Fantastisk flott Jupiter peker mot Uranus

Jupiter er i dag og i morgen nærmere Jorden enn på 10 år – og vi må vente 22 år til neste gang! Planeten er litt av et skue på nattehimmelen og overgås bare av Månen. Tilfeldigvis er planeten Uranus samtidig så nær Jorden som den kommer og Uranus står rett ved siden av Jupiter! Det anbefales å gå ut og se etter en planet som de færreste har sett!

Jupiter er Solsystemets største planet og kan romme 1300 jordkloder. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Jupiter er Solsystemets største planet og kan romme 1300 jordkloder. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

En sjelden gang står planeter tett ved hverandre på himmelen – det kalles en samstilling. At det skjer samtidig som en av de er nærmest Jorden i sin bane er svært sjelden. At det skjer samtidig som begge planetene er nærmest mulig Jorden er bortimot unikt!

Det er nettopp det som skjer nå med Jupiter og Uranus. I natt er Jupiter, Solsystemets størst planet, 591,5 millioner kilometer fra Jorden. Nærmere har ikke Jupiter vært på 10 år og det er første i 2022 Jupiter er like nær og kan sees like flott som i disse dager. Med en liten kikkert kan Jupiters fire store måner også sees rundt kjempeplaneten: På venstre side Europa og Io, på den andre siden Ganymedes og Callisto.

Jupiter og Uranus på himmelen de neste nettene. Planetene flytter seg bare langsomt og vil stå nær hverandre i en lengre periode.

Jupiter og Uranus på himmelen de neste nettene. Planetene flytter seg bare langsomt og vil stå nær hverandre i en lengre periode.

Men rett over Jupiter (og mindre enn en grad unna) kan vi skimte en bitteliten lysende prikk. Det er den mye fjernere planeten Uranus som ble oppdaget i 1781 og som de færreste har fått et glimt av. Grønnaktige Uranus er nå 2,856 milliarder kilometer fra Jorden. Avstanden og størrelsen som er en tredjedel av Jupiters gjør at lysstyrken er nær grensen for hva vi klarer med øynene uten en kikkert.

Med en liten kikkert ser vi planeten greit, men det skal store kikkerter og stor forstørrelse til for å se mer enn en liten flekk.

I forbindelse med himmelbegivenheten er det åpen kveld på Solobservatoriet på Harestua på torsdag (23.09) kl. 18-22 der det blir mulig å se på planetene i teleskoper og få vite mer om denne og kommende begivenheter.

Andre himmelbegivenheter fremover.

Planeten Uranus nesten 3 milliarder kilometer fra Solen er 4 ganger større enn Jorden. Foto: NASA

Planeten Uranus nesten 3 milliarder kilometer fra Solen er 4 ganger større enn Jorden. Foto: NASA

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Jupiter. Bokmerk permalenken.

30 kommentarer til Fantastisk flott Jupiter peker mot Uranus

 1. Floppa sier:

  Hvor skal jeg se?

 2. Tilbaketråkk: Tweets that mention Fantastisk flott Jupiter peker mot Uranus – Knut Jørgen Røed Ødegaards astroblogg – NRK-blogger -- Topsy.com

 3. bjørn sier:

  Største stjerna. Henger ganske lavt på himmelen og flytter seg en meter (om du holder en meter mot stjernene…) 1:x :=) -I løpet av en natt.
  Den er ganske synlig egentlig, umulig å ikke se! Sånn, det er ikke en stjerne. Da har jeg sett Uranus også, takk for glitrende artikkel!

 4. Morten H sier:

  last ned google star maps til android eller nokia osv. Den er perfekt for å finne ting på nattehimmelen.

  Var ute i går og så på og ute igjen i dag. Er vakkert å se på planeter.

  Lite tips hvis dere ser etter planeter: Lyset til en planet funkler ikke, det er helt «stille». Derfor er det lett å se hva som er planet og hva som er stjerne. Og jupiter er gigantisk for tiden å se på, så den kan nesten ikke ungåes. Fra Bergen er det nesten dønn til sør på himmelen.

 5. Espen S sier:

  Hvorfor vises ikke månene til Jupiter på det midterste bildet?
  Jeg så på Jupiter igår kveld med en vanlig kikkert, og mener at jeg så to måner kloss inntil på venstre side, og to litt lengre ute på høyre side.

 6. Knut sier:

  Utrolig stilig, har flere kvelder sett på Jupiter og dens måner med en vanlig håndholdt kikkert. Ser også at den har skive, er en prikk snarere en en punkt. Månene du kan se er fra 1 til 4 punkter på linje nær Jupiter (stjernene bak Jupiter ser du ikke siden Jupiter skinner så sterkt). Jeg støtter kikkerten mot huset.

  Fant denne siden http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/planets/3307071.html?page=2&c=y# hvor jeg kan finne ut månenes posisjoner ved å plotte in riktig tid. Klikk på javascript utility. De har også et interactive sky chart (husk å justere posisjonen hit).

 7. Trond Larsen sier:

  Uranus kommer ikke nærmere Jorda enn 3 008 mill. km denne gangen, det er fordi den nylig har vært i aphel (lengst unna Sola) i sin egen bane, ikke 2 856 mill. km som det står.
  Sjøl bruker jeg en litt kraftig vanlig kikkert (15×70) som jeg fester på et vanlig fotostativ via et mellomledd. Da blir det en kraftfullt lite teleskop.

 8. Daniel Hoogland sier:

  Det bedste programmet jeg kjenner for å følge stjernerne er Stellarium.
  Kan lastes ned på http://www.stellarium.org med en «patch» kan du se satelliterne og
  ISS i real time. Da du kan «spole» tiden frem og tilbake kan du på forhånd se hvad som venter en, f.eks. senere på natten.

 9. petter sier:

  Last ned programmet som heter «Stellarium»

  Flott interaktivt program som viser alt av stjerner og planeter i real time. Du gå frem og tilbake i tid, se fra andre planeters perspektiv og velge sted på jorden.

  Finnes ikke bedre program til dette formålet.

 10. bjørn sier:

  Jeg stusser over at Jupiter er nærme i dag og i morgen. Så forsvinner den og kommer tilbake om 22 år.
  Dette stemmer ikke. Jupiter har vært nærme i mer enn 9 måneder. Hvor lenge blir den så synlig? Og hvorfor er den så nærme at Venus ikke er det tredje største himmellegemet noe mer? Noen som kan svare?

 11. Herman sier:

  Kan du ikke skrive litt om den nye «bebolige» planeten? Lurer på hva det dreier seg om 🙂

 12. bjørn sier:

  Endelig: Nå har forskerne funnet en beboelig planet‎ – 1 dag siden
  Siden den gang har de jaktet med stadig mer avanserte teleskoper etter planeter der liv slik vi kjenner det kan trives. Forskerne har funnet over 500 …
  Dagbladet.no – 28 beslektede artikler
  Oppdaget beboelig planet | TV 2 Nyhetene
  30. sep 2010 … Astronomene har trodd at det også finnes beboelige planeter i andre solsystem, og etter å ha lett i elleve år har de funnet den første. …
  http://www.tv2nyhetene.no/…/oppdaget-beboelig-planet-3302654.html – Bufret
  Endelig: Nå har forskerne funnet en beboelig planet – nyheter …
  30. sep 2010 … Siden den gang har de jaktet med stadig mer avanserte teleskoper etter planeter der liv slik vi kjenner det kan trives. …
  http://www.dagbladet.no/2010/09/30/nyheter/astronomi/…/13632905/ – Bufret
  Fant beboelig planet | ABC Nyheter
  30. sep 2010 … Å si at man har funnet en beboelig planet, gjør at man får inntrykk av at planeten nærmest er klar for kolonisering. Foreløpig er alt man …
  http://www.abcnyheter.no/nyheter/vitenskap/100930/fant-beboelig-planet – Bufret
  Beboelig planet funnet – adressa.no
  1. okt 2010 … Amerikanske astronomer har nå funnet den første eksoplaneten i det de definerer som beboelig sone rundt stjernen sin.
  http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article1535509.ece – Bufret
  Beboelig planet funnet
  30. sep 2010 … Mobilversjon av Adresseavisen. Nyheter fra Norge og verden. Norges eldste dagsavis gir deg siste nytt.
  http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article1535509.ece?service=mobile – Bufret
  Oppdaget beboelig planet (TV2 Nyhetene)
  Oppdaget beboelig planet Astronomer kan ha funnet svaret på om det finnes liv på andre planeter. (TV2 Nyhetene)
  http://www.webavisen.no/artikkel/6319441/oppdaget-beboelig-planet.htm – Bufret
  Nå har forskerne funnet en beboelig planet (jiiji)
  30. sep 2010 … jeg er veldig glad i å kommentere nyheter….. små eller store, filmer jeg har sett, tv programmer, bøker, opplevelser, dataspill, …
  jiiji.blogg.no/1285862803_n_har_forskerne_funne.html – Bufret
  Oppdaget ny jordliknende planet – Vitenskap-og-teknologi – NRK
  30. sep 2010 … Funnet utgjør et veldig overbevisende eksempel på en potensielt beboelig planet. Ettersom vi klarte å oppdage denne planeten så raskt og så …
  nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7315014 – Bufret
  Første beboelige planet funnet – UFO og Alternative Teorier – VG …
  30. sep 2010 … Meget interresant funn. Er enig med de som tror denne er bare en av mange som blir oppdaget framover. Om denne har \
  vgd.no/kultur-og-fritid/ufo-og…beboelige-planet…/29168749/ – Bufret
  Beboelig planet hittad «nära» jorden – DN.se – [ Oversett denne siden ]
  25 apr 2007 … Astronomer har för första gången funnit en främmande planet som liknar jorden. Den är bara lite större och har sannolikt rinnande vatten på …
  http://www.dn.se/…/beboelig-planet-hittad-nara-jorden-1.504783 – Bufret – Lignende

 13. Hei Knut Jørgen!

  Det var synd du ble syk da du skulle holde foredrag på Litteraturhuset. Barna mine er helt hekta på alt som har med Verdensrommet å gjøre, så de hadde gledet seg.

  Men vi har laget Verdensrommet hjemme, og siden jeg vet at du selv er familiefar, må jo dette være midt i blinken for deg: http://www.aktiviteterforbarn.no/artikkel/bli-med-og-lage-verdensrommet og http://mammanett.no/barn/aktivitet/lag_verdensrommet

  Artikkelen på aktiviteterforbarn.no inneholder en liten feil, kremt…. Jeg tenkte at Solen var en Planet…. Men hadde iallefall fått med meg at Pluto ikke er det… 🙂 Det er mulig dette er rettet på når du leser dette.

  Mvh Line Konstali

 14. Ja, der hadde PC-mannen rettet på feilen 🙂

 15. Bjørn sier:

  han gutten til Konstali var sur da!
  Og datteren, sånn tenkende skuffet som må være litt vanskelig å se på!
  Håper Røed Ødegaard blir friskmeldt snarest, barna lider her jo!

  I mellomtiden, beste bloggen i universet:

  http://www.nasa.gov/externalflash/spaceage_splash/index.html

 16. Bjørn sier:

  Nå er 5 måner synlig.
  Om ingen kommer og sier at den femte er en planet, ser ut til at Jupiter enten dekker for Uranus, eller at den er helt borte fra Jupiter – akkurat nå.

 17. Bjørn sier:

  Nå er mitt navn over hele bloggen… Unnskyld!! Skal fokusere på «cut-darlings» i fremtiden, og tvinge informasjonen til mindre spiselige stykker.

  Noen matte professorer eller stipendiater, eller noen som kjenner noen med slik kunnskap som kunne fått svar på hvor mye tyngdekraft Jupiter har med seg? Altså opplever vi flom pågå tidevann – effekten med Jupiter, eller er den virkelig alt for langt vekk?

  Det ser jo ut som Jesus ble født for 11 måner siden…

 18. Preben sier:

  Noen som vet hvor lenge Jupiter vil være så klar?
  Jeg har stjernekikkert på hytta, men skal ikke dit før i januar!
  —-
  Elsker forøvrig min «Star Walk»-app på iPhone 4 (eller 3GS). For de som ikke vet hva det er: Du holder skjermen opp mot himmelen, og pga. kompass m.m. innebygget, så forteller den deg live hva du ser, uansett hvor du peker den. Stjerner, stjernebilder, planeter osv. Helt genial, og koster den nette sum av 17,-

 19. Chi sier:

  Hei!
  Jeg lurer veldig på om du skal på VilVite i Bergen sitt arrangement den 13. november: http://www.vilvite.no/index.php?action=post&id=932

 20. Bjørn sier:

  trenger ikke stjernekikkert for å se Jupiter da. den er synlig ved siden av eller på sola, fra vårt perspektiv… Men midt på dagen er Jupiter synlig. Det vil den være i januar også.
  men når du kommer til hytta og finner frem teleskopet. den røde blinkende stjerna som er rødere enn til og med de som er røde. Hva er det?

 21. johnny sier:

  hva er det vi ser i østsørøst på stjernehimmelen i denne stund har sett det noen timer nå?sett i fra bergen

 22. Sølvi Lysfjord sier:

  Hei
  Onsdag 24.11.2010 fra ca. kl 1800 og fram til ca. kl 2100, så jeg et lysfenomen i Våglia, Ytre Enebakk på den sørvestlige himmel. Det var vind og lettere overskyet. Fenomenet begynte som en slak vifteformasjon med hvite store lysflekker, som brått trakk seg sammen nedover til sentrum og dannet en liten sirkel av lysflekker, for så og utvide seg til en stor sirkel, trekke seg sammen til en lite, utvide seg til en stor for å så å oppløse seg. Etter ca. 15 sekunder kom samme møster tilbake og dette repeterte seg fram til ca. kl 21. Jeg måtte hente en nabo for å bekrefte at jeg så riktig. Rett i forkant av starten på fenomenet så jeg et kraftig lysglimt helt i vest over Ski. Kan ikke ha vært Nordlys. Ingen kan fortelle meg hva jeg har sett. Ifølge de lokale avisene har det ikke vært noe idrettsarrangement eller lysshow i tidsrommet.
  Noen formening om hva jeg har sett.

  Mvh. Sølvi Lysfjord, Ytre Enebakk

 23. Bjørn sier:

  Lysfenomen i Ski er hver uke (militært område)
  Johnny har garantert sett Jupiter. Selv med et dårlig video kamera til 6000 og oppover, kan man se 4 måner + Uranus.

 24. Sølvi Lysfjord sier:

  Hei Bjørn.
  Har aldri sett dette noen gang før over Vågvann i Ytre Enebakk. Fenomenet varte i 3 timer. Om dette er noe fra militært område i Ski som er 1,5 mil unna og hver uke, burde vel flere ha observert dette ukentlig eller? Hvordan får en undersøkt om militære hadde et utendørs lysshow onsdag 24.11. mellom 18 -21 ?

 25. Marius Harald:) sier:

  Hei!
  jeg tror jeg så at en stjerne ekspolderte i kveld, ikke i teleskopet men med øynene, virket som den imploderte, det lyste skikkelig opp også sa det BOFF….men, går lyden i samme hastighet som lyset?
  dette var veldig rart, og utrolig kult!!:))
  kl1715 den 01/12 fra bærum…

 26. kjell Sæbø sier:

  Hei

  Ser en av våre planeter rett vedsiden av månen hvilken er det ?

  Torsdag. 02.12.2010

 27. Marius Harald:) sier:

  Hei mr sæbø…
  det tror jeg at var jupiter:)
  hilsen amatør:)

 28. Linda sier:

  Hei!!!
  Bare lurte på om Mars ligger mot sør?
  Har akkurat fått meg stjerneskikkert/teleskop og er interisert i å studere stjernene og planetene.
  håper på svar.
  21/1-2011
  fra Linda

 29. anonym sier:

  2012 stemmer.
  og ALLE trodde det var konspirasjon.
  Den planeten her burde man tatt mer alvorlig.

Det er stengt for kommentarer.