Dagen da det haglet steiner over Norge

Tirsdag 2. mars kl. 20.17 for en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Årsaken var en stein fra rommet som kom inn i atmosfæren med kolossal hastighet og delvis brant opp. Men ildkulen mistet biter underveis og meteorittsteiner har nesten helt sikkert nådd bakken et sted i Norge. Men observasjonene og nye analyser viser at hendelsen var enda mer interessant enn først antatt!

 Ildkulen fotografert fra Lillehammer. Foto: Bernt Andreassen

Enormt mange mennesker kunne se fenomenet som folk ble oppfordret om å rapportere for å muliggjøre krysspeiling. På den måten kan det bestemmes et sannsynlig sted der meteoritter har falt ned. Så langt har omkring 1000 observasjoner kommet inn – mange ganger flere enn ved noe tidligere . Ildkulen ble sett fra Bergen og Stavanger i vest, via Kristiansand, hele Sør- og Østlandet nordover til nordlige deler av Valdres og Gudbrandsdalen, innover i Sverige og fra Danmark.

Ekstremt mange mennesker så ildkulen på Østlandet og lengst sør på Østlandet lyste den så kraftig opp at det nesten ble dagslys. Folk  som var ute trodde det kom biler (med lys på) eller de kunne et øyeblikk ikke se lyset fra hodelykten som de brukte på skitur.

I et område av Østfold og Vestfold kunne folk en liten stund etterpå også høre dundring. Det skyldtes at steinen brøt lydmuren. Det har kommet rapporter om en del hull i tykk is på vann, og noen av disse har blitt undersøkt. Men det ser nå ut til at disse hullene kan ha andre årsaker, f.eks. gass fra bunnen av innsjøen.

Lengst sør på Østlandet ligger det imidlertid steiner fra rommet. Disse er meget interessante for forskningen og vi håper at alle som er utendørs kan holde et øye etter steiner på islagte vann, på veier og  parkeringsplasser og ellers på bakken eller i terrenget når snøen begynner å tine. Men akkurat nå er det spesielt steiner på is som folk bør være på utkikk etter. Etterhvert som vårsolen varmer mer, vil disse steinene tine seg gjennom  isen og bli borte for alltid …

Men observasjoner kom samtidig fra Færøyene, fra Vestlandet, fra Midt-Norge og fra Nord-Norge. Noen på Vestlandet så ildkulen over Østlandet. Men andre så en ildkule mot nordvest. Fra Færøyene kunne man se en ildkule mot nordøst og fra Midt- og Nord-Norge kunne ildkuler sees mot nord. Det har vært flere ildkuler samtidig!!

 

Ildkulen fotografert fra Lillehammer. Foto: Bernt Andreassen

Ildkulen fotografert fra Lillehammer. Foto: Bernt Andreassen

Antagelig er det snakk om en regelrett steinskur som har truffet atmosfæren over Norge! Mange steinblokker som svever ute i verdensrommet er i virkeligheten steinrøyser. De består av mange enkeltsteiner etter kollisjon med andre objekter. Når en slik «steinrøys» nærmer seg Jordens atmosfære, vil tyngdekreftene fra Jorden dra steinbitene fra hverandre og resultatet blir at en steinskur treffer atmosfæren.

Norsar registrerte forøvrig ikke noe smell denne gangen med sine infralydmålinger. Det viser at ildkulen aldri eksploderte slik mange ildkuler gjør. Den delte seg og bitene falt til bakken og til slutt brant hovedbiten mer eller mindre opp. Bitene som falt av underveis ligger ulike steder på Østlandet!

Her kan du lese mer om denne hendelsen, hvordan du rapporterer observasjoner og du kan dessuten lese om tidligere hendelser i Norge.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Dagen da det haglet steiner over Norge

  1. hei håvard her,kunne ikke finne en annen måte på å få tak i deg på,men kan du sjekke disse gradene for meg,å si om at de er jeg som ser syner,eller om at det er noe annet i vanne,utenfor hjemplassen min…..:66.38018grader nord
    :12.68896grader øst

    det skal være utenfor øya Sleneset på helgeland

  2. Hallvard Sviggum sier:

    Heisann og hoppsann!

    Jeg lurer på følgende: Et objekt som kommer inn i atmosfæren vår fra værdensrommet, bremses selvfølgelig ned av frikjsonen som oppstår mellom objektet og gassene i atmosfæren. Inngangshastigeheten på objektet er kanskje oppe i 260000 km/t. Jeg kan godt høre for meg at lyd kan oppstå, men ikke under noen omstendighet at lyden skal kunne skyldes at objektet eller noen av objektets avrevne deler bryter lydmuren, den er jo allerede brutt, er den ikke?

    Ærbødigst Hallvard Sviggum

Det er stengt for kommentarer.