Planet funnet faretruende nær kjempestjerne

En ny planet er funnet bare 90 millioner kilometer fra en rød kjempestjerne. Oppdagelsen kan kaste nytt lys over hvordan aldrende stjerner påvirker planeter i nærheten før disse blir slukt.

 Jordens skjebne om noen milliarder år

 Hittil er det oppdaget mer enn 320 planeter rundt andre stjerner. Denne exoplaneten er omtrent seks ganger så tung som Jupiter i vårt solsystem og går i bane rundt stjernen HD 102272, 1200 lysår unna i stjernebildet Leo (Løven). Avstanden fra kjempen er mindre enn avstanden mellom Venus og Solen. I likhet med de fleste andre exoplaneter er også denne oppdaget på grunn av vinglingen den påfører sin moderstjerne. Tyngdekreftene fra planeter trekker i sine moderstjerner og får disse til å sjangle gjennom rommet. Med veldig nøyaktige målinger er det å registrere vinglingen og samtidig finne detaljer om planetene som bare i ytterst få tilfeller er observert direkte.

Observasjonene av HD 102 272 viser at det er minst en og kanskje to planeter i bane rundt stjernen. Dersom den andre planeten eksisterer, har vi det første planetsystemet some r oppdaget rundt en rød kjempestjerne.

Den andre planeten har i tilfelle en meget avlang bane (e=0,68) med gjennomsnittlig avstand 1,6 astronomiske enheter (1,6 ganger avstanden mellom Solen og Jorden) fra stjernen.

Oppdagelsen er gjort av en internasjonal forskergruppe som inkluderer Alexander Wolszcan som var med å oppdage de første planetene utenfor Solsystemet for mer enn 15 år siden.

Jordens skjebne

Planetene kan hjelpe oss å forstå hva som skjer med planetsystemene rundt aldrende og sterkt esende stjerner. Når stjerner som Solen blir gamle svulmer de kraftig og begynner å sluke de innerste planetene. I Solens tilfelle vil dette begynne å skje om 5 milliarder år når Solen eser dramatisk og blir en rød kjempe.. Først blir Merkur og Venus slukt og deretter kanskje også Jorden. Dette vil i tilfelle skje om ca. 7 milliarder år.

Stjernen HD 102 272 er dobbelt så tung som Solen og utvikler seg derfor langt raskere. Det vil kanskje sluke den nærmeste planeten om mindre enn 100 millioner år. Dersom vi hadde vært på planeten 90 millioner kilometer fra stjernen (Solen-Jorden: 150 millioner kilometer), ville stjernen vært en gigantisk, rødlig skive mer enn 16 ganger større i utstrekning enn fullmånen.

Alderen på stjernen og dens planet(er) er toppen 1,5 milliarder år. Denne typen planeter kan hjelpe oss å forstå mulighetene for å finne liv andre steder i rommet.

I dag befinner kun Jorden seg i den beboelige delen av vårt solsystem, men både Venus (altfor varm) og Mars (for kald) er i dag bare så vidt utenfor og har i lengre perioder trolig hatt levelige forhold. Når Solen begynner å svulme vil Jorden raskt bli for varm. I en periode blir Mars beboelig, men snart øker varmen kraftig. Men da kan for eksempel Jupiters ismåne Europa havne innenfor den beboelige sonen. Isen vil tine og lage et hav der liv kanskje kan utvikle seg.

Dette innlegget ble publisert i exoplaneter. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Planet funnet faretruende nær kjempestjerne

 1. Laila Morken sier:

  SSSSSSSSsååååååååååååååååååå ttttttttttøøøøøøøøøfffffffftttttttttt shikkeli kult as æ låve;S Love all of you bebes 😀

 2. Astrid H. Tjørhom sier:

  Hei! Siden før jul har jeg lagt merke til en ekstra stor stjerne på himmelen. I kveld danner denne stjernen sammen med månen et spektakulært syn. Lurer fælt på fenomenet med denne store stjernen. Har du en forklaring å gi meg?

 3. Astroboy sier:

  Astrid:
  KJ har nok ikke tid til å sjekke kommentarer, men jeg kan fortelle deg at det er Venus som lyser så sterkt på kveldshimmelen. Den er ingen stjerne, men en planet. Den lyser jevnt, gul-hvitt og stabilt og er den sterkeste lyskilden på natthimmelen, foruten Månen da 🙂

  Se f.eks. her:
  http://www.astronomi2009.no/index.php?option=com_content&view=article&id=110

Det er stengt for kommentarer.