Månen ble bombardert!

Den 9. oktober ble Månens sydpol bombardert av to menneskeskapte objekter- en rakettdel på 2,2 tonn og en satellitt på 700 kg. Bilder fra hendelsen ble sendt live på NASA-TV, men umiddelbart så det ut til å nedslagene ble mindre dramatiske enn ventet. Nå har analyserte bilder kommet som viser lysglimtet fra kollisjonen, den utblåste skyen og krateret som ble 28 meter bredt.

Man regnet med at nedslagene ville kunne sees fra Jorden med teleskoper av den typen som amatørastronomer benytter. Det var ikke tilfelle.

394479main_Visible-Camera-South-Pole wLabels_full

Bildet viser området rundt Månens sydpol der LCROSS skulle treffe.

394532main_MIR-camera-images-3_full

Bildesekvens som viser nedslaget fotografert med et varmekamera ombord på LCROSS. Lysglimtet er synlig i noen få sekunder.

394522main_NIR-camera-image-1_full

Bildet viser det 28 meter store krateret som ble dannet av nedslaget til rakettdelen. Bildet er tatt med et varmekamera (i infrarødt lys).

Alle bildene er tatt av NASA med LCROSS.

Det ser ut til at utblåsningen etter nedslaget var helt i nedre område av hva forskerne på forhånd hadde regnet med.  Dette vil fortelle en god del om bakken i området, men resultatene analyseres fortsatt intenst. Hovedformålet med prosjektet var å finne bevis for tilstedeværelse av vann-is i krateret der LCROSS traff.  De foreløpige analysene ser ikke ut til å bekrefte at det er is der, men det kommer til å bli utført mer detaljerte analyser i ukene som kommer. Selv om det fortsatt kan hende at det blir funnet bevis for is, er det antagelig betydelig mindre is enn forskerne hadde håpet og trodd.

For mer om bakgrunnen for prosjektet se også www.bangirommet.no.

Dette innlegget ble publisert i Månen. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Månen ble bombardert!

  1. espen sier:

    Hei du.. dette gjelder ikke denne saken, men på lørdag så jeg en ildkule somgikk over himmelen i Ringsaker.. Lurer bare litt på hva jeg så.. Den var ganske så intens brennende…

  2. Thea sier:

    Tror du Europa har noen sjanse til å etablere egen base på månen, eller blir det USA, Kina og Russland som potensielt er de store aktørene?

Det er stengt for kommentarer.