Planetshow i nyttårshelgen!

Flere planeter har vakt stor oppsikt på kveldshimmelen i det siste og bedre skal det bli! På morgenen slår ringplaneten Saturn til med et sjeldent skue.

Himmelen nyttårsaften 2008. 

I lengre tid har planeten Venus lyst kraftig på kveldshimmelen. I begynnelsen av desember hadde den følge av flere andre planeter og det får den igjen i dagene som kommer. Jupiter har allerede dukket opp og Merkur er i ferd med å slå følge med denne kjempeplaneten. Rett ved Venus kan man med en kikkert se den fjerne Neptun og rundt nyttår blander en meget tynn og vakker månesigd seg opp i showet.

Både Merkur og Neptun er planeter som mange aldri har sett. Merkur er så nær Solen at den kun er synlig i kortere perioder og aldri på helt mørk himmel. Neptun er bare synlig med en kikkert og kan være vanskelig å finne dersom man ikke har hjelp av lyssterke objekter. Det har vi de nærmeste dagene.

Se www.bangirommet.no for mer detaljer og kart som viser posisjonene til objektene gjennom nyttårshelgen.

På morgenkvisten er det Saturn som er spennende:

Se ringene forsvinne!

Ringplaneten Saturn viser seg nå fra en sjelden og merkelig side: Ringene er i ferd med å forsvinne ut av syne! Med 14,5 års mellomrom opplever vi å se planetens løvtynne ringsystem fra siden og planeten fortoner seg på en helt fremmed måte siden ringene da nesten er usynlige.

 Ringene forsvinner ut av syne. 

Saturn er Solsystemets nest største planet og er berømt for sitt fantastiske system av ringer. I en liten kikkert, lik den Galileo Galilei brukte for 400 år siden (det er blant annet derfor 2009 er erklært å være et internasjonalt astronomiår!) ligner planeten litt på en sombrero – en mexicansk hatt. I virkeligheten består ringsystemet av tusenvis av enkeltringer som ingen består av milliarder på milliarder av små og store isbiter som funkler i det svake sollyset halvannen milliard kilometer fra Solen.

Ringene er 250 kilometer i diameter, men under 1 kilometer tykke. Sett fra siden er de derfor nesten usynlige. Saturn bruker 29,5 år på å gå en runde rundt Solen og to ganger på denne ferden opplever vi fra Jorden å se ringene fra siden. Neste gang finner dette sted 4. september 2009, men da vil vi ikke kunne se Saturn siden den står ved siden av Solen på himmelen. Nå i romjulen er derimot Saturn gunstig plassert og vi kan se ringene mer fra siden enn vi har kunnet gjøre på 14 år. Benytt anledningen – det blir over 15 år til neste mulighet!

Hvordan finne Saturn?

Saturn er lett synlig uten kikkert på morgenhimmelen. Den står da på sydhimmelen, litt vest for rent syd.  Her finner vi Saturn på morgenhimmelen.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.