Nordlys og stjerneskudd innleder spektakulær høsthimmel

Til natten kan det bli flott nordlys i Sør-Norge og  samtidig kan vi kikke etter stjerneskudd! Dette er en pangstart på en flott høstsesong som avsluttes med en total måneformørkelse og en av de største solformørkelsene vi har hatt i Norge de siste 50 årene.

Du kan finne siste nytt om nordlyset og se film av utbruddene på Solen her.

Solaktiviteten er på vei oppover etter en fire år lang periode med den laveste aktiviteten på Solen på 100 år. Vi kan derfor vente mer nordlys utover høsten og vinteren.

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999. De fleste Perseide-meteorene er mye svakere, men hvert år opptrer enkelte virkelig oppsiktsvekkende stjerneskudd. Foto: Arne Danielsen

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999. De fleste Perseide-meteorene er mye svakere, men hvert år opptrer enkelte virkelig oppsiktsvekkende stjerneskudd. Foto: Arne Danielsen

Kometstøv: Stjerneskudd i august og desember

Natt til 13. august har meteorsvermen Perseidene sitt maksimum. Dette er en av årets flotteste stjerneskuddsvermer og den eneste som i Norge kan nytes under noenlunde sommerlige forhold. I år vil det ikke være noe forstyrrende månelys og vi har i utgangspunktet perfekte forhold. Kun i Sør-Norge er himmelen mørk nok til at stjerneskuddene er synlige.

Det kan ventes omkring 100 – 120 stjerneskudd i timen, det vil si 1-2 per minutt. De vil stråle ut fra et punkt i stjernebildet Perseus på nordøsthimmelen.

Stjerneskuddene skyldes støv som kometen Swift-Tuttle har lagt fra seg når den har besøkt de indre delene av Solsystemet. Kometen bruker omkring 130 år på et omløp og legger igjen et uhyre langstrakt støvbånd når den er nærmest Solen og fordampende stoff spruter ut fra kometkjernen.

Støvkornene kommer inn i atmosfæren med 210 000 km/t og brenner opp p på grunn av friksjonen med luften. De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt de i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand.

Svermen Perseidene er langvarig og har allerede begynt, men med lavere aktivitet enn forventet natt til 13. august.

For å oppleve meteorsvermen på sitt beste er det viktig å være på et mørkest mulig sted, ha godt mørketilvendte øyne, se høyt på himmelen mot nordøst og dessuten være tålmodig. Stjerneskuddene kommer gjerne i rykk og napp. Aktiviteten er som regel størst etter midnatt.

Men høstens flotteste meteorshow kan ventes på Lucia-kvelden med 120 eller flere stjerneskudd i timen. De såkalte Geminidene har blitt gradvis flottere de siste årene og det er store forventninger til årets utgave. I fjor var det hele 170 meteorer per time på det meste. Svermen kan sees fra hele landet.

Totale måneformørkelser kan være dypt burdgunderrøde og svært vakre. Foto: Arne Danielsen

Totale måneformørkelser kan være dypt burdgunderrøde og svært vakre. Foto: Arne Danielsen

Fantastiske himmelfenomener

Den 21. desember inntreffer en stor total måneformørkelse som er synlig fra hele landet. Den vakre totaliteten varer i 73 minutter og Månen kan bli dypt burgunderrød. Fordi Månen står lavt på himmelen kan fenomenet bli spesielt imponerende. Fullmånen virker mye større når den står lavt over åsene enn når den er høyt på himmelen.

Allerede to uker etterpå, 4. januar, inntreffer en av de største solformørkelsene i Norge etter 1954. Denne gangen står Solen meget lavt på himmelen og formørkelsen kan bli svært imponerende.

Solen slik den vil se fra Oslo ut under solformørkelsen 4. januar. På grunn av soloppgangen vil fargene i virkeligheten v'ære mye flottere. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Solen slik den vil se fra Oslo ut under solformørkelsen 4. januar. På grunn av soloppgangen vil fargene i virkeligheten v'ære mye flottere. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Se www.astroevents.no for mer informasjon, tider og lokale forhold.

De påfølgende årene får vi en ytterst spektakulær rekke med imponerende himmelfenomener. Fra 21.12 i år til 20. mars 2015 får vi fire solformørkelser, tre totale måneformørkelser og den siste Venus-passasjen noen av oss får oppleve!

Venus-passasjen 6. juni 2012 og den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015 er verdensbegivenheter av historiske dimensjoner.

Spor av liv i steiner fra Mars?

Før jul i fjor ble det kjent at det forskes intenst på tre steiner fra Mars som har kommet til Jorden på egenhånd. Dersom forskerne holder tidsplanen sin skal de i løpet av høsten klarlegge om disse steinene inneholder spor av livsformer fra Den røde planet.

Dette vil i tilfelle bli en av de viktigste vitenskapelige oppdagelsene i menneskehetens historie!

En av Mars-steinene som blir undersøkt med tanke på spor av primitivt liv. Foto: NASA

En av Mars-steinene som blir undersøkt med tanke på spor av primitivt liv. Foto: NASA

Flotte planeter

To planeter skiller seg sterkt ut på himmelen nå: Sent på kvelden kommer Jupiter til syne på østhimmelen. Etter solnedgang kan Venus sees mot nordvest dersom man har fri sikt i den retningen.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Månen, meteorer, Solen. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Nordlys og stjerneskudd innleder spektakulær høsthimmel

  1. Dan sier:

    Stilig blogg du har Ødegaard! Følger med!

  2. Jan-Rune Berg sier:

    Jeg er veldig glad for at har denne bloggen. Har vært opptatt av universet m.m. siden jeg var en liten guttunge.
    Dette er bare kjempeflott.

  3. bjørn sier:

    jeg sparer til teleskop! Eller et veldig dyrt video kamera. vanskelig å skille univers fra hva vi mennesker har puttet ut der, og kanskje er det festlig å titte på de objektene også. universet er og blir altfor stort og uendelig spennende!

    -Jeg vil også takke for bloggen! Vedder på at Ødegaard bare fokuserer på kjærligheten og ikke gidder å være så på faglig lenger. Norges desidert kuleste rockestjerne! Bokstavelig talt.

  4. Robin sier:

    Hei, jeg fant en liten samling rare steiner i dag tidlig i Hønefoss, de var spredt over ca 100 meter.

    De veier veldig lite, er veldig mye kråkesølv aktig materiale i de, kan dette være meteoritt som har truffet bakken og spredt seg uttover ?

  5. Bjørn sier:

    forsiktig om noen har spredt kjemiske steiner utover 100 meter.
    webmaster@astro.uio.no
    ta et bilde og send det hit.
    ikke at jeg jobber der, men det er UIO så de bør svare.

  6. Trond sier:

    Meteoritt i november.
    Noen som så meteoritten ? For meg så det ut som den gikk over skrim for noen uker siden ?
    Ikke lest om den noe sted.
    Var veldig tydlig ildkule som avsluttet med gnister og slukket rett før det så ut som den gikk inn for landing.

Det er stengt for kommentarer.