Se Merkur og de andre planetene

Fire planeter står nå flott til. Mest oppsiktsvekkende og sjeldent er planetparet som sees på nordvesthimmelen når det begynner å mørkne: Det er den svært lyssterke Venus og den sky Merkur som få har sett – men nå har du en fantastisk anledning!

Merkur og Venus på kveldshimmelen. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Merkur og Venus på kveldshimmelen. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

De to innerste planetene i Solsystemet, Merkur og Venus, står aldri veldig langt fra Solen på himmelen. Dersom Venus er synlig er den, nest etter Månen, gjerne det klareste objektet på nattehimmelen og denne planeten kan sees i lengre perioder enten morgen eller kveld. Merkur er enda nærmere Solen og kan bare sees i korte perioder når den står gunstigst mulig til i forhold til Solen. Men Merkur kan aldri sees på helt mørk himmel. Dermed blir den både vanskelig å studere og det er relativt få mennesker som har sett planeten.

Nå har vi en fantastisk mulighet! Merkur står nemlig like til høyre for Venus. Kikk etter en veldig klar, stjernelignende flekk på kveldshimmelen når det begynner å mørkne. Det er Venus. Merkur står på høyre side av Venus. Selv om Merkur er langt svakere enn Venus, er planeten lett å se på en klar himmel. Men objektene står lavt på himmelen i vestnordvest, så det er nødvendig med god sikt i den retningen.

Planetparet er synlig i et par uker fremover, da begynner Merkur å stikke av mot sollyset igjen.

Men det er mer å glede seg over på himmelen nå!

I sørøst kan vi lett se ringplaneten Saturn. Den står høyest på himmelen i sør midt på natten og kan sees som en ganske klar, stjernelignende prikk. Men bruk en kikkert og du vil lett se ringsystemet som ligger rundt planeten.

Høyt på himmelen i sør kan vi fortsatt se Den røde planet, Mars, som fortsatt er litt mer lyssterk enn Saturn.

Enkle stjernekart

Begivenhetene de neste årene

Den kommende Venus-passasjen

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Saturn, Venus. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Se Merkur og de andre planetene

  1. Bjarte Bergen sier:

    haha! denne siden var ubrukelig! finn noe ordentlig å skrive om… ja, hvis du lurer 😉 jeg er pedofil

Det er stengt for kommentarer.