Snart ”snur” Solen!

Mandag 21. desember kl.18.47 står Solen så langt syd på himmelen den kan og denne dagen er årets mørkeste. På den nordlige halvkule står Solen så lavt på himmelen som den kommer og dagene er meget korte. Nord for Polarsirkelen kommer ikke Solen over horisonten i det hele tatt.

Solen. Foto: SOHO/ESA/NASA

Solen. Foto: SOHO/ESA/NASA

Men nå går det altså langsomt mot lysere tider!

Den 21. desember har Solen sin sydligste posisjon på himmelen. I Oslo kommer Solen denne dagen bare 6,5 grader over horisonten og dagen er nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni. Ved Polarsirkelen står Solen i horisonten og lenger nord er det mørketid. Etter vintersolverv kryper området med mørketid nordover, men først 15. januar kan Solen igjen sees fra Tromsø-området. På grunn av fjellene tar det enda lengre tid i selve byen. Daglengden øker bare meget langsomt den første tiden etter vintersolverv. I Oslo blir dagen 9 minutter lenger og i Trondheim 12 minutter lenger frem til årsskiftet.

Årsaken til de korte dagene er jordaksens helning. På denne tiden av året vender den nordlige halvkule vekk fra Solen. Om et halvt år vender vår halvkule mest mulig mot Solen og vi får sommer med lange dager og stor solhøyde.

Et eventuelt snødekke vil ha langt større innvirkning på hvor mørkt det er ute.

For mer informasjon om Jordens skrå akse, årstidene og endringer over lang tid (for eksempel polarsirkelens forflytning) se http://www.bangirommet.no/pages/news/vintersolverv09.html

www.bangirommet.no finner du også animasjoner som viser hvordan Solen dupper ned mot horisonten på denne tiden av året, sett fra Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Snart ”snur” Solen!

 1. Tonje sier:

  hei 🙂
  Jeg bare lurer på om du kunne skrive et innlegg om hva som kommer til å skje i 2012 ? Da mener jeg om denne så klalte xplanet kommer til å treffe jorda? og hvorfor/hvorfor ikke det kommer til å skje. Er utrolig nyskerrig på hva du mener om dette og om du vet noe i det hele tatt om hva som kommer til å skje. Hadde satt utrolig stor pris på det iallefall. Så håper jeg så klart du er ærlig å ikke sier noe for å ungå panikk.
  mvh Tonje 🙂

 2. joachim sier:

  Dette er jeg interessert i å få høre en kommentar om også! har lest mye om dette, og må jo si det er lite offentlig snakk om det. Kunne godt tenkt meg å høre hva Mr. Ødegaard har å si om dette tema?

 3. Brita D Jaksjø sier:

  Ettersom jeg p.t. er ekstra opptatt av vitamin D i kosten og fra solen, og har lest endel artikler om temaet, kom jeg over en artikkel som jeg mener å huske sa at solen må stå over 50 grader over horisonten for at vitamin D skal kunne dannes. Det er mulig det var noe mindre, og jeg har forsøkt å finne tilbake til akkurat denne artikkelen. Det fikk meg til å lete etter informasjon om hvor høyt solen egentlig står i Norge, f.eks. Oslo, om sommeren. Slik jeg kan tolke det jeg leser, kommer den ikke høyere enn 53 grader over horisonten, og det er jo ikke særlig høyt. Det blir isåfall en svært kort tid av året av det kan dannes vitamin D på våre breddegrader! Takknemlig for svar. mvh

Det er stengt for kommentarer.