Spektakulære "måne-Venus"

I hele vinter har Venus stått som en intenst lysende stjerne på vesthimmelen. Men nå begynner den å forsvinne i sollyset. Venus går i bane innenfor Jorden og kommer snart mellom Solen og Jorden. Da ser vi kun planetens nattside.

Fasene til Venus i månedsskiftet mars-april. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

De siste månedene har planeten kommet stadig nærmere Jorden og blitt litt av et skue i en kikkert! I januar var planeten «halv», så har fasen avtatt, men den stadig tynnere sigden har samtidig blitt stadig større i diameter fordi planeten kommer nærmere Jorden. Venus har sett ut som en nymåne i miniatyr!

 Mot slutten av mars blir Venus stadig mer vrien å se siden den kommer lavere på vesthimmelen etter solnedgang og etter 28. mars vil den være umulig å finne for de fleste fordi den forsvinner i sollyset. Men da har Venus allerede blitt synlig på morgenhimmelen!

I noen få dager er Venus faktisk synlig både om kvelden og om morgenen, men bare en kort stund henholdsvis etter solnedgang og før soloppgang! Utover i april vil Venus bli stadig lettere å se på morgenen, men du må tidlig opp siden det nå begynner å bli lange og lyse dager.

Bruk en liten kikkert og du kan få litt av et skue!

 I 2004 passerte forøvrig Venus også mellom Jorden og Solen, men da stod objektene helt på linje slik at Venus passerte over solskiven. En slik Venus-passasje er uhyre sjelden – den neste finner sted i juni 2012 og deretter får vi ingen før i 2117!

www.bangirommet.no kan du lese mer om Venus, dens faser og ikke minst se en film som viser hvordan Venus har beveget seg fra november og frem til juni.

NB! Se også mot øst på kvelden. Der finner du en ganske klar, hvitgull prikk. Det er planeten Venus. Sett i en kikkert er den et forunderlig skue for tiden. Vi ser nemlig ringsystemet fra siden for første gang på 15 år!

www.bangirommet.no kan du også se bilder av månene til Saturn som nylig passerte foran planetskiven. 

Dette innlegget ble publisert i Venus. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Spektakulære "måne-Venus"

  1. Ingrid sier:

    Hei. Kan du sende meg et svar på E-posten min?
    Jeg har hørt at jorden går underi 2012..Er det sant?? Jeg erså redd for det,får heller ikke sove på natten pga det jeg har hørt. Kan du love meg at det ikke er sant?

Det er stengt for kommentarer.