Spektakulære fenomener på morgenhimmelen tirsdag

Som NASA selv sier det: Hva er sjansen for at årets komet er nærmest Jorden samtidig som den står rett ved siden av Saturn samtidig som vi for første gang i historien får se en firedobbel månepasssasje på nettopp Saturn!?

Komet Lulin. Foto: Jack Newton 

En sjelden gang passerer et himmellegeme foran et annet sett fra Jorden. Det kalles en passasje og er både et flott skue og ofte viktig for vitenskapen.

Det går 14-15 år mellom hver gang vi i teorien kan oppleve at fire Saturnmåner passerer foran planeten.  Bare når vi ser Saturn og dens måner og ringer nesten fra siden kan fenomenet inntreffe. En slik  situasjon hadde vi sist gang i 1995-96. Den gangen klarte romteleskopet Hubble å fange inn at henholdsvis to (Titan og Tethys) og tre (Mimas, Enceladus og Dione) måner passerte foran Saturn. Årets hendelse vil være første gang fire passasjer er fanget inn samtidig.

Begivenheten starter tirsdag 24. februar kl. 11.54 norsk tid i det Titans runde skygge treffer de iskalde skytoppene på Saturn. Omtrent 40 minutter senere kommer selve måneskiven inn foran planeten. Deretter følger de andre månene på rekke og rad. Kl. 15.24 er alle de fire månene og skyggene deres foran Saturn.

I Norge vil det vært lyst på denne tiden og vi kan derfor ikke følge begivenheten i teleskoper, men vi kan glede oss til de spektakulære bildene fra Hubble kommer.

Derimot kan vi se Saturn som en ganske klar, stjernelignende prikk på sørvest-himmelen om morgenen. Den samme morgenen er den usedvanlig vakre komet Lulin nærmest Jorden (avstand 61 millioner kilometer) og vil være mulig å se uten kikkert fra mørke områder. Den står faktisk like nede til høyre for Saturn akkurat denne morgenen!! Kometens hale er nå 1,5 millioner kilometer lang, mens hodet er tre ganger større enn Jupiter.

Tidligere månepassasje på Saturn. Foto: ESA/NASA

Komet Lulin besøker antagelig Solsystemet for første gang og kan gi interessant kunnskap.

Se www.bangirommet.no for oppdateringer om disse sakene fremover.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, komet. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Spektakulære fenomener på morgenhimmelen tirsdag

  1. Erik sier:

    Jeg så et annet lysfenomen på nattehimmelen i kveld, som tydeligvis ikke har noen sammenheng med kometen eller med Saturn, fordi det lysende objektet befant seg rett i vest.
    Det lyste kraftigere enn Venus gjør på vesthimmelen, og med jevnt lys.
    Jeg observerte det da jeg kjørte hjemover fra nedre Telemark i 21-tiden, men det forsvant bak fjellene innen jeg kom hjem.
    Er det noen som har en idé om hva dette var?
    ISS?

  2. Erik sier:

    Skal være «kraftigere enn Venus på østhimmelen» :o)
    Såvidt jeg vet er det sterkt lysende objektet man kan se i sørøst, Venus, men dette var som nevnt i vest.

  3. Roger Almenning sier:

    Klart og fint på Tjøme i kveld. Så også dette sterke lyset i vest. Fortsatt ingen som kan si hva dette er? Ser ingen ting merkverdig i sør-øst.

  4. Audun sier:

    Ikke vet jeg hva det er, men kan det være romstasjonen? Den skal være det nest lyssterkeste objektet på himmelen nå, etter at de monterte nye solcellepanel på den. Men jeg vet ikke om den passerer over Norge for tiden.

  5. Rune S sier:

    Det er sannsynligvis ISS som er observert. Den hadde passasje mellom 10 og 15 gr høgde over horisont frå sørvest til søraust tirsdag kveld kl 20:08:50 til kl 20:12:32 (sett frå Bergen), og var klareste «stjerne» på denne tida. Uheldigivis overskya ved mitt «observatorie».

Det er stengt for kommentarer.