Monsterhullene kom først!

I sentrum av de fleste galaksene lurer det digre sorte hull. Men kom disse monsterhullene først eller kom galaksene først? Ved å studere objekter som ligger så langt unna at lyset fra dem har vært underveis til oss helt fra Universets barndom har forskerne nå funnet svaret: Monsterhullene kom først!!

 Ung galakse fotografert med radioantenne. Foto: NRAO/AUI/NSF, SDSS

Det er et klassisk egget-og-høna-problem: Hva kom først? Galakser inneholder fra noen få milliarder til flere billioner stjerner. Noen millioner sorte hull ligger strødd rundt omkring mellom stjernene som usynlige lik etter kjempestjerner som har dødd. Men i midten av hver galakse er det ett enkelt, men svært mye større og voldsommere sort hull. Disse superslurperne kan inneholde fra noen millioner til mange milliarder ganger så mye masse som Solen.

For noen år siden oppdaget astronomene en lovmessighet mellom massen til galaksens sentrale utbulning og massen til superhullet: Hullets masse er omkring en promille av massen til kjerneutbulningen. Dette konstante forholdet tyder på at veksten til det sorte hullet avhenger av veksten til utbulningen på en eller annen måte.

Spørsmålet er om dette masseforholdet har vært det samme bestandig eller om det ene kom før det andre. For første gang har forskere nå klart å måle massen til både sorte hull og kjerneutbulninger i flere galakser som befinner seg så langt unna at vi ser dem slik de var en milliard år etter Big Bang. Observasjonene tyder på at masseforholdet ikke har vært konstant. I Universets barndom var de sorte hullene mye tyngre i forhold til utbulningen enn de er nå.

Dette betyr at de sorte hullene begynte å vokse først. Den neste utfordringen blir å fine ut hvordan et sort hull en utbulningen påvirker veksten til hverandre.

Observasjonene er gjort med radioteleskopet VLA, men nye radioantenner som er under bygging kan gi svarene på de gjenværende spørsmålene.

Høyre: Bildet tatt med radioantenne av gassen i ung galakse. Vi ser den slik den vare mens Universet bare var 870 millioner år gammelt. Venstre: Bildet der objektet ble oppdaget.

Foto: NRAO/AUI/NSF, SDSS

Dette innlegget ble publisert i sorte hull. Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Monsterhullene kom først!

 1. Hans Yngvar Haraldsen sier:

  Hei!
  Sender med dette ut et overmåte arrogant innlegg av en person(meg) som har null peiling på kosmos. Interessen for universet har fenget meg kun de siste dager. Så hold dere fast.

  Nå er det på tide at forskerne skjønner at universet roterer i sinnsyk hastighet. Det tok utrolig lang tid før mennskeheten skjønte at jorda var rund og at den roterte. At den i tillegg roterte rundt sin egen akse og roterte rundt sola ble nesten for mye for mye å forstå Så stikkordet for all romforskning må være rotasjon. Se på molekyler, elektroner, alt er i bevegelse fra det aller minste til det største.
  Og hva har romteleskopenene vist oss så lang, jo en ufattelig mengde malstømmer (galakser bestående av stjerner) med et sort hull i midten. Det sorte hullet i midten minner meg unektelig om malstrømmen jeg så i saltstrømmen her om dagen. Bra jeg var på land slik at ikke ble sugd ned i det sorte hullet i midten. Enorme krefter i sving der ja.
  Det vi ser der ute er simpelthen værfenomener i stor målestokk at beveglsene ikke kan registreres. At det er sterke strømninger i kosmos er det ingen tvil om. Strømninger vi ikke kan se. Disse skaper de kjente lavtrykk og høytrykk med den kjente formen som galaksene alle har til felles. Til og med fins det tornadoer og Tåke i verdensrommet.

  Ha en fin dag!

  Ærlig talt forskere, begynn å forske på det som er helt innlysende- kosmos roterer.

 2. Bjørn sier:

  ikke alt roterer.
  men godt forsøk!

 3. Bjørn sier:

  Jeg sier det aldri, hahaha :=)
  Men jeg har bare en formel som jeg ikke skjønner likevel.

 4. Bjørn sier:

  Å være frekk er vel å pynte bloggen med tanker og satse på at forskere henger seg på trenden.

  «man kan ikke sprenge en stjerne før man har en stjerne å sprenge»

  Altså det startet ikke med noe monsterhull.

 5. Hans Yngvar Haraldsen sier:

  Hei igjen
  Siden det ikke er noe prestisje her da jeg ingen tittel har kan jeg jo fortsette med frekkheten min.

  «Forskere kan bare glemme å lete etter Higgins partikkel» den fins ikke. Start med å lage modeller av et univers som snurrer rundt og finn ut hvordan dette påvirker materien.

 6. Jeg er (A)Gnostiker av GNOSIS =Viten. Big bang har aldri eksistert, uendelighet, evighet, avstand, tid, rom, hva var før VÅRT univers ble skapt, hva er utenfor vårt universitet,er spørsmål som har gjort folk gale og tom. begått selvmord. Vårt univers oppsto ikke ved Big Bang, men har forbindelse med millioner av andre universer via slike ting som sorte hull, ormer, etc. Stephen Hawking har en hjerne full av virus, og ingen kan etterprøve hans idiotiske teorier. Men at Gud ikke eksisterer, har han helt rett i. Singularitetsprinsippet hans kan ikke ved noen vitenskapelige ligninger ha funnet sted, men tilførsel av materie fra andre universer er grunnen til at det oppsto kaos da universet ble skapt, og at massen av vårt universitet umulig kan ha kommet fra et elektron,(singularitetsprinsippet), og det ble skapt lenge før vitenskapen foreslår. Teorien om masse versus antimaterie har blitt helt borte. Et proton og et antiproton behøver nødvendigvis ikke å anhillere hverandre. Vitenskapen vår i dag er veldig ensporet og (nordnorsk) kukbetraktende. Forøvrig er menneskeskapningen den dårligste blandt skapninger, og vi trenger vlere hundre tusen år på å komme opp på samme nivå som enkelte dyr som er ferdigskapt (fullendt), og kan hele (lege) seg selv. Bare det vitner om at de som tilber en gud som ikke er vår en gang men zionistisk eller jødisk ikke burde få utviklet seg i vårt solsystem. Vi hadde det bra før Helveteskongen, Olav den hellige kom og tvang keiser Konstantin’s kristendom ned over hodene på oss, og Olav drepte for fote alle som ikke ville la seg kristne. Menneskeheten i det hele tatt er en bortkastet form for liv på planeter som vår. I andre universer er det helt andre skapninger og individer som eksisterer uten luft og vann. Der er masse bølger, magnet og rotasjonsbølger, omvendt sentrifugalkraft, og mye mye mere, som viten(uviten)skapsmenn ikke har hjernekapasitet til å tenke på, for de er så fastlåst i sitt eget lille univers, at de kommer ikke videre.
  Pix Mayas dire gnosis.
  http://www.diagnosis2012.co.uk/

 7. Bjørn sier:

  det er fordi partikkelen som gir svaret sletter seg selv når du leter etter den.
  vitenskapen har kommet langt!
  Men du har rett i at mennesker liker å utslette seg selv som partikkelen.
  Det vi ser på er noe som ikke kan finnes, og finnes likevel, fordi universet presser seg til at ligningen, 3,14 er uendelig. mange som sier sirkel. Jeg sier sirkel jeg også.

 8. Bjørn sier:

  Må legge til at jeg mener ingen overgår Einstein. Så det er vel to sider nå? Og at jeg ikke har gjort annet enn å tolke andres materiale.
  Selvfølgelig er alle synsinntrykk bare variasjoner av virkeligheten som dukker opp i en ligning. Ikke alt er virkelig. Duh.
  Den er kanskje frekk, men jeg har tenkt mye på akrat den. Det er bare sant. Aksepter eller noe. Som er best.

  Til alle som kjenner de teite Cern forskerne:

  Mot isolering av antimaterie! Legg det bort før dere lager en ny bombe.

Det er stengt for kommentarer.