Foreberedelser i Canada

Resolute i Nord-Canada, Onsdag 1. juni

Da har vi vært her i Resolute i tre dager og hvis alt går etter planen så flyr vi videre nordover på fredag. Vi håper at været og forholdene er slik at vi kan lande helt nord på Ward Hunt Island der Nordpolferden vår skal starte.
 
 Cecilie Skog og Rune Gjeldnes
Planen vår er altså å starte på en noe uvanlig nordpolferd denne gangen. Vi har begge vært der oppe tidligere, men da har vi tatt oss opp på mer tradisjonell måte, under gode vinterforhold. Denne gangen er planen å bruke litt mer utradisjonelle framkomstmidler, og vi skal bl.a ha med oss en kano hver som vi forhåpentligvis får mye bruk for.
Trening på Oslofjorden i april med Allykanoen

Vanligvis starter en nordpoltur midt på vinteren,  i begynnelsen av mars, og så bruker man rundt 50 dager på å gå på isen mens det fortsatt er gode forhold til det. Nå som midnattsola og sommeren har kommet til arktisk, blir det varmere for hver dag som går, og da vil etter hvert havisen smelte, bli tynnere og bryte opp. Det vil danne seg råker og åpent vann mellom de store isflakene, og dette er normalt en utfordring og kan skape store problemer for polfarere på vei nordover. Vi har tatt med oss en kano hver som vi planlegger å bruke som framkomstmiddel. I tillegg til at vi selvfølgelig har med ski og staver og mer tradisjonelt utstyr. Kanoen, for de som lurer på hva den er laget av, er en Ally-kano fra Bergans som har fått en liten makeover. Vi har forsterket den her og der, men utover det så er dette vanlig «hyllevare».

Resolute - Kilde: Wikipedia, Fotograf: Ansgar Walk

Resolute - Kilde: Wikipedia, Fotograf: Ansgar Walk

Vi forlot Norge forrige fredag, 27. mai, og nå har vi altså kommet fram til Resolute. Her bor det ca 250 innbyggere, og husene står i en litt stor rundkjøring litt sørøst for flyplassen. Den første smellen kom da vi oppdaget at det selvfølgelig ikke var mobildekning her, men heldigvis har de internett og fasttelefon. Nå holder vi på å gjøre de siste forberedelsene før turen altså starter på fredag. Vi har handlelister lange som et vondt år, og vet at om noen få dager så vil alt som ikke er med i pakningene våre være «long gone».

Første stopp på vei fra Norge var Montreal. Der møtte vi blant annet Harald Kippenes og John Houston, to kompiser av oss. Harald hadde akurat avsluttet en tur fra Nordpolen og ned til Canada, altså motsatt vei av det vi skal gjøre, så han var glad for å være ferdig med en strabasiøs tur. John er en kompis av Rune som bl.a var med på Norskelaget da kappløpet mot Sydpolen ble spilt inn på Grønland for noen år siden. Det var hyggelig å treffe kjentfolk og få litt oppdatert informasjon fra det området vi skal inn i. Men siden Harald hadde vært der før isen hadde brutt opp så kunne han fortelle at de hadde gått på solid is de siste 14 dagene før de kom fram. Heldigvis skjer det mye med isen når sola begynner å ta tak i den, så vi håper at sol, vær og vind skal gjøre at den etter hvert brytes opp slik at vi kan padle kanoene framfor å dra dem etter oss.

Cecilie, John, Harald og Rune

Her i Resolute er det fortsatt overgang mellom vinter og vår. Ute er det 4-5 minusgrader og det snør og blåser så vidt. Men på 74 grader nord har midnattsola kommet for fullt. Vinduene på hotellrommet er blendet slik at sola ikke slipper inn og ødelegger skjønnhetssøvnen vår. Om noen dager er det nok en gang teltet som skal være hjemmet vårt, så nå nyter vi de siste nettene i gode, varme og tørre senger. Vi regner med at det både blir kaldt og vått til tider i omstreiferhjemmet vårt, så kontrastene blir store.

Vi kommer etter hvert til å legge ut mer informasjon om turen vår og dette prosjektet som vi har forberedt i snart ett år. Vi gleder oss masse til å starte på denne første sommerturen til Nordpolen, og hvis alt går som planlagt så skal vi være på polpunktet i slutten av juli, noe som skal feires med et skikkelig grillparty 🙂

Hilsen Cecilie og Rune

Dette innlegget ble publisert i Nordpolen og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Foreberedelser i Canada

  1. Pål sier:

    Hei,
    Hva slags teknisk utstyr har dere med dere, hva spiser dere, hva ned klær osv? Spennende å høre hva som må til på en slik tur!

  2. Astrid sier:

    Dette blir bra! God tur til dere og masse lykke til! Gleder meg til fortsettelsen!

  3. Kim Brantenberg sier:

    God tur Rune og Cecile! hilsen Kim