2011 blir formørkelsenes år!

En rekke store himmelbegivenheter finner sted i 2011 og året pang-starter med det som kan bli en av de flotteste himmelbegivenhetene i Norge på lang tid. De største begivenhetene beskrives på www.astroevents.no.

Solformørkelsen 4. januar 2011 sett fra Oslo. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Solformørkelsen 4. januar 2011 sett fra Oslo. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Spektakulær solformørkelse

Året begynner ganske friskt med den store solformørkelsen på morgenen 4. januar. Solformørkelsen er synlig i Sør-Norge og litt opp i Nordland og kan bli riktig spektakulær. Det er gode sjanser for at dette blir et av de flotteste himmelfenomenene i Norge i nyere tid. Opptil 85 % av Solen blir formørket. Se

http://www.bangirommet.no/begivenheter/sol040111.html

for mer informasjon, tider og lokale forhold. Om nødvendig utstyr se også her.

Meteorsverm

Natt til 4. januar inntreffer også en av årets kraftigste meteorsvermer, Kvadrantidene. Intensiteten varierer en del fra år til år, men på helt mørke steder kan man med mørketilvendte øyne se inntil 80-100 stjerneskudd i timen. Maksimum er kortvarig og ventes å finne sted mellom 02 og morgengry. Svermen byr ofte på en del sterke meteorer.

Kraftig meteor. Får vi gjentagelser i 2011? Foto: Arne Danielsen

Kraftig meteor. Får vi gjentagelser i 2011? Foto: Arne Danielsen

Midnattssolformørkelse

1. juni får Nord-Norge (og delvis Midt-Norge) en midnattssolformørkelse. Opptil 60 % av solskiven dekkes av Månen i det som kan bli en meget vakker formørkelse.

Se

http://www.bangirommet.no/begivenheter/sol010611.html

for flere detaljer og lokale forhold.

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den vil fortone seg fra Tromsø.

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den vil fortone seg fra Tromsø.

Gigantisk måneformørkelse

15. juni inntreffer en meget langvarig måneformørkelse som er synlig sør for Polarsirkelen. Totaliteten varer i en time og 40 minutter, men i Norge står Månen opp under formørkelsen.

Se

http://www.bangirommet.no/begivenheter/maane150611.html

for mer informasjon.

Totale måneformørkelser får vi to av i 2011. Foto: Arne Danielsen

Totale måneformørkelser får vi to av i 2011. Foto: Arne Danielsen

Ny måneformørkelse

Den 10. desember inntreffer den tredje måneformørkelsen i Norge på ett år. Formørkelsen er synlig fra hele landet, men finner sted på dagtid og er best synlig fra Nord-Norge.

Se

http://www.bangirommet.no/begivenheter/maane101211.html

for detaljer.

 

Flere meteorsvermer

I tillegg får vi to fine meteorsvermer til: Perseidene rundt 13. august og Geminidene rundt 13. desember. Begge svermene pleier å gi opptil 60-120 stjerneskudd i timen dersom de observeres fra ideelle steder langt fra kunstig belysning.

Vi er inne i en periode med fantastisk spennende og aktiv utforskning av verdensrommet. En rekke romsonder undersøker planeter, måner, asteroider og andre objekter i Solsystemet. Store teleskoper leter etter planeter rundt andre stjerner og undersøker merkelige eksplosjoner og superslurpende sorte hull, eller leter etter forklaringen på hvordan Universet oppstod. Det kan derfor ventes en lang rekke fascinerende og spennende vitenskapelige oppdagelser i rommet i 2011.

Dette innlegget ble publisert i exoplaneter, himmelfenomen, meteorer. Bokmerk permalenken.