimum i en av årets kraftigste meteorsvermer og få timer senere får Sør-Norge den nest største solformørkelsen etter 1954.

NB! Det blir en webcast av denne formørkelsen fra Tronheim fra ca. 09.45. Se www.astroevents.no.

Meteorsverm og stor solformørkelse 4. januar! Foto: Arne Danielsen, illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Meteorsverm og stor solformørkelse 4. januar! Foto: Arne Danielsen, illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Meteorsvermen Kvadrantidene har sitt maksimum natt til 4. januar. Mens andre svermer har maksima som varer en god stund, er Kvadrantidene ofte kortvarige. Det anslås at årets topp kommer en gang mellom kl 02 og morgengry. Månelys hemmer ofte opplevelsen av denne svermen fordi himmelen blir for lys. Men i år er det solformørkelse bare noen timer senere og derfor nymåne. Forholdene i år blir derfor så perfekte som de kan bli!

Meteorsvermer skyldes støv fra kometer. I dette tilfellet fant man først i 2003 ut at partiklene til Kvadrantidene stammer fra objektet 2003 EH1.

Vi kan fra helt mørke steder langt fra tettbebyggelse regne med å se opptil 80-100 stjerneskudd i timen dersom vi har fått fullt nattsyn. Meteorene oppstår når støv- og sandkorn fra 2003 EH1 kommer inn i atmosfæren med 150 000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden.

Noen få timer senere får vi den nest største solformørkelsen i Sør-Norge etter 1954. Opptil 85 % av Solen dekkes av Månen idet som kan bli en virkelig spektakulær og minneverdig opplevelse. Formørkelsen er synlig til nord for Mo i Rana.

Her finnes alt om denne formørkelsen.

Dersom det skulle være for mye skyer der du befinner deg, kan du gå inn på www.astroevents.no siden vi prøver å legge ut bilder der.

Dersom du tar bilder av denne begivenheten, send de gjerne til

knutjo@astro.uio.no med informasjon og tid, sted og fotograf, så legges bildene ut på www.astroevents.no.

For observasjonstips og tabell over lokale forhold, se  her.

Liste over forhandlere av solformørkelsesbriller finner du her.

For de som måtte gå glipp av denne flotte formørkelsen, kommer det en ny sjanse i Nord- og Midt-Norge 1. juni! Da er det en midnattssolformørkelse som dekker 60 % av Solen.

Og solformørkelsesbrillene bør så avgjort beholdes til den virkelig historiske Venus-passasjen 6. juni neste år!

Den største solformørkelsen på fastlandet i Norge etter 1954 fant forøvrig sted 31. mai 2003.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer. Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Tirsdag blir årets himmeldag!

  1. Tom sier:

    Gleder meg! 🙂 Skulle vært mulig å dele disse innleggene dine på facebook.

  2. Erik sier:

    Hei.
    Jeg har aldri sett noe slikt, selv om jeg har gått ut nesten hver gang slike ting blir varslet. Ingen måneformørkelse og ingen meteoritter.. Fikk se en delvis solformørkelse for ca 20 år siden.
    Det som jeg er litt irritert over faktisk, er at det hver eneste gang «skrikes ut» Mest spektakulære i dette århundret, beste/eneste sjansen vi får i vår livstid, årets himmeldag, og en hel masse slike overskrifter.
    Jeg er rett og slett litt lei av å bli «lurt» for disse tingene..

  3. Knut Jørgen sier:

    Hei,

    for å få oppleve disse fenomenene er det veldig viktig at man ser forklaringen på hva som skal til (tider, steder, utstyr). For måneformørkelser trengs bare noenlunde lite skyer. For meteorer er det avgjørende å være langt unna kunstig belysning og ha fullt nattsyn. Bruk av en lommelykt for å finne frem noe, en lighter e.l. kan ødelegge nattsynet for 10-15 minutter!

    For den kommende og andre solformørkelser er det avgjørende å bruke solformørkelsesbriller, ellers vil man se nokså lite (det eneste er rar belysning og at det er mørkere enn det burde være). Men for de som har solformørkelsesbriller og noenlunde greit vær (og dagens værprognoser er mye bedre enn de har vært i det siste!), blir opplevelsen flott! Men denne gangen er det også viktig å være på et sted med fri sikt mot sørsørøst.

  4. Adrian sier:

    Hei,
    Jeg har en sveisemaske liggende hjemme, men er den stæerk nok til å se på solformørkelsen???
    > -Fitted with a shade 5 large absorbing filter screen 6″ x 7″
    > (150 x 175 mm).
    > -Filter screen provides large «window» which allows free
    > sight around the filter plate and protects against light and heat
    > rays.
    > -Weight ? 14 oz. (396 g).
    > -Helmet comes with large filter screen and filter plate each
    > of shade 5. This gives a combined shade of 10. Order filter plate to
    > get other shades.
    > -Full UV and IR protection.
    > Masken finner du på: http://products.esabna.com/mx/EN/home/plasma/plasma_category_page/q/display_id.id4367f5f9a26a05.27001846/category_id.4469/path.equipos_para_corte_por_plasma_accesorios_de_seguridad_helmets_scanorama.
    Takk på forhånd.

  5. Liv sier:

    Hei,
    Du skriver nest største solformørkelsen siden 1954. Når var den største?
    På forhånd takk.

  6. Erik sier:

    Har sveiseglass styrke 9 liggende.. Så det holder til sol-titting.
    Vet om dette med å venne seg til mørket før man begynner å titte etter stjerneskudd etc..
    Det som jeg kanskje trekker fram som et minus, er at media ALDRI skriver NÅR man kan forvente å se disse tingene På kvelden, natta eller morgenen… Til slutt.. Hvilken retning skal man titte ?

    Solformørkelser er enkle nok.. Da må man se mot sola. ha-ha..

  7. Beate sier:

    Hei.
    Er det mulig å si noe mer konkret ang tidspunkt for meteorsvermen i natt? Sånn at man slipper å være oppe helt fra kl 2 dersom meteorsvermen ikke treffer før kl 5 🙂
    Har vært ute i kveld og tatt bilder av et flott nordlys. Og det hadde jo vært supert å få tatt bilder av en meteor eller to 🙂
    Fikk desverre ikke med meg leonidene og måneformørkelsen før jul, da det var overskyet. Men nå har jeg sjansen.

  8. Elisabeth sier:

    Liv: 31. mai 2003, tror jeg.

  9. Knut Jørgen sier:

    Hei,

    sveisemasker med styrke 9 holder avgjort ikke! De må opp i mørkhet 13-14 for at det skal være ok. Utenom slike er det bare solformørkelsesbriller som holder. De er tilgjengelige i mange kiosker hos Narvesen, Mix og noen bensinstasjoner.

  10. PLANET X sier:

    Nå er tegnene klare, det blir vel nå nibiru kommer å skviser oss flate. Gjør alt dere kan før dere blir slettet fra overflaten. planet x kommer til å gjøre veldig vondt.

  11. Eivind Nilsen sier:

    Var på en fjellovergang, Beiarfjellet, så mange stjerneskudd.

  12. er det sånn som man ka ta bilder av?

  13. Et sted i Bodø hvor det er omtrent stupmørkt når alle lys er slukket, er Kirkemyr vestre (mitt småbruk). Der kryr det av stjerner i melkeveien, og stjerneskudd, Men et annet sted, der det er enda mørkere er på Drag i Tysfjord, hvor jeg har sittet ute i kulda til jeg har fått kink i nakken og sett massevis av satelitter, stjerneskudd, tilogmed et som må ha kommet rett mot meg for det var en stor eksplosjon uten hale, pluss en meteor og rødt nordlys, det er skjelden vare.
    Den flotteste solformørkelsen jeg har sett var der, da det regnet over hele Norge, også på Drag, før det helt plutselig klarnet opp og alt av skyer forsvant. Dette er rapportert inn til Bodø astronomisske forening, og til Knut Jørgen. Tror den var på over 70% skyggelagt, men jeg husker det ikke nå. Det var i 5-6 tida om morgenen, og så vidt jeg forsto, var det ingen andre i Norge som hadde sett den så flott som vi. Vannet var helt speilblankt, og formørkelsen så likedan både i lufta og i vannflaten. Tok bilde ved å avmerke meg hvor sola var sånn omtrendt uten å se på den, og beveget kameraet i riktig retning og posisjon, og fikk et fortreffelig skue. Men det rare var at sola på sitt minste ikke hadde tapt lysstyrke av noen grad, fuglene sang også. Hadde desverre ikke telelinse, men holdt ueksponert film foran øynene og kameraet.

  14. Glemte å si at jeg en gang vi sto 3 stykker ute om natta og så på en meteorsverm, i iskaldt men stille vær, og da vi hadde nådd 500 stjerneskudd i alle retninger gav vi opp å telle. En annen gang Knut Jørgen hadde spådd det himmelfenomen av de største, så jeg i et øyeblikk da det var hull i skydekker (halv time) kun 5 stjerneskudd, men de var til gjengjeld svært kraftige.

  15. Beate sier:

    Var oppe i halv femtia natt til tirsdag. Fikk med meg mange stjerneskudd, men klarte desverre ikke å fotografere noen, men hadde en flott opplevelse 🙂

  16. Mini mi 30 sier:

    Jeg og vil!!Er det denne tirsdagen???Jeg har aldri opplevd dette før!Men det er noe av miitt største ønske å oppleve dette!!Har vært en drømm lenge..Magisk å trollsk på en gang <3

Det er stengt for kommentarer.