Stor total solformørkelse i det sørlige Stillehav

Søndag kveld norsk tid inntreffer en stor og spektakulær total solformørkelse. I et bånd som bukter seg over sørlige deler av Stillehavet frem mot sørspissen av Sør-Amerika vil dag bli til natt i opptil fem minutter og 20 sekunder. Totale solformørkelser hører til mest imponerende og forbløffende av alle naturfenomener.

Total solformørkelse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser inntreffer ett eller annet sted på Jorden med i gjennomsnitt halvannet års mellomrom. Bare i et temmelig lite område er formørkelsen total og på et gitt sted kan det går 300-400 år mellom hver gang Månen skygger fullstendig for Solen. Solformørkelser opptrer på flere himmellegemer i Solsystemet, men Jorden har de suverent flotteste formørkelsene siden Månen er akkurat passe stor til å dekke solskiven.

Alle sansene påvirkes av en total solformørkelse: Frem mot totaliteten vil Månen gradvis spise opp solskiven. Lyset blir svakere, men samtidig mer ”stikkende” og fargene forsvinner. Landskapet får gjerne et sølvaktig preg. Når totaliteten inntreffer blir det så mørkt at gatelys kommer på, de klareste stjernene og planetene kan sees, fugler og insekter slutter å lage lyder, temperaturen synker dramatisk og den ytterst imponerende strålekransen rundt Solen blir synlig.

Ved start og slutt av totaliteten kan den praktfulle diamantring-effekten oppleves når Solen lyser gjennom daler på Månen.

Totale solformørkelser er så imponerende at de som har vært så heldige å få oppleve en gjør alt de kan for å få oppleve det igjen – selv om det innebærer å reise rundt halve Jorden! I fjor reiste for eksempel 150 nordmenn for å få oppleve den mest langvarige totale solformørkelsen på Jorden i vårt århundre i Kina.  Se bildene og reportasje.

Den totale solformørkelsen over Mellom-Europa i august 1999 fotografert fra den russiske romstasjonen Mir. Foto: CNES

Den totale solformørkelsen over Mellom-Europa i august 1999 fotografert fra den russiske romstasjonen Mir. Foto: CNES

Buktende belte

Skyggen fra Månen treffer først jordoverflaten i havet et godt stykke nordøst for New Zealand kl 20.15 norsk tid søndag 11. juli og forflytter seg meget raskt østover. Totalitetssonen som er bare noen få hundre kilometer bred passerer over Cook-øyene, Påskeøye og ender over det sørlige Chile og Argentina kl 22.52 norsk tid.

Formørkelsen tilbakelegger 11 100 kilometer på to timer og 39 minutter med en hastighet som når helt opp i 9 700 km/t, men i snitt er 4 200 km/t.

Totalitetssonen dekker kun 0,48 % av Jordens overflate. Det vil gå 29 måneder til den neste totale solformørkelsen på Jorden (13. november 2012).

Det blir også en totalitet som krysser Afrika 3. november 2013 og deretter er det vår tur!!!

Men vi kommer til å ha en lang rekke formørkelses og andre begivenheter i Norge før den tid. Den fantastiske fenomenperioden som begynner 21. desember i år inkluderer tre totale måneformørkelser, to store og spesielle delvise formørkelser og to hendelser av historisk format:

Venus-passasjen 6. juni 2012 blir den siste noen av oss får oppleve

Den totale Solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015.

 Strålekrans av en annen verden

Under totaliteten stråler Solens ytre atmosfære, koronaen, utover fra den formørkede solskiven med et merkelig, sølvaktig lys. Koronaen som består av svært tynn gass med temperatur 2-3 millioner grader, kan fra Jorden kun sees i de få minuttene Solen er totalt formørket.

Formen på koronaen avhenger av solaktiviteten og er forskjellig fra formørkelse til formørkelse. Men solobservatorier i rommet avslører koronaens form. Likevel kan denne endre seg frem mot formørkelsen. Forskernes beste tips er at strømmer i koronaen vil strekke seg 4-6 soldiametre utover på begge sider av solskiven. Det vil trolig være to på hver side av Solen og de vil danne en stor X på himmelen, med en sort skive i midten.

I morgen kveld vil vi få se om dette stemmer!

For oppdatert informasjon og flere bilder og linker se her.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.