Spektakulært planetshow på kveldshimmelen

For hver kveld som går kommer planetene Venus og Jupiter nærmere hverandre på kveldshimmelen og i neste uke skjer en svært sjelden, vakker og iøynefallende samstilling og Venus-gjemsel!

 Venus i ferd med å passere bak Månen. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Sent på ettermiddagen den 1. desember samler nemlig de lyssterke planetene Venus og Jupiter seg med nymånen. Litt senere forsvinner Venus bak Månen. Hele begivenheten kan svært lett sees uten hjelpemidler men er enda flottere i en liten kikkert. På selveste nyttårsaften får vi et nytt planetshow på kveldshimmelen. Bare tre ganger til i vårt århundre kan vi oppleve av Venus forsvinner bak Månen mens den er på mørk himmel. Og neppe noen gang kommer vi til å få oppleve at dette skjer under så vakre omstendigheter som 1. desember. Den tynne månesigden, jordskinn på den mørke delen av Månen og ikke minst Jupiter bare to grader unna gjør dette til en ganske unik begivenhet.

Selv uten kikkert vil fenomenet virke ganske merkelig – Venus vil begynne å bli svakere og raskt bli «skrudd av». 

Her kan du følge himmelbegivenhetene i desember dag for dag.

Selv NASA karakteriserer det som skjer i desember som årets planetshow. I tillegg kan vi utover i desember se Merkur og Neptun som ellers er vanskelige å finne.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen. Bokmerk permalenken.