Nesten meteorstorm neste høst!

Kraftig meteoraktivitet i høst tyder på at vi i november neste år kan få et kraftig utbrudd av stjerneskudd og nesten meteorstorm. I årene 1998-2002 passerte Jorden gjennom forholdsvis tette bånd med støvpartikler i verdensrommet. Partiklene stammet fra en komet og forårsaket i 1999 og 2001 opptil 3000 meteorer i timen. Meteorsvermen vil bli et av de virkelig store høydepunktene i astronomiåret 2009!

Leonide-meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Meteorstøvet kom fra kometen 55P/Tempel-Tuttle som hvert 33. år besøker de indre delene av Solsystemet. Solvarmen forårsaker at is og frosne på kometkjernen fordamper, blåser ut i rommet.og danner kometens hale. Halen inneholder også mye partikler som danner et bånd som går rundt Solen langs kometens langstrakte bane. Dersom Jorden passerer gjennom et av disse, vil mange partikler komme inn i atmosfæren og brenne opp. Sett fra bakken får vi en meteorsverm, eller en meteorstorm dersom minst 1000 meteorer opptrer på en time. Svermen er årviss og kalles Leonidene.

Meteorstormene i 1998-2002 skyldtes stoff kometen hadde avgitt på 1700- og 1800-tallet og man ventet ikke at støvskyer fra kometen skulle treffe Jorden igjen før mot slutten av vårt århundre.

Men i høst hadde Leonidene et kortvarig utbrudd med omkring 100 meteorer i timen. Partiklene stammer fra kometens besøk i 1466. I 2009 vil Jorden passere nærmere midten av støvbåndet fra 1466 og et langt kraftigere utbrudd av stjerneskudd kan ventes.

Utbruddet vil finne sted 17. november 2009, og ventes å vare noen få timer. Maksimum ventes mellom kl. 22.34 og 22.44 norsk tid denne kvelden. Maksimal aktivitet kan bli over 500 meteorer i timen, eller halvveis til ”stormnivå” siden en meteorstorm per definisjon er minst 1000 stjerneskudd i timen.

Det vil i tilfelle bli et virkelig severdig skue. Mange husker ennå de fantastiske utbruddene for noen år siden. Det er meget sjelden man kan oppleve slike himmelske fyrverkerier.

Månen vil være ny og månelys vil ikke forstyrre begivenheten. Det er derfor bare å håpe på bra vær og forberede seg på å reise til et mørkt sted for å oppleve et av de beste meteorshowene i vår tid!

 Se også  http://www.bangirommet.no/pages/news/leo09.html  

for mer informasjon, lenker og bilder.

Dette innlegget ble publisert i meteorer. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Nesten meteorstorm neste høst!

  1. Tilbaketråkk: Meteorstorm - Reptilfreaks.no

Det er stengt for kommentarer.