Geminidene lyste på nattehimmelen

Nå har det begynt å komme inn observasjoner og bilder fra den kraftige meteorsvermen Geminidene som hadde sitt maksimum natt til tirsdag og tirsdag kveld.

På det meste var aktiviteten oppe i 140 stjerneskudd i timen målt fra ideelle steder og selv om månelyset sjenerte litt i Norge til utpå natten, ble det sett en lang rekke virkelig flotte og lyssterke meteorer. På Solobservatoriet på Harestua hadde mer enn 80 mennesker samlet seg og vi fikk se ildkuler som var betydelig sterkere enn selv de klareste stjernene.

Meteor fotografert fra Solobservatoriet på Harestua mandag kveld. Foto: Tomas Wendelborg

Meteor fotografert fra Solobservatoriet på Harestua mandag kveld. Foto: Tomas Wendelborg

Geminide-meteor fotografert fra Sotra utenfor Bergen tirsdag kveld. Foto: Stian Espe

Geminide-meteor fotografert fra Sotra utenfor Bergen tirsdag kveld. Foto: Stian Espe

De neste begivenhetene å glede seg til er den store totale måneformørkelsen som inntreffer allerede tirsdag morgen og formiddag og den nest største solformørkelsen i Norge etter 1954 som kommer 4. januar.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Geminidene lyste på nattehimmelen

 1. TruthNews.TV sier:

  Veldig flott å kunne sitte ute i varmedress og observere så lenge det er opplett. Synd at begivenheten gikk meg hus forbi..

 2. Tove sier:

  Alt lå til rette for en flott kveld med en flott himmel. Det var klart og skyfritt. Huset mitt ligger i skogen og det finnes dermed ingen lys i nærheten. Endelig skulle jeg ha en god sjangse til å se meteorer. (kun sett 2 stykk hittil i mine 27 år)
  Men, rundt klokken 2230 kom tåken krypende opp. Vi bor ved toppen av et lite fjell (god utsikt nedover dalen), alikevel dekket tåken alt. Så da fikk jeg ikke sett noe denne gangen heller.. Argh. Skuffet..

 3. S sier:

  Kan ikke si jeg så noen sverm denne gangen, men så et titalls meteorer i løpet av en halv time på mandag, nesten tilsvarende tirsdag og et par stk. på onsdag. Det blir jo noen ønsker 🙂

  Men, dette er vel ikke eneste meteorsverm denne høsten? Mener jeg har sett ganske mange i oktober/november.

  Ellers blir det hjemmebygging av observatorium i hagen i 2011, da blir det seriøs stjernetitting! Fra stua 🙂

Det er stengt for kommentarer.