Se formørket måne og Solen samtidig!

Mot slutten av den totale måneformørkelsen tirsdag 21. desember kan vi i Sør-Norge oppleve noe helt spesielt: En totalt formørket måne og Solen er synlige samtidig. I mellom befinner vi oss – og det er Jorden som formørker Månen!

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Illustrasjon: Trond Erik Hillestad /astronomi.no

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Illustrasjon: Trond Erik Hillestad /astronomi.no

Totale måneformørkelser finner bare sted når Månen, Jorden og Solen står på rett linje gjennom rommet. Lys fra Solen som passerer gjennom Jordens atmosfære der hvor det er soloppgang eller solnedgang treffer Månen og gir den burgunderrøde fargen som er typisk for de fleste formørkelsene. I prinsippet skal det ikke være mulig å se Månen og Solen samtidig under en total måneformørkelse. Men det kan vi tirsdag morgen!

Dette blir en helt unik anledning til å oppleve årsaken til måneformørkelser og se den kosmiske dramatikken utfolde seg. Jordatmosfæren forårsaker en lysbrytning (refraksjon) som hever både Månen og Solen med omkring en måne/soldiameter. Det betyr at når Månens nedre kant berører horisonten, hadde Månen allerede vært under horisonten dersom Jordens atmosfære hadde vært fraværende.

I Oslo går Månen ned kl. 09.32, mens Solen kommer opp allerede kl. 09.18. Månen er for øvrig full kl. 09.13 – det vil si mens den er totalt formørket. Rundt omkring i Sør-Norge kan både Solen og Månen sees samtidig i omkring 10-15 minutter.

Litt av lyset som treffer Månen passerer da gjennom atmosfæren rett over hodene våre og er med på å prege Månen og gi formørkelsen farge. I Nord-Norge er det mørketid og Solen kommer ikke over horisonten. Selv om Månen er synlig gjennom alle fasene, kan derfor ikke Solen sees samtidig. Månen går ned i nordvest og Solen står opp i sørøst. Det er derfor viktig å ha fri sikt i begge disse retningene for å kunne oppleve det sjeldne sammentreffet. Åser, fjell, trær og bygninger kan gjøre det vanskelig å se Solen og Månen samtidig.

Her kan du lese mer om måneformørkelsen.

Når Solen står opp i øst og avslutter måneformørkelsen, er det også en perfekt overgang til den store solformørkelsen som finner sted på nøyaktig samme tidspunkt tirsdag om to uker! Les mer om den her, hva som skjer og nødvendig utstyr.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Se formørket måne og Solen samtidig!

 1. Eivind Nilsen sier:

  Tusen takk til deg, Knut J for at du med din folkelige form forteller om himmelen og det som skjer der ute.

 2. marit sier:

  ser formørkelsen nå helt fantastisk!!!! bor i nord norge, det er vakkert her, og dette gjør det enda vakrere!

 3. Roy sier:

  Har vært ute i gnistrende vintervær og fotografert måneformørkelsen. Kald fornøyelse i 22 minus, men svært vakkert.

 4. Tilbaketråkk: Måneformørkelse « regnskvett.com blogger i hytt og vær

 5. Bjørn sier:

  Denne var fin.
  Men hvorfor blir ikke Jupiter besvart? Den er nærme nå, gjennom halvannet år, og den ser ikke ut til å forsvinne med det første.
  kritikkverdig at statskanalen ikke går ut med korrekt informasjon.
  slike artikler som dette for barn burde være ekstra for samfunnsoppdraget.

Det er stengt for kommentarer.