Mars på sitt aller flotteste

Denne uken er Mars nærmere Jorden og mer lyssterk enn den kommer til å være noen annen gang i perioden 2008-2012. I morgen er avstanden 99 millioner kilometer. Selv om det er mye mer enn under rekordpasseringen i 2003, blir planeten et flott objekt!

2003-22-a-full_jpg

Foto: STScI/NASA/ESA

Se etter en klar, rød flekk på østhimmelen på kvelden. Mars blir synlig når mørket senker seg, stiger høyere på himmelen utover kvelden og beveger seg saamtidig mot syd. Rundt midnatt står Mars i syd og er høyest på himmelen. Om morgenen går planeten ned i vest.

Men fredag får vi litt av et skue! På kvelden og natt til lørdag står den uvanlig lyssterke Mars rett ved siden av fullmånen. Det blir garantert flott å se på!

Siden Mars er såpass nær Jorden kan vi med teleskoper se detaljer på planeten. Men det er best å se når Den røde planet står høyt på himmelen, gjerne i timene rundt midnatt. Da passerer lyset igjennom minst mulig atmosfære og detaljene blir minst mulig visket ut av urolig luft. Jo mer stjernene blinker, jo dårligere observasjonsforhold er det dersom vi ønsker å se detaljer på planeter e.l.!

Slik som Mars er på bildet over vil vi garantert IKKE se den! Bildet ble nemlig tatt med romteleskopet Hubble fra dens posisjon i bane rundt Jorden da Mars i august 2003 var nærmere Jorden enn den hadde vært på 60 000 år.

Men når vi står og ser opp på den røde flekken nattestid, kan vi fundere over at menneskene i løpet av 2010 kanskje finner bevis for at det en gang har vært liv på denne planeten – de første bevis for livsformer utenfor Jorden noen gang. Så den røde flekken inneholder «sprengstoff» som kanskje kan forandre vårt syn på oss selv og verdensrommet for alltid!

Dette innlegget ble publisert i Mars. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Mars på sitt aller flotteste

  1. Glenn sier:

    Hei knut, om du kunne sende din epost til meg? jeg har et par spørsmål angående ditt arbeid som jeg vill ha svar på, om du kunne sende det til meg på glenn.hockey@hotmail.com?

Det er stengt for kommentarer.