Nærgående steiner fra rommet

Det virker som Jorden virkelig har vært i skuddlinjen for tiden. På kvelden 17. november hadde en meteorsverm som riktignok ikke var så sterk som varslet, men samme kveld opplevde deler av USA en ekstremt kraftig ildkule som dundret over himmelen. Flere smell har skjedd både før og etter.

Leonide-meteor fotografert av Arne Danielsen i 1998.

Leonide-meteor fotografert av Arne Danielsen i 1998.

Den 6. november passerte en 6 meter stor asteroide bare 14 000 kilometer over jordoverflaten. Dersom den hadde truffet, kunne vi ha fått en eksplosjon lik den man noen dager senere opplevde i Sørøst-Asia. Dette var en ekstremt dramatisk hendelse med sprengkraft mange ganger den til Hiroshimabomben. Men objektet eksploderte i atmosfæren og etterlot seg en bred røykstripe, voldsomme drønn og mange redde mennesker som løp ut i gatene av frykt for at det var et jordskjelv som kunne jevne bygningene med jorden. Men det har ikke kommet rapporter om  noen større skader.

Så fulgte ildkulen over USA, blant annet Utah, på kvelden (lokal tid) 17. november. Hendelsen minnet om den som pepret forstedene til Chicago med meteoritter i 2003. Foreløpig er det ikke funnet meteoritter i Utah, men det vil bli lett.

Lørdag kveld (21.11) var det Sør-Afrika sin tur. Filmer fra overvåkningskameraer viser en ildkule som lyser opp himmelen og bakken fullstendig som om det skulle vært midt på dagen. Antagelig vil det bli mulig å lete etter biter også i dette tilfellet dersom objektet har falt på land og ikke i havet.

Opphopningen av hendelser er tilfeldig. Her i Norge hadde vi en lignende opphopning sommeren 2006 da det haglet meteoritter både i nord og i sør.

Om et par uker får vi for øvrig en ny meteorsverm, Geminidene. Også denne gangen har vi en gunstig månefase. Svermen har sitt maksimum 13. desember, men pågår noen dager før og etter. Geminidene forårsaker enkelte svært kraftige og oppsiktsvekkende meteorer. Det er absolutt verdt å gå ut og se på stjerneskuddene, helst etter midnatt lokal tid, men de aller sterkeste ildkulene må vi ha flaks for å få se. De forekommer så sjelden at det neppe er verdt å sitte oppe hele natten for å vente.

Ildkulen i Nord-Troms sommeren 2006

Ildkule og meteorittfall Østfold sommeren 2006

Mer om ildkuler, meteorsvermer og andre hendelser på www.bangirommet.no

Dette innlegget ble publisert i meteorer. Bokmerk permalenken.