Superbilder av superhop – vår nærmeste galaksenabo

Den spektakulære kulehopen Omega Centauri er et kjent objekt på nattehimmelen på sydlige breddegrader. Nå viser det seg at kulehopen slett ikke er en kulehop, men kjernen i en liten galakse som har blitt spist av Melkeveien. I midten av galaksen er et uvanlig, middelstungt sort hull oppdaget. I år har astronomene konkurrert om å ta de mest detaljerte og fantastiske bildene av denne stjernejuvelen.

 Omega Centauri. Foto: ESO/EIS 

Vårt solsystem befinner seg inne i Melkeveien, en spiralformet galakse med anslagsvis 300 milliarder stjerner. Melkeveien har i likhet med andre store galakser flere satellittgalakser. Dette er ansamlinger med typisk noen millioner til noen få milliarder stjerner. De mest kjente galakse-månene til Melkeveien er Den store og Den lille magellanske sky. Disse er bare synlige på den meget sydlige breddegrader.

Rundt omkring i Melkeveien befinner det seg også mer enn 200 kuleformede og meget tette ansamlinger med fra omkring 100 000 til en million stjerner. Disse såkalte kulehopene inneholder stort sett meget gamle stjerner og går i hver sine baner rundt sentrum av Melkeveien.

Den største kulehopen vi kjenner fra Melkeveien er Omga Centauri som er synlig med øyet som en liten, tåkete flekk på den sydlige himmelen. Med et teleskop, kan utallige stjerner sees.  Omega Centauri befinner seg 17 000 lysår fra Jorden, er omtrent 150 lysår i diameter, inneholder anslagsvis 10 millioner stjerner og er dermed mye større enn de andre kulehopene. I tillegg er den noe flattrykket og stjernene har forskjellige aldre.

Nå har astronomene brukt det kraftigste kameraet på romteleskopet Hubble og Gemini South-teleskopet i Chile og gjort oppsiktsvekkende funn.

I midten av Omega Centauri er det høyst sannsynlig et sort hull med 40 000 ganger Solens masse. Dette er dermed et såkalt middelstungt hull. Ordinære sorte hull dannes av stjerner som eksploderer og dør og har typisk fra 4-15 ganger Solens masse (for noen dager siden ble det hittil letteste kjente sorte hull oppdaget, les mer her: http://spaceflightnow.com/news/n0804/01blackhole/ og her http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2008/smallest_blackhole.html )

Tyngdekreftene fra det sorte hullet drar så sterkt på stjernene i nærheten at disse farer rundt hullet i enorm fart. Selve hullet er usynlig, men farten til stjernene rundt avslører at hullet er der.

I midten av Melkeveien og i midten av de aller fleste andre galakser finnes det enorme sorte hull med masser fra noen millioner til flere milliarder ganger Solens. Disse superslurperne avslører seg fordi de påvirker omgivelsene sine ganske kraftig.

Astronomene har hatt mistanke om at det finnes sorte hull som i masse og størrelse ligger midt mellom stjernerestene og superslurperne. De burde ha fra noen hundre til noen titalls tusen ganger Solens masse. Et slikt hull er nå høyst sannsynlig funnet. Dette er i seg selv en stor oppdagelse.

Men undersøkelsene viser også at Omega Centauri har et slikt hull fordi det er kjernen i en galakse som har fått sine ytre deler avrevet av tyngdekreftene fra Melkeveien. Dette forklarer hvorfor Omega Centauri skiller seg så sterkt fra de andre kulehopene i Melkeveien – Omega Centauri er ikke en kulehop!

Omega  Centauri er dermed også den suverent nærmeste av alle kjente galakser og objektet har blitt enda mer interessant å studere.

Se også meget store bilder tatt av kulehopen her.

Sak på astronomi.no 

Dette innlegget ble publisert i stjernehop. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Superbilder av superhop – vår nærmeste galaksenabo

  1. Linnea sier:

    Hei! Jeg lurer på om det er noen mulighet for at dette sorte hullet (eller et annet) vil , i nærmeste fremtid, «treffe» jorda? Og isåfall , hva ville skjedd? Ville vi fått vite om det på forhånd, eller ville det bare skjedd uten forvarsler? Ville det vært over på et blunk eller ville det ta lang tid? Hvordan hadde vi merket det? Hvis dette sorte hullet hadde nærmet seg, noe som sikkert er veldig usannsynlig :)) håper du kan svare så godt som du kan, Mvh Linnea, litt dum, men interessert! PS. Kjempebra blogg!!

Det er stengt for kommentarer.