Spektakulært nordlys etter kjempesmell på Solen

Søndag formiddag skjedde to kraftige smell på Solen som slynget en eller kanskje to gigantiske skyer med superhet gass i retning Jorden. Tirsdag kl. 19.40 norsk tid nådde den første skyen Jorden og utløste en ”romstorm” og et spektakulært og uvanlig nordlys som var synlig fra Sør-Norge og videre sørover i Danmark og Tyskland.

Det er gode muligheter for nordlys også kommende natt. Men nedenfor kan du se hvordan nordlyset opptrådte sist natt!

Mer om soleksplosjonene (og filmer av smellene)

Fantastisk nordlys fra Nordmarka i Oslo natt til 4. august. Foto: Trym Norman Sannes

Fantastisk nordlys fra Nordmarka i Oslo natt til 4. august. Foto: Trym Norman Sannes

Eksplosjonene på Solen har forbløffet forskerne på grunn av dramatikken og kompleksiteten. Den første eksplosjonen forårsaket sjokkbølger, såkalte solare tsunamier, som igjen utløste utblåsningen av en enorm gassløkke 400 000 kilometer unna. Dimensjonene over denne hendelsen var helt usedvanlige.

I det den første av gass-skyene fra solutbruddene nådde Jorden tirsdag kveld, ble stoffet styrt ned mot polområdene der de øverste atmosfærelagene begynte å gløde – nordlyset var et faktum. Nordlyset ble observert sørover til Danmark og Tyskland, noe som forekommer ganske sjelden. I Sør-Norge kunne nordlyset sees til tross for at himmelen ikke var helt mørk. I Norge gjør de lyse sommernettene at vi sjelden kan se nordlys i sommermånedene.

De siste fire årene har det vært svært liten aktivitet på Solen. Denne ukens begivenheter viser at Solen for alvor er i ferd med å våkne av ”dvalen”.

Vedlagte bilder ble tatt fra en topp lengst nord i Nordmarka, rundt 600 m.o.h. Nordlyset begynte med hurtige, lysende ”bølger” som for over himmelen med kolossal fart.. Hver bølge varte bare 1-2 sekunder. Slike fenomener er uvanlige i Sør-Norge. Senere kom et roligere, men mer intenst nordlys som er vist på de vedlagte bildene. Tatt i betraktning at himmelen ikke var helt mørk, var nordlyset temmelig kraftig. Nordlyset var sterkest i 02-tiden.

Siden utbruddet på Solen var så komplekst, er det usikkert om vi også får nordlys natt til torsdag, men det kan være mulig.

Samtidig med nordlyset ble flere kraftige stjerneskudd fra svermen Perseidene observert. Denne svermen blir mer aktiv de neste nettene og når sitt maksimum 13. august. Se http://www.bangirommet.no/begivenheter/pmeld020810.html

for mer om Perseidene og senere begivenheter i høst.

Nordlyset ble observert av Tomas Wendelborg, Trym Norman Sannes og undertegnede.

Nordlyset endret seg hele tiden. Foto: Trym Norman Sannes

Nordlyset endret seg hele tiden. Foto: Trym Norman Sannes

 

Dte begynte med en grønn glød rundt skyene mens disse lettet. Foto: Trym Norman Sannes

Dte begynte med en grønn glød rundt skyene mens disse lettet. Foto: Trym Norman Sannes

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Spektakulært nordlys etter kjempesmell på Solen

  1. janibettersen sier:

    hei…hvor er de mættede bilderne hhhmmmnnn…ola er blitt fedtet hmmn…jann i fra .dk

  2. Dan sier:

    Om magnetfeltet reverseres vil det kunne f

  3. Dan sier:

    Om magnetfeltet reverseres vil det kunne få katastrofale globale økonomiske konsekvenser for kompass-fabrikantene samt alle andre som jobber i kompassnæringen.

  4. Tilbaketråkk: Ikke denne gangen heller : Tommy`s Tanker

Det er stengt for kommentarer.